ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωδικός «ΔΕΘ» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Νίκος Οικονόμου13 Αυγούστου 2023

Κωδικός «ΔΕΘ». Αυτό είναι το μότο που θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η 87η ΔΕΘ αποτελεί ορόσημο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς σε αυτήν θα δοθεί η εκκίνηση της νέας κυβέρνησης που ορκίστηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Και παρά τα φάλτσα που καταγράφηκαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και τον ύπνο του δικαίου που κοιμήθηκε η ΕΛΑΣ κατά την εισβολή των Κροατών χούλιγκανς, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει μία ισχυρή και κινητική κυβέρνηση που προχωρά δυναμικά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Το βλέμμα θα είναι στραμμένο σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στην οικονομία όπου η κυβέρνηση ευελπιστεί στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ενδέχεται να υλοποιηθεί ακόμη και πριν την Έκθεση. Αυτό θα αποτελούσε το ισχυρό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεδομένου ότι θα δώσει άλλη δυναμική στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Παράλληλα η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα έχει άμεση συνάρτηση με τα μέτρα που εξετάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο «Βελλίδειο», για τη στήριξη των εισοδημάτων απέναντι στην ακρίβεια.

Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και δε θα είναι οριζόντια μέτρα που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Μεταξύ άλλων συζητιέται η παράταση της χορήγησης του market pass ως το τέλος του έτους, η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ενδεχομένως και να αυξηθεί και ένα νέο σχήμα επιδότησης του ρεύματος για τη στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών, ενώ αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση για επίδομα της τάξης των 200-300 ευρώ σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους το 2024.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός περιμένει από τους υπουργούς του να έχουν επεξεργαστεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν κοινωνικό πρόσημο, με τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την παιδεία και τη δικαιοσύνη να βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της κυβερνητικής ατζέντας.

Νομοθετική ατζέντα

Το δεύτερο στοίχημα είναι η νομοθετική ατζέντα με την οποία θα ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει από τη μία να σηματοδοτήσει την υλοποίηση όλων όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά και από την άλλη να δρομολογήσει τις αλλαγές που απαιτούνται για τη ριζική αντιμετώπιση προβληματικών τομέων του κράτους, όπως φάνηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές και στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έτσι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση θα είναι η αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές δασών, ενώ ήδη προετοιμάζεται ταχύτατα ευρεία παρέμβαση για τη δραστική αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ουέφα Αλεξάντερ Σέβεριν, καθώς και με τους προέδρους των 4 μεγάλων ομάδων της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και τον οδικό μεταρρυθμιστικό χάρτη της επόμενης τετραετίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν απόλυτη επίγνωση των κενών στη λειτουργία της κρατικής μηχανής, ιδιαίτερα στο επίπεδο της πρόληψης, καθώς από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές αναδείχθηκαν όλα τα πεδία που χρήζουν καίριων και κρίσιμων βελτιώσεων. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές τόσο για την προστασία των δασών και την πρόληψη όσο και για τη βελτίωση του μηχανισμού κατάσβεσης των πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης επεξεργάζεται ήδη νομοσχέδιο για τη συνολική και οργανωμένη διαχείριση των δασών, το οποίο θα δίνει οικονομικά κίνητρα σε όσους συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη της ήπιας οικονομικής δραστηριότητας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Με στόχο να αναβιώσει «η ζωή των δασών», μέσω της οποίας και αρκετοί κλάδοι έχουν οικονομικά οφέλη και να ενισχυθεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται νομοσχέδιο που προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα του εμπρησμού, το οποίο και αυτό αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση άμεσα. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει κλιμακωτές αυξήσεις προστίμων για πυρκαγιά από αμέλεια που θα φτάνουν τα 30.000 ευρώ, μετακύλιση του κόστους συνδρομής των πυροσβεστικών μέσων στον παραβάτη-εμπρηστή στα πρότυπα της συνδρομής μέσων έρευνας και διάσωσης, καθώς και διπλασιασμό του προσωπικού της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Επίσης για την υλοποίηση μιας από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που ήταν η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει τη μείωση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων και έκδοσης των πρωτόδικων αποφάσεων από 700 μέρες σε 400.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προετοιμάζει το νέο πλαίσιο που θα επιτρέψει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ατόμων. Μία προοπτική, η οποία θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση κόντρα σε οποιεσδήποτε αντιστάσεις που μπορεί να προκληθούν στο εσωτερικό της ΝΔ.

Τέλος το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί σχέδιο νόμου στο οποίο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επέκταση των ψηφιακών διαδικασιών, ενώ όπου αυτή δεν είναι δυνατή, η αναζήτηση των δικαιολογητικών και πάσης φύσεως πρωτοκόλλων, σφραγίδων και συλλογή υπογραφών θα γίνεται αυτεπάγγελτα από τους εμπλεκόμενους υπάλληλους ώστε να μη χρειάζεται η φυσική παρουσία των πολιτών ή η εμπλοκή τους στη γραφειοκρατία του δημοσίου. Όσο για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την απρόσκοπτη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, μια εμβληματική μεταρρύθμιση αλλά και πάγια δέσμευση της ΝΔ, θα προχωρήσει και αυτή. Ωστόσο το πρώτο στάδιο της σχετικής διαδικασίας θα ξεκινήσει το 2025, ενώ η συνολική αναθεώρηση του Συντάγματος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2028.

Κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη και με αφορμή την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ το κυβερνητικό στρατόπεδο θα επιδιώξει να υπάρξει και μία γενικότερη κινητοποίηση που θα βοηθήσει και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έτσι από την Πειραιώς, σε συνεργασία με τη «γαλάζια» Διοικούσα της ΝΔ Θεσσαλονίκης, σχεδιάζονται τρεις εκδηλώσεις την εβδομάδα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, με θέμα την υγεία, τα αυτοδιοικητικά και τα αγροτικά, εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμαριά το κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε δήμο της περιφέρειας του νομού. Στην πορεία προς τη ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί και η άνοδος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και θα δει τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.08.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.