ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας και του νέου αρχηγού

Βαγγέλης Στολάκης12 Δεκεμβρίου 2021

Τώρα, αρχίζουν τα πιο… δύσκολα για τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκλέγεται σήμερα Κυριακή στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες στήνονται εκ νέου σε ολόκληρη τη χώρα με τους τόνους την τελευταία εβδομάδα να ανεβαίνουν και την ενότητα της παράταξης από αύριο Δευτέρα να είναι το πρώτο και το μεγάλο στοίχημα για τον νέο αρχηγό του κόμματος. Από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και το προβάδισμα του έναντι του δεύτερου συνυποψηφίου του, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έχει πλεονέκτημα, με την πλευρά Γιώργου Παπανδρέου να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως «όλες οι εκλογές κρύβουν εκπλήξεις» και τον πρώην πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα στους ψηφοφόρους του αλλά και στους ψηφοφόρους άλλων υποψηφίων προέδρων που δεν προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση της διαδικασίας ότι «οι κάλπες ξεκινούν από το μηδέν».

Συμμετοχή… έκπληξη

Η συμμετοχή της προηγούμενης εβδομάδας, που ξεπέρασε κατά πολύ την συμμετοχή της αντίστοιχης εκλογικής διαδικασίας το 2017, έφερε ξανά χαμόγελα στην Χαριλάου Τρικούπη μετά την θλίψη που προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Συνολικά, σε Ελλάδα και εξωτερικό ψήφισαν περίπου 271.000 πολίτες, διαψεύδοντας ακόμα και τους πιο… αισιόδοξους στις εκτιμήσεις λίγα εικοσιτετράωρα πριν στηθούν οι κάλπες. Η αθρόα αυτή συμμετοχή του κόσμου δημιουργεί επιπλέον ευθύνη στον νέο πρόεδρο, ο οποίος από αύριο κιόλας θα πρέπει να εργαστεί για την ενότητα της παράταξης, στον απόηχο του συγκρουσιακού κλίματος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Τα διαδικαστικά ζητήματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης Κυριακής. Δικαίωμα ψήφου δεν έχουν όλοι όσοι προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα παρά μόνο όσοι συμμετείχαν στην πρώτη διαδικασία. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο τους διευκολύνει και όχι απαραίτητο σε εκείνο που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή. Οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία δεν πληρώνουν κανένα ποσό, σε αντίθεση με την 5η Δεκεμβρίου οπότε και κατέβαλαν το ποσό των 3 ευρώ. Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, ενώ είναι πιθανό να δοθεί παράταση εάν έξω από εκλογικά τμήματα υπάρχει κόσμος που θέλει να ψηφίσει και δεν ψήφισε, όπως έγινε άλλωστε και κατά την πρώτη εκλογική διαδικασία. Συνολικά στην Θεσσαλονίκη, όπως και την προηγούμενη Κυριακή θα στηθούν 65 κάλπες.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που μίλησαν στη «ΜτΚ» εκτιμούν ότι «η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πιθανή και πως μια επικράτηση του Γιώργου Παπανδρέου θα έκανε την έκπληξη και την ανατροπή δεδομένης της διαφοράς του πρώτου και του δεύτερου», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους των… άλλων

Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ τις τελευταίες ημέρες βολιδοσκοπούν τους ψηφοφόρους των άλλων τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών, από τους οποίους μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος με δήλωσή του έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης δεν έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους, ούτε ανακοίνωσαν ποιον εκ των Ανδρουλάκη-Παπανδρέου σκοπεύουν να στηρίξουν. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Κίνημα Αλλαγής, στην πρώτη θέση ήρθε ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,88% (99.120 ψήφοι), στην δεύτερη ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,97% (75.183 ψήφοι), στην τρίτη θέση ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,98% (69.827 ψήφοι), στην τέταρτη θέση ο Παύλος Χρηστίδης με 3,25% (8.733 ψήφοι), στην πέμπτη θέση ο Παύλος Γερουλάνος με 2,99% (8.027 ψήφοι) και στην έκτη θέση ο Χάρης Καστανίδης με 2,94% (7.908 ψήφοι).

Τώρα αρχίζουν τα… δύσκολα

Πάντως, δεδομένων των τόνων που ανέβηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυρίως από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και των απαντήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη η ενότητα του χώρου εξακολουθεί να παραμένει το πρώτο και μεγάλο στοίχημα του νέου αρχηγού του κόμματος. Και αν η πόλωση και οι εντάσεις μεταξύ των επιτελείων αλλά και των επικεφαλής τους είναι χαρακτηριστικό των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές και στο παρελθόν, αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής, την οποία οι περισσότεροι δεν περίμεναν. Το στοίχημα από πλευράς νέου αρχηγού είναι να εγγυηθεί μέσω των πράξεών του την ενότητα του κατακερματισμένου και ταλαιπωρημένου χώρου, καθώς ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία ανάκαμψης και από πλευράς εκείνου που θα τερματίσει στη δεύτερη θέση, εξίσου σημαντική είναι η διαχείριση της ήττας.

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι το πολιτικό στίγμα που θα αφήσει ο νέος αρχηγός, η στάση που θα κρατήσει σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η πρόταση διακυβέρνησης που θα καταθέσει, υπό το «βάρος» μάλιστα των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις δίνουν διψήφιο ποσοστό στο Κίνημα Αλλαγής. Για το λόγο αυτό άλλωστε, κορυφαία και ιστορικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αποκαλούν την σημερινή εκλογική διαδικασία ως «μάχη των μαχών», εκτιμώντας πως «δεν είναι μια διαδικασία απλώς ανάδειξης του νέου αρχηγού αλλά ύπαρξης της ίδιας της δημοκρατικής παράταξης» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να πραγματοποιήσει τρεις ομιλίες σε Πειραιά, Ρόδο και Κοζάνη αλλά και τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου πολλαπλασίασε τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ανέβασε τους τόνους κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και πραγματοποίησε διαδικτυακές συναντήσεις με συνεργάτες και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του στέλνοντας το μήνυμα «πάμε για την ανατροπή». Είναι χαρακτηριστικές πάντως, οι αναφορές του τις τελευταίες ημέρες για «διαστρέβλωση των όσων λέει από τα ΜΜΕ». Παρά την πρόσκληση τόσο της δημόσιας τηλεόρασης όσο και ιδιωτικών ΜΜΕ τελικά δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί κάποιο debate.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Δεκεμβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.