ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνημα Αλλαγής: Η... μάχη της Θεσσαλονίκης

Βαγγέλης Στολάκης30 Μαΐου 2021

Στη Θεσσαλονίκη επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους το τελευταίο διάστημα οι υποψήφιοι για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής αλλά και όσοι φέρονται πως θα διεκδικήσουν την καρέκλα στην Χαριλάου Τρικούπη, στην οποία σήμερα κάθεται η Φώφη Γεννηματά. Η κινητικότητα των πράσινων τοπικών στελεχών είναι έντονη, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και οι πρώτες συναντήσεις, οι οποίες προς ώρας είναι... μυστικές. Τα πρώτα τηλέφωνα σε «πυρήνες» των υποψηφίων αρχηγών, δηλαδή σε στελέχη που δημόσια είχαν εκφράσει την προτίμησή τους σε κάποιον εκ των υποψηφίων στις εσωκομματικές εκλογές για την Κεντροαριστερά το 2017 έχουν ξεκινήσει, ενώ ήδη καταγράφονται και οι πρώτες... μετακινήσεις από το ένα «στρατόπεδο» στο άλλο. Σημαντικό ρόλο ως προς το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι εσωκομματικές κάλπες αναμένεται να διαδραματίσει το brand name «ΠΑΣΟΚ», καθώς το αίτημα για επιστροφή στον πράσινο ήλιο, γίνεται επιτακτικό.

Η Θεσσαλονίκη, όπως έλεγε στη «ΜτΚ» παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ήταν πάντα μία πόλη «η οποία ενδιέφερε τα περισσότερα στελέχη, πολύ περισσότερο τους πολιτικούς αρχηγούς». Ωστόσο, συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος, «κανένας δεν έβαζε... πόδι στην πόλη του Βαγγέλη Βενιζέλου». Η αλήθεια είναι, πως για πολλά χρόνια στην εκλογική περιφέρεια του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην κορυφαίου υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι περισσότεροι στο κόμμα θεωρούσαν πως οποιαδήποτε μάχη κι αν έδιναν θα ήταν μάταιη. Κι αυτό, γιατί ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ταυτιστεί με τη Θεσσαλονίκη όσο κανείς άλλος πολιτικός από την περιοχή. Σήμερα, που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αποσταστιοποιημένος από τις εσωκομματικές διεργασίες και τεκταινόμενα, οι φερόμενοι ως υποψήφιοι αρχηγοί θεωρούν πως είναι μία καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την σχέση τους με την πόλη και το πολιτικό προσωπικό της.

Όπως έγραψε η «ΜτΚ» πριν λίγες ημέρες το επιτελείο της αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά προγραμματίζει επίσημη επίσκεψη στην περιοχή. Αν και η επίσκεψη της κ. Γεννηματά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου. Η κ. Γεννηματά θα συναντηθεί με τοπικά θεσμικά στελέχη αλλά και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς της, ενδεχομένως θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης στα Άνω Λαδάδικα και θα πραγματοποιήσει επίσημη εμφάνιση δίνοντας έμφαση σε ζητήματα ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα, την ανάπλαση της ΔΕΘ, την «πράσινη ατζέντα» κ.τ.λ. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης της κ. Γεννηματά «στόχος της προέδρου είναι η εσωκομματική αναμέτρηση να αποκτήσει ιδεολογικά χαρακτηριστικά, να θέσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών και δράσεων και να δημιουργήσει το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η ίδια η κ. Γεννηματά και το επιτελείο της στην Θεσσαλονίκη και το προσωπικό της είναι το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα κάνει δύο επισκέψεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς θα βρεθεί ξανά στη Βόρεια Ελλάδα τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της καθιερωμένης επίσκεψής της στη ΔΕΘ, με την προϋπόθεση να πραγματοποιηθεί η φετινή διοργάνωση.

Η στρατηγική της Γεννηματά

Προς το παρόν πάντως, η κ. Γεννηματά δεν σηκώνει το... γάντι από όποιον εσωκομματικό αντίπαλο το ρίχνει. Απεναντίας, απαντά με το... γάντι. Και αυτό, γιατί τόσο η ίδια όσο και οι στενοί της συνεργάτες θεωρούν πως μια πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση με κάποιον εσωκομματικό της αντίπαλο μόνο κακό θα κάνει στο προφίλ του κόμματος και της ίδιας. Αν και έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια αρχηγός και πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στον χρόνο που ορίζεται από το καταστατικό να γίνουν και ότι η ίδια θα είναι «εγγυήτρια» της διαδικασίας, οι κινήσεις της δείχνουν πως οι εσωκομματικές κάλπες δεν βρίσκονται απλώς στο πίσω μέρος του μυαλού της. Και αυτό γιατί, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ όλο το διάστημα της καραντίνας λόγω πανδημίας «όργωσε» διαδικτυακά όλη την Ελλάδα συναντώντας στην οθόνη του ηλεκτρονικού της υπολογιστή όχι μόνο θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους αλλά και στελέχη της βάσης του κόμματος, αφιερώνοντάς τους μάλιστα χρόνο ώστε εκείνα να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την πορεία του κόμματος. Μάλιστα, για τον πανελλαδικό συντονισμό της αξιοποίησης στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου η κ. Γεννηματά επιστράτευσε ένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Τόνια Αντωνίου που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος σε όλη την Ελλάδα όσο λίγοι στην Χαριλάου Τρικούπη. Σε τοπικό επίπεδο η κ. Γεννηματά τυγχάνει της στήριξης του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, του πρώην προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, των δύο γραμματέων, Νίκου Κριθαρίδη και Γιάννη Κυανίδη κ.ά.

Στο πλευρό Λοβέρδου η Καϊλή

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχει ανακοινώσει πως επίσης θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος έχει εξασφαλίσει την στήριξη της Θεσσαλονικιάς ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, η οποία όχι μόνο σε συνεντεύξεις της έχει εκφράσει δημόσια την προτίμησή της στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού αλλά πρόσφατα συμμετείχε μαζί του σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την «Ελληνική Εξωτερική Πολιτική 2021». Υπενθυμίζεται πως στις εσωκομματικές εκλογές η κ. Καϊλή είχε στηρίξει τον επίσης ευρωβουλευτή υποψήφιο αρχηγό της Κεντροαριστεράς, Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Λοβέρδου η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού συγκεντρώνει τη στήριξη πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και εκλεγμένων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν σε δημοτικά ή περιφερειακά ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Λοβέδρος, όπως μαθαίνουμε πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις με τους υποστηρικτές του, μεταξύ αυτών και νεολαίοι του κόμματος, ενώ προγραμματίζει επίσης επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Δεδομένης της πολιτικής αλλά και προσωπικής φιλίας του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί υποστηρικτές του Βενιζέλου θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Λοβέρδου, όπως για παράδειγμα ο δικηγόρος Θανάσης Ακριβόπουλος που επίσης διατηρεί φιλία με τον πρώην υπουργό. Στο «στρατόπεδο» Λοβέρδου βρίσκεται και η Έλενα Τριανταφυλλίδου που μιλά ανοικτά για την προτίμησή της, θυμίζοντας ότι στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές στήριξε τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι συναντήσεις του Ανδρουλάκη

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης είναι εκείνος που επισκέπτεται περισσότερο τη Θεσσαλονίκη, όσο κανείς άλλος εκ των ενδιαφερομένων για τον πράσινο αρχηγικό θώκο. Ο κ. Ανδρουλάκης ήδη πραγματοποίησε πρόσφατα δυο επισκέψεις στην πόλη και αρκετές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τοπικά στελέχη, ενώ προ ημερών είχε τηλεδιάσκεψη με τριάντα και πλέον Θεσσαλονικείς του ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν την υποψηφιότητά του. Στους συνομιλητές του, ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει ότι δεν είναι ακόμα ώρα να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, θεωρώντας ότι το ζήτημα που προέχει είναι η πανδημία και η αντιμετώπισή της. Εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος αρχηγός τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που στηρίζουν την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη θεωρείται βέβαιο ότι στο πλευρό του βρίσκεται ο Αντώνης Σαουλίδης, αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε παρόντες ήταν: ο τέως συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης, ο Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, ο Κώστας Πετρίδης, ο Λευτέρης Πατάβρας, ο Χάρης Μελίδης, ο Κωνσταντίνος Αγαΐτσης, ο Χάρης Μελίδης, ο Θανάσης Γκλαβίνας, ο Παναγιώτης Τουχτίδης, ο Δημήτρης Κνης κ.ά. Στήριξη στην υποψηφιότητα Ανδρουλάκη υπάρχει και από τους συνεργάτες του Κωνσταντίνου Ζέρβα, μιας και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, ο συνεργάτης του δημάρχου Αλέξανδρος Παπουτσής και ο υποψήφιος του συνδυασμού και συνεργάτης Νίκος Σδούγγος έχουν ήδη βρεθεί μαζί του.

Άγνωστο παραμένει πότε θα επιλέξει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος, ενώ στα σχετικά «πηγαδάκια» παίζουν επίσης τα ονόματα του Χάρη Καστανίδη και του Νίκου Παπανδρέου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Μαΐου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.