ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνει το ξενοδοχείο της Coco Mat κάτω από την Ακρόπολη εν μέσω κόντρας υπουργείου Τουρισμού και δήμου Αθηναίων

MakThes Team12 Ιουλίου 2023

Το υπουργείο Τουρισμού κλείνει το ξενοδοχείο «Coco-Mat Athens BC» των αδελφών Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη στην περιοχή Μακρυγιάννη στην Αθήνα το οποίο ανεγέρθηκε με αυθαίρετους ορόφους και «έκοψε» τη θέα προς την Ακρόπολη.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων που υποδείκνυε ως αρμοδίους για τους αυθαίρετους ορόφους την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι κατόπιν ενημέρωσης της υπηρεσίας ελέγχου τουριστικών καταλυμάτων Αττικής (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής) από τον Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετικά με το υπ. αριθ. 15/2023 πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης), η υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα στις κατά νόμο ενέργειες παύσης λειτουργίας του ξενοδοχείου «COCO MAT ATHENS BC», λόγω μερικής ανακλήσεως της οικοδομικής άδειας (σκέψη 8 του ανωτέρω πρακτικού του ΣτΕ).

Ο Πολ Ευμορφίδης

Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού επισημαίνει, ωστόσο ότι «για την εν λόγω υπόθεση το Υπουργείο Τουρισμού είχε και στο παρελθόν δράσει εγκαίρως, διερευνώντας με σχετικό έγγραφο προς την ΥΔΟΜ Δήμου Αθηναίων, εάν είχε γίνει ανάκληση της οικοδομικής άδειας του εν λόγω καταλύματος ως απόρροιας συμμόρφωσης του με αριθμ. 11/2022 πρακτικού συνεδρίασης του ΣτΕ, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση».


Επιπροσθέτως, με το από 21/4/2023 έγγραφό της, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής απέστειλε προς το ξενοδοχείο κλήση σε παροχή εξηγήσεων προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους δεν είχε επέλθει μεταβολή των στοιχείων γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος στο πληροφοριακό σύστημα notify business κατόπιν της μεταβολής στην υπ. αριθμ 15/2017 άδεια δόμησής του, και δόθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία του.

Στο κλείσιμό της η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού υποστηρίζει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού είχαν από την πρώτη στιγμή άμεσα κινηθεί ως προς τη διερεύνηση της νόμιμης λειτουργίας του ξενοδοχείου, όπως υποχρεούνται βάση της κείμενης νομοθεσίας».

Η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων για το ξενοδοχείο Coco Mat

«Με αφορμή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ, αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης «Μπλε Κέδρος», από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Με την πρόσφατη απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης του Δήμου Αθηναίων εξαντλείται στην ορθή επανάληψη για τυπικό λόγο και μόνο της μερικής ανάκλησης της υπ' αρ. 15/2017 οικοδομικής αδείας, όπως και έγινε. Ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε μερική ανάκληση της υπ’ αρ. 15/2017 με ρητή διοικητική πράξη νομίμως δημοσιευμένη και αναρτημένη. Καμία άλλη υποχρέωση δεν έχει ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία. Ρητώς δε, η απόφαση αναφέρει ότι η υποχρέωση κατεδάφισης των αυθαιρέτων ορόφων ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία οφείλει να το πράξει εντός τριών μηνών, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει να προβεί στη σφράγιση της επιχείρησης ως λειτουργούσα χωρίς νόμιμη άδεια».

Ο Μιχάλης Ευμορφίδης


Το προφίλ του ξενοδοχείου

Η ανοικοδόμηση του «Coco-Mat Athens BC» ξεκίνησε στο τέλος του 2017 και τον Μάιο του 2019 άνοιξε τις πόρτες του σε μία από τις πιο περιζήτητες περιοχές της Αθήνας από άποψη τουριστική ζήτησης. Τα αδέρφια Ευμορφίδη για να εξασφαλίσουν ελεύθερη θέα προς την Ακρόπολη «σήκωσαν» 10 ορόφους και ένα roof garden με πισίνα λέγοντας μάλιστα σε σχετικές διαφημίσεις που έκαναν ότι ο επισκέπτης μπορεί από εκεί να «αγγίξει» τον Παρθενώνα.

Το ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία της Μπλε Κέδρος, καθώς το οικόπεδο έκτασης 753,03 τ.μ. αποκτήθηκε έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το 2016. Σήμερα είναι το πιο πολύτιμο ακίνητο της εταιρείας. Αποτελείται από αυτοτελές πολυώροφο κτίριο-ξενοδοχείο 5 αστέρων με 10 ορόφους, δύο υπόγεια και δώμα, συνολικής επιφάνειας 5.169,18 τ.μ., 95 δωμάτια, και η αξία του ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ.



Για ένα βράδυ στο ξενοδοχείο ο επισκέπτης καλείται να πληρώσει από 200 έως 550 ευρώ ανάλογα τον τύπο του δωματίου ή της σουίτας.

Το ξενοδοχείο είναι μισθωμένο στην εταιρεία Hotel Cluster Α.Ε. από την 1η Ιουνίου 2019 με διάρκεια σύμβασης 11 ετών και επτά μηνών, με το ετήσιο μίσθωμα να ανέρχεται το 2021 στα 2,16 εκατ. ευρώ και το 2022 σε 2,27 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%), αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 37,29% των συνολικών ετήσιων εσόδων της «Μπλε Κέδρος».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.