Με τις ροές προσφύγων και μεταναστών να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς στα νησιά αλλά και την ενδοχώρα, οι δήμοι στη Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται, ένας προς ένας, σε εγρήγορση για τη συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, δομή που προβλέπεται για κάθε δήμο, από τον «Κλεισθένη», προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου.
Στη Θεσσαλονίκη, τέτοιες δομές έχουν συγκροτήσει ήδη ο κεντρικός δήμος, επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη και ο δήμος Παύλου Μελά, ενώ μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να συσταθούν Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και στους δήμους Κιλκίς και Παιονίας. Η ανάγκη για τη λειτουργία αυτών των δομών, εκτός από το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική σε κάθε δήμο, σύμφωνα με τις διατάξεις του προγράμματος "Κλεισθένης Ι" (άρθρο 79 του Ν. 4555/18 (ΦΕΚ 133/19.07.2018 τεύχος Α'), κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών κατοίκων πολλών δήμων, όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες και μετανάστες. Τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην περιφέρεια κάτοικοι και τοπικοί φορείς ζητούν αποσυμφόρηση των δομών, είτε είναι ενοικιαζόμενα καταλύματα, είτε camp (δομές ανοιχτής φιλοξενίας) όπως στα Διαβατά και τη Βόλβη.
Οκτώ κέντρα φιλοξενίας στην Κεντρική Μακεδονία
Ήδη στη δεύτερη περιφέρεια της χώρας υπολογίζεται ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε δομές και ξενοδοχεία ξεπερνά σήμερα τα 8.000 άτομα, ενώ συνολικά στους επτά νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό της χώρας, υπάρχουν οκτώ κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε: Διαβατά, Λαγκαδίκια, Βαγιοχώρι, Νέα Καβάλα Κιλκίς, Βέροια, Σέρρες, Αλεξάνδρεια και Κάτω Μηλιά Πιερίας.
Στο γειτονικό νομό Κιλκίς, ο οικείος δήμος, αλλά και ο δήμος Παιονίας, απηύθυναν ήδη ανοιχτή πρόσκληση σε εκπροσώπους αναγνωρισμένων φορέων συλλογικής εκπροσώπησης μεταναστών και προσφύγων, που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά του όρια, να δηλώσουν συμμετοχή στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (Σ.Ε.Μ.Π.).
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου Κιλκίς, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο Σ.Ε.Μ.Π., αναγράφοντας σε αυτήν τα πλήρη στοιχεία των εκπροσώπων του φορέα -συλλόγου τους μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2020 είτε αυτοπροσώπως στο Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικών Οργάνων του δήμου Κιλκίς, είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης- email: dimi.vafei@dhmoskilkis.gr.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν καταγράψει οι δυο δήμοι, σήμερα στο νομό φιλοξενούνται περί τα 1.800 άτομα, στην πόλη του Κιλκίς φιλοξενούνται 385 πρόσφυγες και μετανάστες, σε καταλύματα ενοικιαζόμενα, υπό τη διαχείριση της ΜΚΟ «ΟΜΝΕΣ», άλλα 375 σε ξενοδοχείο της πόλης, (προ ημερών μεταφέρθηκαν 26 άτομα στο δήμο Βόλβης), 1.000 άτομα παραμένουν στο camp της Νέας Καβάλας στο δήμο Παιονίας και άλλα 200 σε ενοικιαζόμενα καταλύματα της ίδιας περιοχής.
Τι θα κάνουν τα Συμβούλια Ένταξης
Έργο των συμβουλίων ένταξης μεταναστών είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή, η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και τη διοργάνωση σε συνεργασία με τον οικείο δήμο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.