ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινοβουλευτική αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Ιάσων Μπάντιος25 Οκτωβρίου 2020

Στην αντεπίθεση περνά η αξιωματική αντιπολίτευση, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που εισηγείται το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «έκτρωμα».

Με την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε, Κυριακή, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ως στόχο να φέρει στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον αναγκάσει να απαντήσει και να τοποθετηθεί για όλα τα ανοιχτά ζητήματα εντός και εκτός της χώρας.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας με την απόφαση του να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών επιχειρεί να συσπειρώσει τα στελέχη του κόμματος του, μετά από μία δύσκολη περίοδο εσωστρέφειας, ενώ επιχειρεί να θέσει σε εγρήγορση τα κοινωνικά στρώματα που παρακολουθούν στενά τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γνωρίζει ότι οι κοινοβουλευτικές μάχες είναι το «ατού» του, ειδικά όταν βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

«Να έρθει και να μας εξηγήσει γιατί υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλλουν εν μέσω της πανδημίας να νομοθετείτε την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας. Θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης και θα απολογηθείτε και στο Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό» τόνισε απευθυνόμενος στον Χρ. Σταϊκούρα ο Αλ. Τσίπρας.

«Φέρνει και ψηφίζει χωρίς να έχουμε μνημόνια, όσα ούτε και τα μνημόνια δεν είχαν καταφέρει να επιβάλλουν» είπε κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «εν μέσω πανδημίας φέρνετε τον σκληρότερο νόμο για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη ο οποίος δεν ήρθε στα σκληρότερα χρόνια των μνημονίων. Τον φέρνετε στα κρυφά εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, εκμεταλλευόμενοι τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

Όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός συνεχίζει να λειτουργεί «κρυμμένος» πίσω από την επικοινωνιακή του τακτική, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και της δικής του πολιτικής.

Χαρακτηριστική των διαθέσεων του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν η αποστροφή του, απευθυνόμενος στα έδρανα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. «Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να βουλιάζει η χώρα στα κρούσματα, δεν μπορεί να βουλιάζει η οικονομία στην ύφεση, δεν μπορεί να σουλατσάρει το ‘oruc reis’ ανενόχλητο 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο και την ίδια ώρα εσείς όχι μόνο να κάνετε πως δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά να φέρνετε στα μουλωχτά νομοσχέδιο στη Βουλή για το πώς θα φτωχοποιήσετε τους Έλληνες; Τη στιγμή που βουλιάζουμε από την πανδημία, από την οικονομία, από την κρίση στην εξωτερική πολιτική, την κρίση ασφαλείας, το μόνο που σας ενδιαφέρει εσάς είναι πώς θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πώς θα ρευστοποιείται η πρώτη κατοικία και η περιουσία των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που έχει ανάγκη η χώρα, καθώς και την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας.

Σε σχέση με τον πτωχευτικό κώδικα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνουν λόγο για ένα νομοσχέδιο που «εκτελεί συμβόλαιο» για τα συμφέροντα των τραπεζών και των funds, καθώς τυχών εφαρμογή του οδηγεί σε ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας των φυσικών προσώπων και χαμηλώνει το ακατάσχετο από τα 1.200 στα 610 ευρώ για τρία χρόνια, ακόμη και για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Καταθέτετε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στις επιθυμίες των τραπεζών. Νομοθετείτε σήμερα ως υπηρέτες συμφερόντων ενός συστήματος που σας στήριξε, και σας στηρίζει, και ελπίζετε ότι θα σας στηρίξει και στα πολύ δύσκολα που έρχονται», διαπίστωσε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, λίγη ώρα πριν ανακοινώσει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

Σκληρή ήταν η σύγκριση που έκανε ο κ. Τσίπρας της κυβέρνησης Μητσοτάκη με όλες τις προηγούμενες, ακόμα και με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «οκτώ ολόκληρα χρόνια σκληρά, χρόνια μνημονίων, σκληρής λιτότητας, σκληρότερης απ’ οπουδήποτε αλλού σε όλη την Ευρώπη και η πρώτη κατοικία προστατεύθηκε. (…). Καμία κυβέρνηση, όχι μόνο η δικιά μας, καμία κυβέρνηση σε συνθήκες ακραίων εξωτερικών πιέσεων δεν έκανε αυτό που επιχειρεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα εν τη απουσία του, στα κρυφά, σαν τον κλέφτη!».

«Κινήσεις εντυπωσιασμού»

Στο κάδρο της συζήτησης πέρα από την οικονομική κρίση η Κουμουνδούρου θέτει την έξαρση της πανδημίας καθώς και την ελληνοτουρκική κρίση.

Σε σχόλιο του για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη νέα παράνομη τουρκική navtex το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η Κυβέρνηση αρνείται να μας πει ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές εάν υπάρξει παράνομη τουρκική Navtex και εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που οριοθετήθηκε με την Αίγυπτο», συμπληρώνοντας πως «αντί να πιέσει την ΕΕ για υιοθέτηση τουλάχιστον μέτρων κατά νομικών και φυσικών προσώπων στα πρότυπα των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν ήδη για την Κυπριακή ΑΟΖ, εξαντλείται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, που θα έχουν επιπτώσεις στον ελληνικό και τουρκικό λαό, όπως η πρόταση για ακύρωση της Τελωνειακής Ένωσης».

«Κυβερνητική αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την έξαρση της πανδημίας και την έλλειψη προετοιμασίας του ΕΣΥ και την αδράνεια της κυβέρνησης στο διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στην Κοζάνη, σημειώνοντας πως το δεύτερο κύμα βρίσκει το ΕΣΥ απροετοίμαστο.

«Δεν έχει καμία δικαιολογία διότι δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός» σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ στηλίτευσε τις αντιφάσεις της κυβέρνησης αφού όπως είπε «υπάρχει διαρκής υπόμνηση και στα ΜΜΕ, και σωστά, για τον συνωστισμό των νέων ανθρώπων στις πλατείες, όμως την ίδια ώρα στα σχολεία μας μπορούν τα παιδιά μας να είναι 25 και 27 σε τάξεις που είναι μικρές. Θα έπρεπε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να είχε βρεθεί ο τρόπος κυρίως μέσα από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά και με αναπληρωτές καθηγητές».

Ζήτησε επίσης την άμεση στήριξη των πολιτών της Κοζάνης τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Κατά την συνάντηση του με υγειονομικούς της Κοζάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας ως μία ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις αναμόρφωσης και ανασυγκρότησης του ΕΣΥ», συμπληρώνοντας ότι «η ανησυχία μας είναι να αντέξει το σύστημα γιατί ήδη τα κρούσματα είναι πάρα πολλά χωρίς να έχουμε μπει για τα καλά στην χειμερινή περίοδο όπου θα υπάρχει αναγκαστικά μεγαλύτερος συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους».

* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Οκτωβρίου 2020
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.