Στο… φουλ δουλεύουν πλέον οι κομματικές μηχανές του ΚΙΝΑΛ μετά το εναρκτήριο λάκτισμα που έδωσε πριν μία εβδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά την εκλογή του. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του περιέγραψε το πολιτικό πλαίσιο και την πολιτική του πλατφόρμα και παράλληλα αναφέρθηκε στις ημερομηνίες σταθμούς ενόψει του προσεχούς διαστήματος, την εκλογή νομαρχιακών επιτροπών και συνέδρων στις 8 Μαΐου και τη διεξαγωγή του συνεδρίου το διάστημα 20-22 Μαΐου. Προτεραιότητα πέραν της ανασυγκρότησης του κόμματος, η «αυτό-οργάνωση» ξεκίνησε και επίσημα με επίσκεψη του προέδρου στην Βέροια, αποτελεί και η προετοιμασία της Χαριλάου Τρικούπη ενόψει των… εθνικών εκλογών, χωρίς αυτές να έχει προσδιοριστεί πότε θα γίνουν.
Και μπορεί το ΚΙΝΑΛ να μην ζητά προσφυγή στις κάλπες, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η ηγετική ομάδα εκτιμά ότι εθνικές κάλπες θα στηθούν σύντομα, με πιθανότερο σενάριο αυτό του φθινοπώρου. Αυτή είναι και η εντολή που έχει δοθεί σε όσους ασχολούνται με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος σε όλες τις περιφέρειες της χώρας: «να προετοιμαστεί το κόμμα για εκλογές», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη. Στόχος είναι στα τέλη Μαΐου κι ενώ ολοκληρωθεί και το Συνέδριο το ΚΙΝΑΛ να είναι έτοιμο για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία εάν τελικά το αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.
Συνωστισμός και… ξεσκαρτάρισμα
Η εκλογική προετοιμασία του κόμματος ξεκίνησε εδώ και λίγες εβδομάδες με πρωτοβουλία του προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής Ψηφοδελτίων, πρώην βουλευτή Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος έστειλε επιστολή σε όλους τους υποψηφίους βουλευτές της χώρας στις εκλογές 2019, ζητώντας τους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να ριχτούν στη μάχη του σταυρού ξανά. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ανταποκριθεί το 40% περίπου του συνόλου των υποψηφίων βουλευτών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους επιθυμούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές. Κι εδώ ξεκινούν οι δυσκολίες, σε σχέση με το παρελθόν. Δυσκολίες γιατί ενώ στις εκλογές 2019 υπήρχε απροθυμία συμμετοχής στα ψηφοδέλτια και πολλοί υποψήφιοι απλώς δέχτηκαν για να συμπληρώσουν τις «πράσινες» λίστες, πλέον το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό. Παρατηρείται… συνωστισμός και πλήθος αυτοπροτάσεων, που εν πολλοίς οφείλεται από τη μία στην απλή αναλογική των πρώτων εκλογών και από την άλλη στα ανεβασμένα ποσοστά που λαμβάνει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.
Το… ξεσκαρτάρισμα των αυτοπροτάσεων αλλά και τις συζητήσεις με προσωπικότητες σε διάφορες περιοχές έχει επιφορτιστεί η Επιτροπή Ψηφοδελτίων, η οποία μάλιστα εκπροσωπείται από όλες τις… τάσεις του κόμματος και στην οποία επίσης συμμετέχουν άνθρωποι των υποψηφίων αρχηγών του ΚΙΝΑΛ. Στην επιτροπή συμμετέχουν: ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, η Πωλίνα Λάμψα, ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, ο Άγγελος Καραχάλιος, ο Νίκος Τσούκαλης, η Γεωργία Καζά και ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος, Νίκος Σαλαγιάννης.
Μετά το Πάσχα η πρώτη λίστα
Η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να τεθούν οι βασικοί κανόνες αξιολόγησης των υποψηφίων που θα πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν στα «πράσινα» ψηφοδέλτια. Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι στα τέλη Απριλίου, δηλαδή λίγο μετά το Πάσχα, να είναι έτοιμη η πρώτη λίστα εν δυνάμει υποψηφίων βουλευτών που θα πληρούν τα κριτήρια που θα τεθούν.
Στη συνέχεια αξιολογώντας διάφορους παράγοντες (δημόσιο λόγο που εκφέρεται, δυναμική, εκλογιμότητα, θέσεις για τα εθνικά ζητήματα, ιδιαιτερότητες των νομών στη χώρα) θα «κλειδώσουν» οι επικρατέστεροι που θα μπορέσουν να δώσουν μία επιπλέον δυναμική στο ΚΙΝΑΛ. Σε ό,τι αφορά τις «προσωπικότητες» που είναι κοντά στο χώρο και θα επιθυμούσαν να είναι υποψήφιοι βουλευτές, κάθε περίπτωση θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Τα «πράσινα» ψηφοδέλτια πάντως, όπως θα καθοριστεί από την επιτροπή, θα διέπονται και από ανανέωση τόσο ηλικιακή όσο και προσώπων.
«Η επιτροπή τρέχει με… χίλια» αρκείται να δηλώσει στη «ΜτΚ» κορυφαίος παράγοντας του κόμματος. Βέβαια, πλην της επιτροπής που «τρέχει», «τρέχουν» και οι δημοσκοπήσεις που είναι συνεχείς και εβδομαδιαίες αλλά και οι πολιτευτές ανά την επικράτεια.
Ποιοι ακούγονται στη Θεσσαλονίκη;
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης από πολιτευτές και υποψηφίους βουλευτές στο παρελθόν. Για την Α’ Θεσσαλονίκης τα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφιοι βουλευτές είναι φυσικά του νυν βουλευτή Χάρη Καστανίδη, του δικηγόρου Αντώνη Σαουλίδη, του πρώτου επιλαχόντα βουλευτή Κυριάκου Κυριάκου, του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας το 2019 Χρήστου Παπαστεργίου, του γιατρού Νίκου Ξυλούρη, της γιατρού Πέννυς Δαλαμπούρα, του γιατρού Γιώργου Τρελλόπουλου, του αντιδημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου Κώστα Σωτηράκη, της αντιδημάρχου Παύλου Μελά Χαράς Αμανατίδου, του πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρου Λεκάκη, ενώ στα διάφορα πολιτικά πηγαδάκια παίζει και το όνομα του πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου. Στη Β’ Θεσσαλονίκης, πλην του ονόματος του σημερινού βουλευτή ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης, Γιώργου Αρβανιτίδη «παίζουν» τα εξής ονόματα: Κώστας Πετρίδης, Θύμιος Φωτεινός, Συμεών Καψάλας, Μιχάλης Πάππου, Δημήτρης Στοΐτσας, Γιώργος Φεστερίδης, Γιάννης Μπατζαρακίδης, Μαρία Κιλαζίδου, Βίκυ Παπαγεωργίου, Δημήτρης Ζακαλκάς και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.03.2022