ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειδί η Αλεξανδρούπολη στη νέα στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Εύρης Τσουμής11 Οκτωβρίου 2021

Την Πέμπτη υπογράφεται στην Ουάσιγκτον η πενταετής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Όπως προβλέπει η συμφωνία οι ΗΠΑ εκτός από τη Σούδα, θα έχουν βάσεις και στο Στεφανοβίκειο, στο Λιτόχωρο και στην Αλεξανδρούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την επίσημη τελετή με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν ενώ οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν την ερχόμενη Πέμπτη στις 9 τοπική ώρα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει στις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το «protothema.gr», εκτός από τις διευκολύνσεις στον ναύσταθμο της Σούδας, οι Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στην Αλεξανδρούπολη ως πύλης για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Αλεξανδρούπολη θεωρείται πως αποτελεί το κλειδί της νέας στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Για αυτό άλλωστε και τον τελευταίο 1-1,5 χρόνο έχει αναβαθμιστεί η παρουσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την παρουσία τους σε δύο στρατόπεδα της περιοχής, στο στρατόπεδο “ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ” και στο στρατόπεδο “ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ”.

Ταυτόχρονα το Νοέμβριο αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη ένας πολύ μεγάλος αριθμός ελικοπτέρων (επιθετικών και μη) μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πυροβόλων του αμερικανικού στρατού, τα οποία θα φτάσουν είτε μέσω του αεροδρομίου, είτε μέσω του λιμανιού της πόλης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε ασκήσεις στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.


Το γεγονός επισήμανε σε συνέντευξή του στο «Viadiplomacy» και ο αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τόνισε πως «θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά. Το καλοκαίρι υπήρχαν δύο πλοία για πρώτη φορά, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο σιδηρόδρομος, και ήταν η πρώτη φορά που σηκώσαμε ένα τανκ σε πλοίο. Είναι σαν τους Ολυμπιακούς αγώνες, ανεβάζουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά».

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία ήταν έντονη στην Αλεξανδρούπολης και από τις 17 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου με αφορμή τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση “Defender Europe 21”, που πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Ευρώπη.

Είχε προηγηθεί από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου η ανάπτυξη δυνάμεων της 1st CAB (COMBAT AVIATION BRIGADE) και αναδίπλωση δυνάμεων της 101st CAB από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, μέσω της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve». Σε εκείνο το χρονικό διάστημα 1.800 Αμερικανοί στρατιωτικοί, 50 στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου Black Hawk, 25 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι, 10 μεταφορικά ελικόπτερα τύπου Chinook και 1.800 στρατιωτικά οχήματα με τον εξοπλισμό τους πέρασαν από το λιμάνι της ακριτικής πόλης και αναπτύχθηκαν σε Λετονία, Ρουμανία και Πολωνία αλλά και αναδιπλώθηκαν στη Γερμανία και πάλι μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Σε Στεφανοβίκειο και Λιτόχωρο

Τις ίδιες περιόδους έντονη ήταν η παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Στεφανοβίειο του Βόλου, όπου είχε εγκατασταθεί μια μονάδα στρατιωτικών ελικοπτέρων και το Λιτόχωρο όπου ελληνες και Αμερικανοί κομμάντος έκαναν από κοινού ασκήσεις με τη συμμετοχή και δύναμης ελικοπτέρων.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.