ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κοινωφελής εργασία: Το τέλος του προγράμματος απειλεί εκλογές και τουρισμό

Φανή Σοβιτσλή09 Φεβρουαρίου 2023

Στον «αέρα» θα βρεθούν πολύ σύντομα κρίσιμες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, δήμων και περιφερειών, καθώς μετά από περίπου δέκα χρόνια κλείνει οριστικά ο κύκλος του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να μείνουν χωρίς προσωπικό και να βρεθούν στο δρόμο 22.500 συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Ήδη πολλές από τις συμβάσεις λήγουν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο με τις τελευταίες να προσδιορίζονται γύρω στο καλοκαίρι και αυτό χάρη στην παράταση τεσσάρων μηνών που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, το οποίο στα τέλη του 2022 ανακοίνωσε επίσημα τον τερματισμό του προγράμματος.

Για παράδειγμα, αν μία ωφελούμενη διορίστηκε την 1η Ιουλίου του 2022 σε μία δημοτική δομή, με βάση την 8μηνη σύμβαση της, θα έπρεπε να απολυθεί την 1η Μαρτίου 2023, ενώ τώρα η σύμβαση της θα λήξει την 1η Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στους δήμους, καθώς οι υπηρεσίες αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο την πλέον κρίσιμη χρονιά, λίγους μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο του 2023.

Εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων, υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα κλείνει με ευθύνη της κυβέρνησης μέσα στην πιο δύσκολη χρονιά, που θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ αν δεν ανανεωθεί και το πρόγραμμα «πλησίον της σύνταξης» ένα + ένα, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα κατά την προετοιμασία των εκλογών. 

«Με την λήξη και των τελευταίων συμβάσεων της κοινωφελούς εργασίας θα αδειάσουν οι δήμοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται» τονίζει στη «ΜτΚ» το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Νεάπολης-Συκεών Μηνάς Μοναστηρίδης και προσθέτει λέγοντας πως αν η κυβέρνηση δεν προσλάβει κόσμο και δεν προχωρήσει στην ανανέωση του προγράμματος πλησίον της σύναξης, στο οποίο απασχολούνται άτομα ηλικίας 55 έως 67 «οι δήμοι δεν θα μπορούν να βγάλουν εκλογές». 

Το θέμα αυτό, όπως είπε, τέθηκε και από την ΚΕΔΕ στα αρμόδια υπουργεία, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Για το θέμα έχει πάρει επανειλημμένα και η ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της, Δημήτρη Παπαστεργίου να αναφέρει «ότι οι δήμοι δεν μπορούν να πάνε σε εκλογές χωρίς εποχικό προσωπικό. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη με την οριστική λήξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, αποτελεί ‘βόμβα’ στα θεμέλια της λειτουργίας δήμων και περιφερειών της χώρας, αφού θα μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε πολύ κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Για το λόγο αυτό, η ΚΕΔΕ κρίνει ως επιτακτική ανάγκη την έγκαιρη εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η έναρξη ενός νέου κύκλου κοινωφελούς εργασίας ώστε να μην αποστερηθούν οι δήμοι το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο», μέσω του οποίου διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία τους και η παροχή απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Θα «πονέσουν» πολλές υπηρεσίες και ο τουρισμός

Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι με δεδομένο πως οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι μεγάλες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εργαζομένων στους ΟΤΑ που έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν με νέες προσλήψεις, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς συνέβαλε, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων.

Σε αυτή τη φάση όμως η κατάσταση κυρίως στους μικρούς και μεσαίους δήμους θα γίνει χειρότερη, καθώς πολλές από τις κρίσιμες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών η καθαριότητα, το πράσινο και οι κοινωνικές υπηρεσίες, στελεχώνονταν από συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί μέσω τους προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. 

«Δεν είναι μόνο η καθαριότητα που θα ‘πονέσει’ αλλά και μία σειρά από άλλες κομβικές υπηρεσίες στους δήμους, η λειτουργία των οποίων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους συμβασιούχους» αναφέρει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης Κλεοπάτρα Χοροζίδη, προσθέτοντας ότι «εμείς αυτό που ζητάμε δεν είναι μόνο η παραμονή του προγράμματος, αλλά και η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου». 

Η ίδια γνωστοποιεί ακόμη ότι μεγάλο «μπαμ» θα γίνει το καλοκαίρι, περίοδος ιδιαίτερα δύσκολη για τους δήμους, τόσο για τον τουρισμό που αφορά δεκάδες ΟΤΑ σε νησιά και ηπειρωτική χώρα, όσο και για την προετοιμασία των εκλογών του Οκτωβρίου. 

Ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι το τέλος του προγράμματος θα προκαλέσει «πλήγμα» και για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που περίμεναν να εργαστούν σε κάποιο επόμενο πρόγραμμα, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Μόνο από τους δήμους χάνονται 20.000 θέσεις εργασίας

Βάσει των επίσημων στοιχείων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στο τρέχον πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).

Μάλιστα από τις περίπου 25.000 θέσεις του προγράμματος, στους δήμους κατανέμεται το μεγαλύτερο μέρος, αφού καλύπτουν 20.397 θέσεις, ποσοστό 81,6%.

Αντίστοιχα στις 13 αιρετές περιφέρειες καλύπτονται 2.566 θέσεις, ποσοστό 10,3 %, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 348 θέσεις, ποσοστό 1,4 %, ενώ στους λοιπούς φορείς 1.689 θέσεις, ποσοστό 6,7 %.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της Κοινωφελούς εργασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρχισε μετά το 2010, απασχολώντας ανέργους με τρίμηνες και τετράμηνες συμβάσεις, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια το προσωπικό που προσλαμβάνεται υπογράφει οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας, που με τις παρατάσεις που δίνονταν κατά καιρούς έφταναν τους δέκα μήνες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.02.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.