Ικανοποίηση για τη διεθνοποίηση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος -μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα της χώρας στον Έβρο την περασμένη Τρίτη- επικρατεί στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά στη «ΜτΚ», το αίτημα για διεθνοποίηση του ζητήματος και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την Ευρώπη και όχι μόνο από την Ελλάδα είναι ένα πάγιο αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια ώρα, τα «πράσινα» στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση έχει ένα όπλο στα χέρια της, όπλο που ακόμα δεν έχει χρησιμοποιήσει, προκειμένου να πείσει τις χώρες της ΕΕ για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος «και δεν είναι άλλο από την απειλή βέτο σε μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων της ΕΕ. Με το βέτο η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και να πιέσει προκειμένου να επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις» έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά.
Στο Κίνημα Αλλαγής δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους και για το γεγονός ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αργά» όπως επισημαίνουν υιοθέτησε την πρότασή τους για σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με σκοπό να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, που εδώ και μήνες εξακολουθεί να προκαλεί. «Η σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής είναι πλέον όσο ποτέ αναγκαία» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά που χαρακτήρισε «μονόδρομο» τη συνάντηση. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά κάνουν λόγο για ανάγκη ύπαρξης εθνικής ομοψυχίας και προστασίας των συνόρων, συμφωνώντας με το κλείσιμό τους.
Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής
Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε η κ. Γεννηματά ανήμερα της παρουσίας Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά σύνορα έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα ζητώντας άμεση και έκταση σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση που θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Στην επιστολή της μάλιστα η κ. Γεννηματά αναφέρει πως η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων «επιβάλλεται να είναι ομόφωνη». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην επιστολή της αναφέρεται στην ανάγκη ύπαρξης εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα σύνορά της, την καταδίκη της εκμετάλλευσης προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία η οποία εκμεταλλεύεται το θέμα για να εκβιάσει την ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Εκείνο που ζητούν επίσης στο Κίνημα Αλλαγής είναι η άμεση τροποποίηση του «Δουβλίνου» και της Κοινής Δήλωσης Τουρκίας- ΕΕ που η γειτονική χώρα παραβιάζει.
Με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και εννέα ημέρες στις Καστανιές, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς και κρίνουν απαραίτητη την άμεση αποσυμφόρησή τους και τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα. «Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός γνώριζαν την κατάσταση πριν από τις εκλογές. Δεν είχαν σχέδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, ενώ εξαπολύουν τα αντιπολιτευτικά τους βέλη και στην Κουμουνδούρου σημειώνοντας: «Ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση, δεν δικαιούται δια να ομιλεί».
«Βομβαρδισμός» ερωτήσεων
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα αναμένεται να «ανεβάσει» κι άλλο τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Ένα δείγμα των όσων θα… ακολουθήσουν έδωσε η κ. Γεννηματά από το βήμα της Βουλής. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε για άλλη μια φορά την έμπρακτη στήριξη της χώρας μας από την Ευρώπη, χρησιμοποίησε αυστηρή και σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού. Ωστόσο υποστήριξε ότι το κόμμα της θα συμβάλλει αποφασιστικά στην συγκρότηση εθνικής στρατηγικής για την κρίσιμη συγκυρία. Μεταξύ άλλων, μέσα από έναν «βομβαρδισμό» ερωτήσεων ζήτησε να μάθει τι δεσμεύσεις έλαβε ο κ. Μητσοτάκης από την ΕΕ και τι ζήτησε. «Έθεσε ΝΑΙ ή ΟΧΙ αίτημα για τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή αρκέστηκε στη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών; Ζήτησε ΝΑΙ ή ΟΧΙ την πίεση της ΕΕ προς την Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων, ώστε να δεχθεί αυτή την παρέμβαση της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων; Ζήτησε να κλείσει η Τουρκία τις πύλες εξόδου προσφύγων-μεταναστών προς την Ευρώπη; Έθεσε ΝΑΙ ή ΟΧΙ θέμα άμεσης αναστολής του Κανονισμού Δουβλίνου και επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησής του; Ζήτησε ΝΑΙ ή ΟΧΙ την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη; Και ποιες ακριβώς είναι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ευρώπης για την ενίσχυση της Frontex με μέσα και προσωπικό, για να διαδραματίσει τον ρόλο της ως αποτρεπτική δύναμη; Φημολογείται ότι τις επόμενες ημέρες υπάρχει νέα συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών με τον Ερντογάν. Θα είναι η Ελλάδα παρούσα αυτή τη φορά;» ρώτησε η κ. Γεννηματά τον πρωθυπουργό.
Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 8ης Μαρτίου 2020 της "Μακεδονίας"