ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνητρα για να γίνει ελκυστικός ο προσωπικός γιατρός

MakThes Team27 Αυγούστου 2023

Νέα κίνητρα αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση στον ιατρικό κόσμο από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσει να υλοποιείται στο σύνολο του ο «προσωπικός γιατρός».

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να κάνει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των γιατρών ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο και να μπορέσει να προχωρήσει ο προσωπικός γιατρός.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει επιπλέον αμοιβή στους γιατρούς που θα εγγραφούν στην πλατφόρμα και θα γίνουν προσωπικοί γιατροί, για κάθε επιπλέον εργαστηριακή εξέταση που θα πραγματοποιούν, όπως συμβαίνει ήδη με τους καρδιολόγους που έχουν γίνει προσωπικοί γιατροί όταν πραγματοποιούν επιπλέον εξετάσεις στους εγγεγραμμένους πολίτες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σε πρόσφατο (21/8) υπόμνημα που κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τη Δευτέρα (21/8), επισημαίνει ότι ο θεσμός παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, υπάρχει ανάγκη ανασχεδιασμού και θεσμοθέτησης σοβαρών κινήτρων, προκειμένου να γίνει ελκυστικός ο Θεσμός σε γιατρούς και να καλυφθούν τα τεράστια κενά, τα οποία οδηγούν σε χαμηλή κάλυψη ανά την επικράτεια. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι πρέπει να καλυφθεί και ο παιδικός πληθυσμός.

Ένας στους δύο δεν έχει προσωπικό γιατρό

Μέχρι σήμερα μόνο οι μισοί δικαιούχοι πολίτες έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν προσωπικό γιατρό, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό για να εγγραφούν.

Συνολικά, 3.428 γιατροί συμμετέχουν στο θεσμό, από τους οποίους οι 2.228 είναι του Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ και οι 1.200 προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος απαιτούνται 5.000 προσωπικοί γιατροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κυβέρνηση, από τις 10 Ιανουαρίου 2023 έως σήμερα, μόλις 74 επιπλέον γιατροί εντάχθηκαν στο σύστημα.

Σήμερα, οι εγγεγραμμένοι πολίτες στον προσωπικό γιατρό ανέρχονται σε 4.874.694, εκ των οποίων το 38,3% αντιστοιχεί στην ηλικιακή ομάδα 17-49 ετών, το 36% στους 50-69 και το 25,8% στους άνω των 70 ετών

Παιδίατρος μόνο με πληρωμή

Λύση αναζητείται και για τον προσωπικό παιδίατρο, καθώς μέχρι στιγμής ο κλάδος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στο εγχείρημα εάν δεν αμειφθεί με συγκεκριμένα ποσά

Σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι παιδίατροι ούτε στον ΕΟΠΥΥ.

Συστάσεις της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, στο «εαρινό» πακέτο συστάσεών της, που ανακοινώθηκε το Μάιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προτάσεις με στόχο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα και την εξασφάλιση «επαρκούς και ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη».

Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά την παροχή ισχυρότερων κινήτρων για τη συμμετοχή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών (σ.σ. προσωπικών γιατρών), προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και εγγραφή των πολιτών μέχρι την έναρξη της πλήρους εφαρμογής του συστήματος παραπομπών.

Χωρίς προσωπικό γιατρό αλλά και χωρίς ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας δεν μπορεί να δημιουργηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να ελαφρυνθούν τα νοσοκομεία.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.