ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Κλειστά σχολεία λόγω γρίπης και κακοκαιρίας

Έλενα Αποστολίδου10 Φεβρουαρίου 2020

Η εποχική γρίπη κράτησε πολλούς μαθητές στο σπίτι, με αποτέλεσμα για ακόμα μια εβδομάδα ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα να κλείσουν, με τον αριθμό των απουσιών των μαθητών να χτυπάει κόκκινο. Λίγο πιο πάνω από το 20% είναι το ποσοστό των σχολείων που έκλεισαν στην Κεντρική Μακεδονία, με την εβδομάδα που μας πέρασε να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από την προηγούμενη όταν τα σχολεία, σύμφωνα με τους συγκεντρωτικούς πίνακες της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ξεπέρασαν το 50% στην ίδια περιοχή. "Πρόκειται κυρίως για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, και καταλαβαίνει κανείς τη μεγαλύτερη ευαισθησία που υπάρχει στο θέμα" λέει με νόημα εκπαιδευτικός. 

Οι δήμαρχοι της περιοχής όπου ανήκει το κάθε σχολείο είναι αρμόδιοι για το κλείσιμό τους, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τον αριθμό των απόντων μαθητών, σύμφωνα με τον οποίο το σχολείο θα μπορούσε να κλείσει. Στην Κεντρική Μακεδονία πάντως έκλεισαν σχολεία με διαφορετικά ποσοστά, που κυμαίνονταν από 45% έως 60% των μαθητών που απουσίαζαν.

Ενημέρωση και πρόληψη

Οι γονείς από την πλευρά τους, όπως λέει ο Θανάσης Κακανάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων, ζητούν αυστηρότερα μέτρα πρόληψης. "Ιώσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν, αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη πρόληψη. Για παράδειγμα πόσα σχολεία έχουν ελεύθερες αίθουσες για να μπουν τα παιδιά που είναι άρρωστα; Επιπλέον,γιατί να μην υπάρχει μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη συνεργασία του κάθε σχολείου με ιατρικό προσωπικό. Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα πόσα σχολεία διαθέτουν επαρκές προσωπικό καθαριότητας και αν έχουν τη δυνατότητα καθαρισμού του σχολείου και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, όχι μόνο πριν και μετά το σχολικό ωράριο. Είναι μερικά θέματα που τα βρίσκουμε μπροστά μας και πρέπει επιτέλους να δράσουμε προληπτικά , πριν να  γίνει πρόβλημα μια εποχική γρίπη" τονίζει ο κ. Κακανάς.

Κώδωνα κινδύνου

Οι σχολικές καθαρίστριες στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μέσα ατομικής προστασίας που σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν, καθώς δεν δίνονται από τους αρμόδιους δήμους στις εργαζόμενες. "Σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας, δεν υπάρχουν αντισηπτικά. Με νερό και χλωρίνη μόνο δε γίνεται η καθαριότητα. Ζητούν μεγαλύτερη προστασία για τα παιδιά και τους καθηγητές, ενώ μοιάζει να μη μας υπολογίζουν" λέει η Μαρία Κοσμίδου, πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας. 

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων καταγγέλλουν ότι πολλοί δήμου ζητούν από τις ίδιες να εργαστούν επιπλέον ώρες λόγω της εποχικής γρίπης, τη στιγμή που οι ίδιες ως εργαζόμενες με ατομικές συμβάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να αρρωστήσουν και να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Ενημέρωση για τον κοροναϊό

Τόσο το ΑΠΘ όσο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προχωρούν σε ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας για τον κοροναϊό. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παραθέτει με ανακοίνωσή του μερικά στοιχεία για τον "νέο κοροναϊό, 2019-nCoV, που απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες τη διεθνή κοινότητα και τη χώρα μας" και αποτελεί ένα κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων που ετοίμασε ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής. 

Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΑΚ, με τη δική του ανακοίνωση και μέσα από ένα σχεδιάγραμμα, επιλέγει να ενημερώσει τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου για τον κοροναϊό, δίνοντας τις πληροφορίες και οδηγίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ενημερωτικές κινήσεις που στοχεύουν στην πρόληψη, δίνοντας στο κοινό χρήσιμα στοιχεία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09-02-2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.