Η κολομβιανή και οι αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) συμφώνησαν χθες Πέμπτη στο Καράκας να ξαναρχίσουν εντός δέκα ημερών οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που είχαν ανασταλεί από τον Σεπτέμβριο.
«Αποφασίσαμε να συναντηθούμε από τη 19η ως την 25η Νοεμβρίου προκειμένου να συνεχίσουμε τις εργασίες του ‘Τραπεζιού διαλόγου για την ειρήνη’ (...), οργάνου διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέρη, τα οποία είχαν επαφές από το Σάββατο στο Καράκας, με την αιγίδα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο ανέστειλε τον Σεπτέμβριο την ειρηνευτική διαδικασία που είχε αρχίσει στα τέλη του 2022, έπειτα από επίθεση του ELN εναντίον στρατιωτικής βάσης με τρεις νεκρούς και 28 τραυματίες στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.
«Εξετάσαμε με ειλικρίνεια και σε βάθος τη σημασία της διαδικασίας για την Κολομβία, τις προόδους της, τις επιτυχίες της και τις προοπτικές της, καθώς και τις δυσκολίες», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση των δυο πλευρών.
Ο Πάμπλο Μπελτράν, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ELN, δήλωσε στον κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό Caracol ότι η συνάντηση στο Καράκας αποτέλεσε «το πρώτο βήμα για να τερματιστεί η αναστολή των συνομιλιών».
«Επιλύσαμε κάποια προβλήματα, όμως όχι άλλα, θα διαβουλευτούμε για να δούμε πως μπορούμε να λύσουμε τους κόμπους και θα έχουμε συνομιλίες ξανά πολύ σύντομα για να συνεχίσουμε στον δρόμο αυτό, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα», πρόσθεσε.
Οι διάφοροι κύκλοι συνομιλιών για την ειρήνη ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και τους αντάρτες γίνονται εναλλακτικά στο Μεξικό, στην Κούβα ή στη Βενεζουέλα.
Ο πιο πρόσφατος κύκλος διαπραγματεύσεων είχε διεξαχθεί τον Μάιο στο Καράκας. Η τοποθεσία όπου θα γίνει ο νέος δεν έχει οριστεί σαφώς.
Στα όπλα από το 1964, ο ELN κλιμάκωσε τη δράση του από τον Αύγουστο, όταν αποφάσισε να μην διατηρήσει σε ισχύ την αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που εφαρμοζόταν από το 2023.
Οι ένοπλες δυνάμεις επίσης ξανάρχισαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ανταρτών.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Πέτρο, ο πρώτος πολιτικός της αριστεράς που αναδείχθηκε στην προεδρία της Κολομβίας στην ιστορία της χώρας, κι ο ίδιος στα νιάτα του μέλος ακροαριστερής οργάνωσης ανταρτών (της M-19), φιλοδοξεί να τερματίσει μέσω διαπραγματεύσεων τον εμφύλιο που κρατάει έξι δεκαετίες στη χώρα και διεξάγει συνομιλίες με τις περισσότερες ένοπλες οργανώσεις της χώρας.