Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χαλυβουργείο της Σιδενόρ, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να παραμένει κλειστό από τις αρχές Ιουνίου. Ανάλογης έκτασης κινητοποιήσεις είχαν γίνει το 1977, με απεργίες που κράτησαν 3,5 μήνες και αίτημα την καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, κάτι που τελικά επετεύχθη.
Οι σημερινοί εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις σε μισθούς της τάξης του 6%-8% αλλά και σε επιδόματα, καθώς όπως λεν στα χρόνια της κρίσης υπέστησαν μειώσεις 40% και από το 2017 η εταιρεία έχει επιστρέψει σε κερδοφορία. Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις από τις αρχές Ιουνίου, οπότε και η εταιρεία προχώρησε σε lock-out βγάζοντάς τους σε διαθεσιμότητα για δυόμιση εβδομάδες. Από τις 9 Ιουλίου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κυλιόμενες δίωρες στάσεις εργασίας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται η υπογραφή διετούς επιχειρησιακής σύμβασης, με αυξήσεις 6% τον πρώτο χρόνο και 8% τον επόμενο, αύξηση στο πριμ παραγωγικότητας, θέσπιση επιδόματος βάρδιας (130 ευρώ μεικτά το μήνα) και αύξηση του μισθού του νεοεισερχόμενου (σήμερα είναι κάτω από 700 ευρώ, ακόμη και με εργασία τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα). Επίσης ζητούν να αυξηθούν τα μέτρα για την ασφάλεια στην εργασία, να καταργηθεί η ανάθεση εργασιών με εργολαβίες και ο ενδοομιλικός δανεισμός εργαζομένων. «Από το 2009 υποστήκαμε μειώσεις 40% και από τα μέσα του 2017 η εταιρεία έχει επιστρέψει σε κερδοφορία, είναι καιρός να επιστρέψει μέρος των κερδών στους εργαζόμενους. Φυσικά με αυτά που διεκδικούμε δεν θα αποκατασταθούν οι μισθοί μας, το 40% δεν μειώνεται εύκολα, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα» αναφέρει στο makthes.gr ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου Λευτέρης Κιοσέογλου.
Σε λίγη ώρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εργαζομένων με τον γενικό διευθυντή της Σιδενόρ, Νίκο Μαρίου.
Hellenic Steel: Τον Σεπτέμβριο η μεταβίβαση, την άνοιξη του 2020 η επαναλειτουργία
Στο άλλο μεγάλο χαλυβουργείο της Θεσσαλονίκης, την Hellenic Steel, προχωρούν οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση στους νέους επενδυτές, μετά και τη δημοσίευση στις 21 Ιουνίου της υπ’αρίθμ. 7304/2019 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας με βάση τον πτωχευτικό κώδικα και τα άρθρα 106βδ. Εκτιμάται ότι η μεταβίβαση από τον βασικό μέτοχο και κύριο πιστωτή τη Hellenic Steel τον ο ιταλικό όμιλο ILVA στην Hellenic Steel Acquisition Co, θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας JordanInternational συμφερόντων των αδελφών Milikowsky, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Παράλληλα με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη μεταβίβαση η εταιρεία συγκεντρώνει βιογραφικά από κάποιους από τους πρώην εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα σχέδια των νέων επενδυτών η επένδυση τους θα είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ ενώ σε πρώτη φάση στο εργοστάσιο θα εργαστούν περί τα 400 άτομα. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα χρειαστούν περί τους έξι με οκτώ μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η συντήρηση του εργοστασίου, που είναι κλειστό από το 2014. Αυτό σημαίνει ότι το εργοστάσιο αναμένεται να επαναλειτουργήσει την άνοιξη του 2020.