Ουδείς παλαιστίνιος τραυματίας ή αλλοδαπός ή άνθρωπος με διπλή υπηκοότητα έφυγε χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία συνεχίζει να βομβαρδίζεται ασταμάτητα από το Ισραήλ, περνώντας στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού φυλακίου στη Ράφα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσαν αιγύπτιοι και παλαιστίνιος αξιωματούχος.
Η διέλευση «είναι κλειστή επειδή το Ισραήλ απαγορεύει να περάσουν στην Αίγυπτο τραυματίες για να τους προσφερθούν φροντίδες, χρησιμοποιώντας ψευδή προσχήματα για να τους αφήσει να πεθάνουν», δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην κυβέρνηση της Χαμάς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Κανένας ξένος δεν έφυγε, εφόσον δεν επιτρέπεται να βγουν τραυματίες», πρόσθεσε η πηγή.
Αξιωματούχος στην αιγυπτιακή πλευρά επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμιά διέλευση χθες Κυριακή, όπως και το Σάββατο.
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε προχθές Σάββατο πως έπειτα από «επαλήθευση» διαπιστώθηκε πως «το ένα τρίτο των τραυματιών» ήταν «μέλη της Χαμάς», «μαχητές».
Χθες Κυριακή, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι πάνω από 300 Αμερικανοί ή μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους απομακρύνθηκαν αφού άρχισαν οι πρώτες διελεύσεις μέσω της Ράφας την Τετάρτη.
Η Αίγυπτος από την πλευρά της ανακοίνωσε πως βοήθησε να φύγουν «περίπου 7.000» ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 20.000 και πλέον έχουν τραυματιστεί στα πλήγματα του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι ανοίγει πυρ από νοσοκομεία
Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή εικόνες που δείχνουν, όπως αναφέρει, μέλη της Χαμάς να ανοίγουν πυρ από ένα νοσοκομείο της Γάζας και άλλα μέλη να παρουσιάζουν μια τοποθεσία εκτόξευσης πυραύλων που βρίσκεται 75 μέτρα από ένα νοσοκομείο κάτω από το οποίο βρίσκονται σήραγγες της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται συχνά, κυρίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον ΟΗΕ από τότε που άρχισε τον πόλεμο κατά της Χαμάς, για τους βομβαρδισμούς του πάνω ή κοντά σε δομές υγείας της Λωρίδας της Γάζας όπου υπάρχουν πολλοί άμαχοι, κυρίως εκτοπισμένοι που βρίσκουν εκεί καταφύγιο.
Μία από τις περιπτώσεις που επισημάνθηκαν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στον Τύπο αυτών των φωτογραφιών που προέρχονται από έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών, αφορά ένα νοσοκομείο της Γάζας του οποίου η κατασκευή χρηματοδοτήθηκε από το Κατάρ.
Οι εικόνες δείχνουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, "τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν στρατιώτες από το εσωτερικό του νοσοκομείου".
Το βίντεο γυρίστηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων για την "εξόντωση της Χαμάς" στη Λωρίδα της Γάζας από όπου το ισλαμιστικό κίνημα εξαπέλυσε τη φονική επίθεσή του κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Μια σήραγγα "χρησιμοποιείτο επίσης για υποδομές των τρομοκρατών μέσα στο νοσοκομείο του Κατάρ", είπε ο Χαγκάρι.
Σε μια δεύτερη περίπτωση, που αφορά το ινδονησιακό νοσοκομείο, βορείως της Γάζας, το κτίριο κατασκευάστηκε πάνω σε "προκεχωρημένα φυλάκια των τρομοκρατών" της Χαμάς και κρύβει στο υπόγειο "ένα κέντρο διοίκησης" της οργάνωσης, είπε ο εκπρόσωπος, δείχνοντας φωτογραφίες ως αποδεικτικά στοιχεία.
Παρουσίασε επίσης αποδείξεις, σύμφωνα με τον στρατό, για την ύπαρξη μιας θέσης εκτόξευσης πυραύλων που βρίσκεται 75 μέτρα από αυτό το νοσοκομείο.
"Ξέρουν σίγουρα ότι εάν το Ισραήλ εξαπολύσει αεροπορική επίθεση σε αυτή τη βάση εκτόξευσης, το νοσοκομείο θα υποστεί σοβαρή ζημιά", είπε, καταγγέλλοντας την "κυνική χρήση των νοσοκομείων" από τη Χαμάς.
Την Παρασκευή, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε ένα ασθενοφόρο μπροστά από το νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο στη Γάζα, δηλώνοντας ότι "χρησιμοποιείτο" από τη Χαμάς. Ο βομβαρδισμός αυτός προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 60.
Η κυβέρνηση της Χαμάς διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι τους χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να στοχεύει τα νοσοκομεία. Δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι είναι έτοιμη να δεχθεί "μια διεθνή επιτροπή έρευνας" για να επιθεωρήσει τα νοσοκομεία και να διασφαλίσει ότι δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.
Οι σήραγγες που επισημαίνει ο στρατός είναι μια δεξαμενή καυσίμων στη μια περίπτωση, ένα υπόγειο δωμάτιο στην άλλη, δήλωσε η Χαμάς.
Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος παρουσίασε επίσης μια ηχητική καταγραφή που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι η Χαμάς κλέβει καύσιμα από τα νοσοκομεία. Οι ποσότητες καυσίμων που μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Γάζας υπολογίζονται σε λίτρα από τους διεθνείς οργανισμούς, απάντησε η Χαμάς, απορρίπτοντας αυτή την κατηγορία.
Ο ΟΗΕ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας - «Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά»
Οι διευθυντές των κυριότερων υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή -σπάνια- κοινή ανακοίνωσή τους με την οποία εκφράζουν αγανάκτηση για τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς.
«Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με σοκ και φρίκη καθώς αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των χαμένων και ρημαγμένων ζωών», αναφέρει το κείμενο.
Οι ηγέτες 18 υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στηλίτευσαν τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, έναυσμα του οποίου ήταν η επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.
Στον μικρό παραθλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί 9.770 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ασταμάτητα τον θύλακα από το ξέσπασμα της σύρραξης. Ενώ πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κατά πλειονότητα άμαχοι, στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Στη Λωρίδα της Γάζας, «ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται πολιορκία και επίθεση, απαγόρευση πρόσβασης στα απόλυτα απαραίτητα προς το ζην, βομβαρδίζεται μέσα στο σπίτι του, σε καταφύγια, σε νοσοκομεία, σε χώρους λατρείας. Αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ καλούν τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους 240 και πλέον ομήρους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου και κάθε μέρος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του δυνάμει του διεθνούς δικαίου.
Μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να φθάσουν στον πληθυσμό, ειδικά τα πιο ευάλωτα μέλη του, προσθέτουν.
«Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», καταλήγει το κείμενο.
Στους 79 οι νεκροί εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας
Ο αριθμός των εργαζομένων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχουν σκοτωθεί ως τώρα στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 79, με πέντε να χάνουν τη ζωή τους μέσα σε 48 ώρες, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Άλλοι τουλάχιστον 24 έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε.
Όπως οι περισσότεροι κάτοικοι του παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θύλακα, οι εργαζόμενοι του UNRWA εκτοπίστηκαν μαζί με τις οικογένειές τους, μολαταύτα συνεχίζουν να «εργάζονται ακούραστα για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια», υπογράμμισε η υπηρεσία.
Στην εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας (2,4 εκατ. κάτοικοι), η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει καταστροφική. Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι εκτοπιστεί. Σχεδόν οι μισοί (710.000) βρίσκονται σε 149 εγκαταστάσεις του UNRWA. Οι περισσότερες αντιμετωπίζουν απελπιστικές συνθήκες λόγω του υπερπληθυσμού. Οι 48 από τις εγκαταστάσεις αυτές έχουν υποστεί ζημιές από τα πλήγματα του Ισραήλ.