«Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της. Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της» λένε κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Σε αυτήν ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αντίθετος με ορισμένα σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, όπως στην του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «πειρατή», λέγοντας μάλιστα ότι η επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα είναι «κακή ιδέα». Ακόμη εκφράζει ενστάσεις για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και λέει «όχι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Τι αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός:
-Για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν
«Ο κ. Ερντογάν έχει έλθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με ολόκληρη τη Δύση: Με τις ΗΠΑ, με την Ευρώπη συνολικά, με το Ισραήλ, τώρα και με την Γερμανία. Πριν λίγες μέρες μπλόκαρε – ξανά – την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μπορούμε εμείς, σήμερα, να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας διαφωνούν μαζί του; Με αυτόν που οι πάντες τον θεωρούν "μαύρο πρόβατο"; Με αυτόν που υπηρετεί πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, τον αντί-δυτικό άξονα;
Νομίζω, λοιπόν, πως δεν είναι καλή ιδέα. Όταν λέω ότι "με τον πειρατή δεν συζητάς" αυτό ακριβώς εννοώ. Όσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως "πειρατής" δεν υπάρχει καμία "θετική ατζέντα"
Αν αλλάξει, αν πάρει πίσω τα τετελεσμένα, το συζητάμε. Αλλά όχι πριν».
-Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις που προκαλεί
«Στην οικονομία έχουμε και πολύ θετικές εξελίξεις. Όπως η επενδυτική βαθμίδα που για πρώτη φορά ανακτά η χώρα μετά από δεκατέσσερα χρόνια.
Νομίζω ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να αποκαλύπτει και να φορολογεί πραγματικά εισοδήματα - όχι τα "τεκμαρτά" (δηλαδή τα «εικαζόμενα»), επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά. Με χαμηλότερους συντελεστές και με αναγνώριση όλων των εξόδων των επαγγελματιών.
Και σήμερα υπάρχει η τεχνολογία – ηλεκτρονικά δίκτυα, ηλεκτρονικές πληρωμές κλπ. – για να γίνει εφικτό, ό,τι στο παρελθόν ήταν ανέφικτο.
Επομένως, σε γενικές γραμμές η πρωτοβουλία για φορολογική μεταρρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά εκτιμώ πως πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις».
-Για τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους
«Η κοινωνία αποδοκίμασε πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στις εθνικές εκλογές και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών. Έδειξε δηλαδή, ότι πισωγύρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει.
Από τη στιγμή όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη και διαλύεται, οι ψηφοφόροι διαμήνυσαν ότι η κοινωνία μετακινείται δεξιότερα. Όπως επίσης, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η προσωπικότητα των υποψηφίων και ο τρόπος που πολιτεύονται. Η οίηση και η τοξικότητα δεν έχουν πια κοινωνικό αντίκρισμα. Τα ζήσαμε αυτά στην Πελοπόννησο».
-Για το αν ΝΔ κινδυνεύει από τα δεξιά της
«Η κοινωνία κινείται δεξιότερα - όχι μόνο στην Ελλάδα - και στην Ευρώπη. Παντού. Δείτε τι έγινε προχθές και στην Ολλανδία…
Όταν το εκλογικό σώμα φοβήθηκε πιθανή επαναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε μαζικά ΝΔ. Κι όταν ο κίνδυνος του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε οριστικά, πολλοί δεν πήγαν να ψηφίσουν καθόλου.
Η ΝΔ δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, πού άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Όταν στοχεύει αποκλειστικά στο "κέντρο" - τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα - κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της».
- Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το αν θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο
«Όχι! Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την "πυρηνική" οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας...
Για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πυρηνική οικογένεια.
Άλλωστε, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έλυσε κάθε πρόβλημα "δικαιωμάτων". Από κει και ύστερα, αν τους αναγνωρίσουμε "γάμο", θα αναγκαστούμε αργότερα - για λόγους "εξίσωσης" ανόμοιων πραγμάτων - να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη – και δικαίωμα – να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι "γονέα ένα" και "γονέα δύο"...
Το τι κάνει καθένας στην προσωπική του ζωή είναι απολύτως σεβαστό. Απολύτως!
Μη μπερδεύουμε, όμως, τις "σεξουαλικές προτιμήσεις" - που μπορεί να είναι πολλαπλές - με τα φύλα που είναι δύο. Και μη μπερδεύουμε το σύμφωνο συμβίωσης με το θεσμό της οικογένειας που μεγαλώνει παιδιά, τα οποία χρειάζονται και τα δύο φύλα.
Και κάτι ακόμα:
Οι γυναίκες δεν είναι "τεκνοποιητικές μηχανές" που θα «βοηθούν» τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά κι ύστερα... θα εξαφανίζονται! Αυτό υποτιμά τη γυναίκα και τραυματίζει τα παιδιά...
Και η μητρότητα δεν είναι... "παροχή υπηρεσίας"! Ούτε "οικονομική συναλλαγή". Είναι πηγή ζωής και επένδυση ζωής, με τεράστιο συναισθηματικό φορτίο - και για τις γυναίκες και για τα παιδιά».