ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειστό το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη - Έκτακτο οικονομικό επίδομα ανακοινώνει η κυβέρνηση

MakThes Team05 Απριλίου 2021

Έκτακτο βοήθημα ειδικού σκοπού, με βάση τον τζίρο του 2019 – για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για τον Απρίλιο ανακοινώνει σύμφωνα με πληροφορίες στις 9.00 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσουν κάπως τα πνεύματα μετά την απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και κυβέρνησης να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. 

Ο πρωθυπουργός χθες το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο να ετοιμάσει νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη όλων των επιχειρήσεων που παραμένουν και τον Απρίλιο κλειστές, ύστερα από κυβερνητική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα περιέχουν ένα ποσοστό επιδότησης σε συνδυασμό με επιστρεπτέα προκαταβολή και θα ανακοινωθούν σήμερα. 

 Κυβερνητικά στελέχη: Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των ειδικών 

Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη απευθύνουν έκκληση προς όλους να συμβάλουν στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας και να σεβαστούν τις αποφάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. «Περιμένουμε από τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να συμβάλουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να καλέσουν τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα αντί να επιδιώκουν να γίνουν αρεστοί», είναι η αιχμή που αφήνουν αρμόδιες πηγές. Αυτό που ζητούν από τους τοπικούς άρχοντες είναι να προσπαθήσουν και αυτοί από την πλευρά τους «να εξηγήσουν στους πολίτες ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου στις περιοχές τους λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων». 

Κυβέρνηση: Ώρα ευθύνης για τους καταστηματάρχες 

Για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα τους οι ιδιοκτήτες, ως μια μορφή διαμαρτυρίας, από την κυβέρνηση έλεγαν πως «είναι η ώρα της ευθύνης για τους καταστηματάρχες, οι οποίοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» και τόνιζαν ότι τα καταστήματα στις τρεις περιοχές «πρέπει να μείνουν κλειστά». Το κεντρικό μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι «δεν μπορεί για λίγες μέρες να βάζουμε σε κίνδυνο όλες τις θυσίες 13 μηνών», καθώς αν ξεφύγει η κατάσταση την δεδομένη στιγμή οι επιπτώσεις για τις τρεις περιοχές θα είναι πολύ βαρύτερες και θα έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες ζωές. 

O Στέλιος Πέτσας με εντολή του πρωθυπουργού μετέβη στην Πάτρα όπου είχε συναντήσεις με το δήμαρχο της πόλης Κώστα Πελετίδη και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου.

Το κλίμα ήταν ανάλογο με αυτό της Θεσσαλονίκης όπου οι καταστηματάρχες, αλλά και ο κ. Πελετίδης επέμεναν στο άνοιγμα ενώ ο κ. Πέτσας το μεσημέρι της Κυριακής είχε μιλήσει για δύο επιλογές που θα μετέφερε στον πρωθυπουργό. Είτε την κρατική ενίσχυση μέσω ενός έκτακτου επιδόματος εφόσον παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα είτε στο άνοιγμα με το click away.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Πέτσας στην Πάτρα, έξω από κτίριο του Επιμελητηρίου είχαν συγκεντρωθεί έμποροι της Πάτρας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και ζητούσαν να τους επιτραπεί να ανοίξουν τα καταστήματά τους, ενώ κατά την έξοδο από το Δημαρχείο υπήρξαν και αποδοκιμασίες κατά του υπουργού Εσωτερικών.

Κικίλιας: Τεράστια αύξηση κρουσμάτων σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε την Κυριακή (04/04) σε «τεράστια αύξηση κρουσμάτων στην Κοζάνη και στη Θεσσαλονίκη».

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, είπε πως «όταν εκτάκτως έρχεται, με εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα, η επιτροπή και παραθέτει στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εθελοτυφλήσει».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε πως στην Κοζάνη έχει παρατηρηθεί αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 κατά 97,56%, τη στιγμή που η πληρότητα στα νοσοκομεία της περιοχής έχει φτάσει στο 100% με καμία κενή κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).Ως «δραματικά» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας τα ανάλογα νούμερα όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη και για την Αχαΐα τόνισε πως η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της περιοχής έχει αγγίξει το 95%.Σχετικά με την Αττική, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε σε σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς το Rt βρίσκεται κάτω από 1, και πρόσθεσε:

«Δίνουμε μια μικρή ανάσα στον κόσμο, ούτως ώστε να λειτουργήσει και το εμπόριο και η οικονομία αλλά να πάρουν ανάσα και με τις μετακινήσεις. Αν χρειαστεί, θα αναθεωρήσουμε», σημείωσε ο υπουργός.

Για τους λόγους που πήρανε την απόφαση για το μπλόκο στο λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη και το σχέδιο χαλάρωσης για Πάσχα μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Τόνισε πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη αυτό που εισηγηθήκαν είναι ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό τη αύξηση των δυνατοτήτων σε testing που προσφέρει το self test. Ωστόσο όπως σημείωσε τους προβληματίσανε τα στοιχεία οπότε η επιτροπή γνωμοδότησε εκτάκτως. «Είναι μια κατάσταση δυναμική η επιδημία και δεν αποκλείεται να κληθούμε να ξαναγνωμοδοτήσουμε εκτάκτως. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Έχει ξαναγίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν ήταν εύκολη η απόφαση», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, υπογραμμίζοντας ότι χρειάστηκε μια μαραθώνια συνεδρίαση προκειμένου να καταλήξουν οι ειδικοί στο άνοιγμα των καταστημάτων για συγκεκριμένες περιοχές.

Ωστόσο, στις περιοχές που τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση του ΕΣΥ οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

«Σε αυτά τα σημεία υπήρξε μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και υπήρξε μεγάλη φόρτιση στο σύστημα υγείας».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι αν τα δεδομένα το απαιτήσουν, υπάρχει πρόβλεψη για εκ νέου κλείσιμο του λιανεμπορίου, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να αποφευχθεί.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα διαμορφωθούν μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου αναμένουν κυβέρνηση και ειδικοί, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, όλες οι πλευρές ξεκαθαρίζουν ότι αν υπάρξει νέα επιδείνωση, τότε η μικρή χαλάρωση θα σταματήσει και θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.