ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κίνηση Πολιτών: «Κοροϊδία» το μητροπολιτικό πάρκο ΔΕΘ, δεν είναι πράσινο οι ζαρντινιέρες

Σοφία Χριστοφορίδου04 Σεπτεμβρίου 2024

Το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου οφελεί μόνο τον επιχειρηματία που θα εμπλακεί στην κατασκευή και διαχείρισή του, ενώ θα βλάψει τόσο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, όσο και την οικονομία της πόλης αλλά και της ίδιας της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν τα μέλη της «Κίνησης Πολιτών για Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ».

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης το χαρακτήρισε «έγκλημα» και «έκτρωμα» την «φευδεπίγραφη ανάπλαση», ενώ ο δήμαρχος Νέαπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης χαρακτήρισε την παραμονή της έκθεσης στο κέντρο της πόλης «καρκίνωμα», που επιβαρύνει την υγεία των πολιτών. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι αν δεν γίνει η ανάπτυξη real estate που οφελεί τον ιδιώτη, οι δημόσιοι πόροι επαρκούν για ένα μικρό εκθεσιακό κέντρο, με διατήρηση υφιστάμενων κτιρίων και δημιουργία ενός πραγματικού μητροπολιτικού κέντρου, που τόση ανάγκη έχει η πόλη.

Ο κ. Μαγκριώτης έκανε λόγο για παράδοση του καλύτερου δημόσιου χώρου της πόλης, με κρατική χρηματοδότηση σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Υπενθύμισε ότι η απόφαση ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου στην υπάρχουσα θέση, το 2013 χαρακτηρίστηκε ως «αναγκαίο κακό», επειδή δεν υπήρχαν τα κονδύλια και πλέον παρουσιάζεται ως θείο δώρο, την ώρα που το εκτιμώμενο κόστος ανήλθε από 124 εκατ. στα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. θα προέλθουν από δημόσιους πόρους. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης έκθεσης με δανεισμό της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ με εγγύση του δημοσίου,

Ο δανεισμός της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ, σε ύψος 60 εκατ. ευρω, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου επίσης δημιουργεί ζητήματα βιωσιμότητας της εταιρείας, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, καθώς ο τζίρος της εταιρείας είναι υποπολλαπλάσιος και τα επόμενα χρόνια τα οικονομικά της αποτελέσματα θα είναι χειρότερα, γιατί δεν θα είναι ελκυστική σε εκθέτες και επισκέπτες, λόγω δυσκολίας πρόσβασης και αλλαγής της φύσεως των εκθέσεων παγκοσμίως.

Μέρος των δημόσιων πόρων (30 εκατ. ευρώ) θα προέλθουν από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, αλλά η Κίνηση Πολιτών θεωρεί αμφίβολο αν η Κομισιόν θα δώσει το πράσινο φως σε ένα έργο που δημιουργεί τόσες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Επίσης, η δυνατότητα παραχώρησης δραστηριοτήτων από τη ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ στον ιδιώτη, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, μια ντεφάκτο ιδιωτικοποίηση της έκθεσης και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό.

Ένα επιχείρημα όσων υποστηρίζουν την ανάπλαση είναι ότι θα διατεθούν 110 στρέμματα για πράσινο, νούμερο που αμφισβητήθηκε από την Κίνηση Πολιτών, υποστηρίζοντας ότι τελικά το πράσινο δεν θα είναι ούτε 60 στρέμματα. Καταρχάς τα 10 στρ. είναι στο βόρειο τμήμα, πολύ μακριά από το νότιο μέρος όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το πάρκο, δεν είναι μέρος της ΔΕΘ και ανήκουν στο Στρατό. Ο καθηγητής Χωροταξίας Πολεοδομίας Νίκος Παπανίκος χαρακτήρισε «μαγική εικόνα» το πράσινο, καθώς μιλάμε για υπαίθριους χώρους, που μπορεί να διατίθενται για τους σκοπούς της έκθεσης, και όχι επι της ουσίας για ενιαίο πάρκο, φυτεμένο με δέντρα. Όπως είπε με βάση το ειδικό χωροταξικού σχέδιο, χώροι ελεύθερης πρόσβασης είναι δύο μικρά οικοδομικά τετράγωνα, που δεν φτάνουν τα 30 στρ. ενώ τα υπόλοιπα 30 στρ. είναι ακάλυπτοι χώροι οικοπέδων, πεζοδρόμια, δρόμοι, πρασιές . Οι δε φυτεύσεις που προβλέπονται στο σχέδιο της ανάπλασης χαρακτηρίστηκαν «μια σκόρπια διαδήλωση» από το μέλος της Κίνησης Πολιτών και πρώην επισκέπτη καθηγητή ΑΠΘ Κώστα Νικολάου, σημειώνοντας ότι σε 100 στρέμματα του Πάρκου Νέας Ελβετία υπάρχουν 17.000 δέντρα.

Η υπερδόμηση του τελευταίου ελεύθερου χώρου στο κέντρο της πόλης είναι καταστροφική επιλογή για μια πόλη που έχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου σημείωσε η ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ Ρία Καλφακάκου. Ο καθηγητής πολιτικών μηχανικών ΑΠΘ Γιάννης Ξενίδης επεσήμανε τους κινδύνους λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι τεράστιο όγκοι των κτιρίων που σχεδιάζεται να κτιστούν στο βόρειο τμήμα του εκθεσιακού κέντρου θα λειτουργήσουν ως τεχνητό φράγμα για το νερό, σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων

Η Κίνηση Πολιτών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα του ΕΧΣ, υπόθεση που θα εξεταστεί στο τέλος του έτους. Παράλληλα όπως ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Χάρις Χριστοδούλου θα προετοιμαστεί φάκελος που θα υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, για να κηρυχθεί η περιοχή της έκθεσης ιστορικός τόπος, σημαντικής πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Μετά την συνέντευξη τύπου παρεμβάσεις έκαναν ο δήμαρχος Νέαπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Νίκος Μισιρλής, οι επικεφαλής παρατάξεων στην Περιφέρεια Γιάννης Μυλόπουλος, και στο Δήμο (Πόλη Ανάποδα) Μαρία Κέκη, ενώ το παρών έδωσαν ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανίτης και ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» Σπύρος Πεγκας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.