Κοινή λογική
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί τα κόμματα δεν διαβάζουν το σύνταγμα πριν να τοποθετηθούν για τη ζήτημα της ψηφοφορίας των ευρισκομένων εκτός επικράτειας την ημέρα των εκλογών. Κατά κάθε ερμηνεία δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος πλην της ηλικίας (δηλαδή πρέπει να έχει ο εκλογέας συμπληρώσει το 17ο έτος) και δικαστικής καταδίκης (στέρηση του δικαιώματος). Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος και δεν έχουν καταδικαστεί, δικαιούνται να ψηφίσουν. Το κράτος οφείλει να παράσχει κάθε διευκόλυνση (πάλι κατά το σύνταγμα). Έτσι, η θέση να τεθεί χρόνος διαμονής στο εξωτερικό ή ενεργό ΑΦΜ ή ό,τι άλλο, προσκρούει ευθέως στο σύνταγμα.
Μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης, αν θα μπουν περιορισμοί. Αλλά σήμερα δεν είναι δυνατόν.
Οι βουλευτές κατανέμονται με βάση το νόμιμο πληθυσμό (δηλαδή όσους είναι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι) σε εκλογικές περιφέρειες που είναι εντός της Επικράτειας. Έτσι ο καθένας μετράει το ίδιο για τον αριθμό βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας. Οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται ως υποσύνολο η κάθε μία της επικράτειας. Επειδή η Γερμανία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ δεν ανήκουν στην ελληνική επικράτεια, δεν είναι δυνατόν να οριστούν εκλογικές περιφέρειες σε αυτές! Αν σε μια τραβηγμένη άποψη (λανθασμένη) η πρεσβεία μας θεωρηθεί ελληνικό έδαφος, σε αυτήν δεν κατοικούν όσοι μένουν στην πόλη ή στη χώρα που είναι η πρεσβεία! Έτσι δεν μπορεί να γίνει περιφέρεια Γερμανίας π.χ. Τότε γιατί το ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αν υποθέσουμε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 8 εκατομμύρια άνω των 17 και ο εκλογικός κατάλογος έχει 10 εκατομμύρια, αυτόματα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια (από 0 χρονών) στο εξωτερικό. Αν θέλαμε να κάνουμε εκλογικές περιφέρειες, θα έπρεπε να κατανείμουμε σχεδόν το 20% των βουλευτών σε αυτές. Δηλαδή κοντά στους 50 - 60 από τους 300. Δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει γενική απογραφή (ας καγχάσω: θα κάνουμε στον πλανήτη γενική απογραφή!) θα μπλέξουμε άσχημα.
Το σύνταγμα σοφά δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου ή άλλου πρόσφορου μέσου. Σε καμία περίπτωση εκλογικό τμήμα! Μπορεί να καταθέτεις την ψήφο σου στην πρεσβεία ή στο προξενείο, να έρχεται εδώ και να καταμετράται! Αυτό είναι ένα πρόσφορο μέσο!
Θα πρότεινα να σχηματιστεί μία εκλογική αρχή (κατά το πρότυπο άλλων χωρών), που να μελετήσει και να έχει την ευθύνη όλων αυτών. Δυστυχώς, όπως και σε πολλά, λείπει η κοινή λογική. Κακό και θα το πληρώσουμε.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Οκτωβρίου 2019