ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Κόκκινος συναγερμός στην Αθήνα - Συνεδριάζει το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ

MakThes Team02 Οκτωβρίου 2024

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Αθήνα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συνεδριάσει σήμερα στις 16:30, υπό τον πρωθυπουργό, με την Αθήνα να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους εταίρους στην ΕΕ αλλά και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης θα υπάρξει ενημέρωση τόσο για την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί στη Μέση Ανατολή και τις προθέσεις τόσο του Ισραήλ όσο και του Ιράν, ενώ θα περιγραφεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας αλλά και τα σχέδια εκκένωσης πολιτών από τον Λίβανο αν ζητηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να υπάρξει συντονισμός της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Όσον αφορά στο σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων υπηκόων τόσο από τον Λίβανο όσο και από Ισραήλ, όλα είναι έτοιμα, το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί αν και όταν ζητηθεί.

Επίσης, η Αθήνα είναι έτοιμη να διαθέσει ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να συνδράμει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στον απεγκλωβισμό Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο.

Το αίτημα υποβλήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

Για τον Λίβανο, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης περίπου 3.500 κατόχων ελληνικών διαβατηρίων και άλλων περίπου 1.000 εξαρτώμενων μελών, συζύγων και παιδιών. Για το σχέδιο αυτό έχουν προβλεφθεί πολιτικά ή και στρατιωτικά αεροσκάφη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πνέει και η φρεγάτα ΕΛΛΗ του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία χθες ήταν προς ανεφοδιασμό στην Κύπρο.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μέχρι χθες δεν υπήρχαν σχετικά αιτήματα στην εν λειτουργία πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό, ενώ εκτελούνται ακόμα οι πτήσεις από και προς Αθήνα. Εν ισχύ είναι άλλωστε και η ισχυρή σύσταση προς τους Έλληνες της χώρας να αποχωρήσουν άμεσα.

Ως προς το Ισραήλ, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός μένει να αποκρυσταλλωθεί, διότι θεωρείται πιθανότερο να υπάρξουν αιτήματα από Έλληνες της χώρας, παρά την ύπαρξη του Iron Dome
. Κρίσιμη παράμετρος θεωρείται και η άριστη διμερής σχέση με το Ισραήλ.

Στην περιοχή βρίσκεται η φρεγάτα «Έλλη» και εάν ζητηθεί θα συμμετάσχει σε επιχείρηση εκκένωσης του Λιβάνου και από ξένους υπηκόους.

Συναγερμός για το μεταναστευτικό

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει και σε αυτό το επίπεδο η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή η χώρα μας είναι σε επιφυλακή. Μάλιστα ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Αναπόφευκτα κάποιοι απ’ αυτούς θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας. Εκεί, όλες οι στρατηγικές πάνε στράφι, και πάμε σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσης».

Οι εταίροι μας έχουν διαθέσει την τρέχουσα περίοδο 2021-2027 το ποσό των 1,6 δισεκατομμυρίων για το μεταναστευτικό με τον υπουργό να επισημαίνει: «Εάν αλλάξουν τα δεδομένα, εάν έχουμε σφοδρές κρίσεις, βεβαίως θα πάμε και θα ζητήσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση».

Το θέμα θα συζητηθεί στο σημερινό ΚΥΣΕΑ, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει plan B, ενώ αύριο Πέμπτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τον Έβρο στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή καταβάλλει προσπάθειες μέσα από ανοικτούς διπλωματικούς διαύλους με τους γείτονες και τους συμμάχους της να αποφευχθεί μεγαλύτερη κλιμάκωση της κρίσης η οποία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.

Στο πλευρό του λαού του Ισραήλ

Χθες βράδυ και ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε μουδιασμένος τις εξελίξεις η χώρα μας ευθυγραμμιζόμενη με όλο τον δυτικό κόσμο και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών έπαιρνε θέση απέναντι στις εξελίξεις. «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση και αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια. Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει την έκκλησή της για άμεση αποκλιμάκωση».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.