Η επιτυχία της «ΚΙΝVENT», της ελληνο-γαλλικής start up που έχει ταράξει τα νερά της Εμβιομηχανικής, ήταν κορυφαίο θέμα στην επιχειρηματική εκπομπή του γαλλικού καναλιού ΒFM TV, στο Νο1 ‘BFM Business’, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με τον συνιδρυτή και CEO της Εταιρείας, Θανάση Κόλλια, να μιλάει για την χρηματοδότηση των 16 εκατ. ευρώ, τα σχέδια για Αμερική και Κίνα όπου ήδη βρίσκεται με το ‘KINVENT Physio’, τα νέα έργα έρευνας και ανάπτυξης και το scaling up στη διεθνή αγορά των med tech και sport tech.
Για την ομάδα των τεσσάρων μηχανικών που ξεκίνησαν την «KINVENT», κάνοντας τα πρώτα τους βήματα προθέρμανσης στο χώρο των επιχειρήσεων, από την προθερμοκοιτίδα ΟΚ! Thess, το τρίτο ticket χρηματοδότησης με το σημαντικό ποσό των 16 εκατ. ευρώ, που πήραν με επικεφαλής επενδυτή το fund Εurazeo, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισαν οι μηχανικοί Εμμανουήλ Αθανασόπουλος (Chief of Hardware), Θανάσης Κόλλιας (CEO), Νίκος Μούτσιος (Chief Software Officer) και Οδυσσέας Σπανουδάκης (CAO και Lead Software Engineer) , μαζί με τους περίπου 80 εργαζόμενους, στην «ΚINVENT Biomecanique» Γαλλίας, στην «KINVENT Hellas» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και την αμερικανική «KINVENT Inc.», που τώρα φορτσάρει αναπτυξιακά, έχοντας έδρα τη Νέα Υόρκη.
Για την εταιρεία και τα επόμενά της αναπτυξιακά βήματα, μίλησαν στο makthes.gr , από το Μονπελιέ, o CEO της «ΚΙΝVENT», Θανάσης Κόλλιας, ενώ τον Εμμανουήλ Αθανασόπουλο, Chief of Hardware, πετύχαμε στη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργεί το κέντρο συναρμολόγησης των δυναμόμετρων της «KINVENT», αλλά και ένα τμήμα ανάπτυξης του software.
Κάθε επιχειρηματική επιτυχία, με στοιχεία καινοτομίας, ξεκινάει από την ιδέα. Έτσι συνέβη και με την «KINVENT», όταν η ομάδα των τεσσάρων ιδρυτών, κατέληξε στη διαπίστωση ότι η φυσική αποκατάσταση ασθενών θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά αν υπήρχαν μετρήσιμα και αντικειμενικά δεδομένα, στη φυσιοθεραπεία, κάτι που ισχύει και για τους αθλούμενους, ερασιτεχνικά, αλλά και για τους επαγγελματίες αθλητές. Πάνω σε αυτή την ιδέα, ιδρύθηκε το 2017 η «KINVENT», με το ένα πόδι στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας και το άλλο, στη Θεσσαλονίκη.
Τα τρία tickets χρηματοδότησης
Η εταιρεία, το 2019, παίρνει το πρώτο ticket από το Uni.fund με 300.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση φθάνει συνολικά στις 500.000 ευρώ καθώς στo project δηλώνουν εμπιστοσύνη και άλλοι, μικρότεροι επενδυτές. Το 2021, ακολουθεί ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης, με 6 εκατ ευρώ. Σε αυτόν συμμετέχει η γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα Βpifrance, angel investors και τοπικά funds.
Kαι, τον Ιανουάριο του 2024, ανακοινώνεται το μεγάλο ticket των 16 εκατ. ευρώ. Επικεφαλής αυτής της σημαντικής τοποθέτησης είναι το Eurazeo που αποκτά μειοψηφική συμμετοχή στην «KINVENT», ενώ επίσης συμμετέχουν το Uni.fund II, η Sofilaro, η BADGE και ο γνωστός ποδοσφαιριστής Ραφαέλ Βαράν, μεταξύ άλλων, όλοι μέτοχοι μειοψηφίας. Η αποτίμηση της εταιρείας φθάνει στα 40 εκατ. ευρώ.
Στόχος τα 50 εκατ. τζίρος ως το 2028
Όπως είπαν στο makthes.gr οι κύριοι Κόλλιας και Αθανασόπουλος, με αυτά τα φρέσκα κεφάλαια, η «KINVENT» περνάει από το στάδιο της star up, στο στάδιο μίας scale up, με στόχο ο τζίρος της, από τα 6 plus εκατ. του 2023, θα πιάσει τα 50 εκατ. ευρώ το 2027-2028.
«Θα δώσουμε πλέον μεγάλη έμφαση στην αμερικανική αγορά, ενώ παράλληλα θα εντάξουμε και τεχνολογίες machine learning στο κύριό μας προϊόν, που είναι το ‘KINVENT Physio’. Η κύριά μας αγορά, είναι των φυσιοθεραπευτών . Σήμερα έχουμε 14.000 πελάτες διεθνώς και το 5% των Γάλλων φυσιοθεραπευτών. Επιδίωξη είναι, ως το 2028, να υποστηρίζουμε το 30% των Γάλλων φυσιοθεραπευτών και, το 5% των επαγγελματιών του κλάδου, παγκόσμια», δήλωσε ο κ. Κόλλιας.
Η «KINVENT», μέσα σε μία διετία, από τα 2 εκατ. τζίρο, ξεπέρασε τα 6 εκατ. το 2023. Το 40% των πωλήσεων της εταιρείας πραγματοποιείται στη Γαλλία. Δεύτερη σε μέγεθος αγοράς για την Εταιρεία, είναι η αμερικανική, με μερίδιο 8% στις πωλήσεις, τρίτη έρχεται η ιταλική και ακολουθεί η Κίνα στην τέταρτη θέση, αγορά στην οποία μπήκε πριν ένα χρόνο η «KINVENT», μέσω αντιπροσώπου.
«Αφού στήσαμε το supply chain και ολοκληρώσαμε τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται για ιατρικές συσκευές, τώρα εισερχόμαστε στην πιο δυναμική εμπορική μας επέκταση και, στη φάση του scale up , ως εταιρεία. Έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για το ‘ΚΙΝVENT Physio’ και στην ελληνική αγορά, αλλά λόγω της πολύ χαμηλής αποζημίωσης που δίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, για φυσιοθεραπευτικές συνεδρίες, οι φυσιοθεραπευτές δεν έχουν άνεση να διαθέσουν πόρους για πρόσθετα συστήματα και υπηρεσίες. Βεβαίως, υπάρχουν και κλινικές αποκατάστασης όπως και τα wellness centers, καθώς η πρόταση μας βοηθάει τους επαγγελματίες της αποκατάστασης και του αθλητισμού, να έχουν πλήρη, ακριβή και γρήγορη αξιολόγηση της άσκησης», πρόσθεσε ο κ. Αθανασόπουλος.
Πώς λειτουργεί το «KINVENT Physio»
Σε αυτά τα λίγα χρόνια από την ίδρυσή της, την άνοιξη του 2017, η «KINVENT» κατάφερε , με το ‘ΚΙNVENT Physio’, που βασίζεται στο ΙοΤ, να έχει ήδη παρουσία σε 66 χώρες. Τι όμως είναι το ‘ΚΙΝVENT Physio’ και πώς λειτουργεί;
To ‘ΚINVENT Physio’, αποτελείται από οκτώ αισθητήρες, από συνδεδεμένα δυναμόμετρα, που μετράνε τις επιδόσεις ασθενών και αθλουμένων κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, όπως π.χ. ευστάθεια, μυϊκή δύναμη, εύρος κίνησης, ενώ η πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα δεδομένα γίνεται από το kinvent app. Η τελευταία προσθήκη στο hardware της «KINVENT», πέρυσι το Σεπτέμβριο, ήταν ο ηλεκτρομυογράφος, ο Κ-Myo.
Όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, τα δεδομένα που συλλέγονται και τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω cloud, μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φυσιοθεραπευτές , από ένα οικοσύστημα δηλαδή επαγγελματιών υγείας και άθλησης. Επίσης, μέσω του mykinvent, ο ασκούμενος μπορεί να επικοινωνεί με τον φυσιοθεραπευτή ή τον προπονητή του.
R&D και τεχνητή νοημοσύνη
Καταλήγοντας ο κ. Κόλλιας αποκάλυψε ότι η «KINVENT» πρόκειται να ενσωματώσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στο «KINVENT Physio», προκειμένου οι φυσιοθεραπευτές να αξιοποιήσουν την τεράστια βάση δεδομένων, που περιλαμβάνει πάνω από 3 εκατομμύρια συνεδριών, για να δημιουργήσουν προγράμματα ασκήσεων καλύτερα προσαρμοσμένα στια ανάγκες των ασθενών.
Επίσης, ένας ακόμη αισθητήρας, ο 9ος, θα προστεθεί στους υπάρχοντες του ‘KINVENT Physio’. Αυτός ο αισθητήρας, θα καταγράφει την ταχύτητα αλλά και την ισχύ κατά την άσκηση.
Επιδίωξη της «KINVENT» είναι, σε Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, να αναγνωριστεί ως ο ηγέτης στις συνδεδεμένες λύσεις φυσιοθεραπείας. Πέραν αυτού, εξελίσσει και το ‘KINVENT Fitness’, προϊόν που χρησιμοποιεί τους ίδιους αισθητήρες αλλά αφορά κυρίως τις αθλητικές επιδόσεις των χρηστών.
Να σημειωθεί ότι η «KINVENT» έχει συνεργαστεί με διάσημους αθλητικούς συλλόγους όπως το Montpellier Herault Rugby, τη Γαλλική Ομοσπονδία Στίβου και το New York Mets.