ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κομοτηνή: Η κεντρική πλατεία γέμισε κουταβάκια που ζητούν σπίτι (φωτ.)

MakThes Team12 Ιουνίου 2023

Κανείς δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στα μικρά στρόγγυλα ματάκια που σε κοιτάζουν όλο ζεστασιά και αγάπη προσπαθώντας να εκφράσουν «βουβά» τη μεγάλη τους ανάγκη να βρεθούν σε ένα σπίτι που θα αγαπηθούν, αλλά και θα αγαπήσουν ανιδιοτελώς τους φροντιστές τους. Ο λόγος για μικρά κουτάβια στην Κομοτηνή, που συγκεντρώθηκαν χθες στην κεντρική πλατεία της πόλης, στη γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων κουταβιών, προκειμένου να συναντήσουν τη νέα τους οικογένεια.

Η διοργάνωση έγινε με πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Σωματείου «Λάιμα» και την ενεργή συμπαράσταση του δήμου Κομοτηνής, ενώ συμμετείχαν πολλοί εθελοντές και εκπαιδευτές σκύλων που ήταν διαθέσιμοι να λύσουν κάθε απορία των ενδιαφερομένων για την υιοθεσία ενός κουταβιού.


Ήταν η πρώτη δημόσια εκδήλωση που έγινε από το Φιλοζωικό Σωματείο «Λάιμα» και είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Σχετικές δράσεις, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής του σωματείου Αντώνης Λιάπης, γίνονται και μέσα από τις σελίδες των κοινωνικών δικτύων.

Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν 17 μικρά κουτάβια, τα οποία φιλοξενούν από νεογέννητα φιλόζωοι, μέλη του σωματείου «Λάιμα».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής Ευαγγελία Μουτουσίδου, «συναφείς εκδηλώσεις ενημέρωσης και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων λαμβάνουν συχνά χώρα στην Κομοτηνή, με τη χθεσινή να σημειώνει μεγάλο ενδιαφέρον».


«Η χθεσινή εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς σημαντικό και κυριότερο ζήτημα είναι ο κόσμος να ενημερωθεί για τη φροντίδα και τις στειρώσεις των ζώων, τις υποχρεώσεις που έχει σε περίπτωση φιλοξενίας ή υιοθεσίας ενός κουταβιού και αν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, οι πολίτες ενημερώνονται για τα αδέσποτα ζώα, τη στείρωσή τους, αλλά και την υπευθυνότητα που έχουν έναντι όλων των ζώων που φιλοξενούν είτε υιοθετούν», επισήμανε η κ. Μουτουσίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, «ετησίως, στην Κομοτηνή, γίνονται περισσότερες από 300 στειρώσεις αδέσποτων ζώων, ενώ προκύπτουν και άλλες τόσες υιοθεσίες λόγω της ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και τον ενεργό ρόλο των φιλοζωικών οργανώσεων του τόπου».


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ιδρυτή του φιλοζωικού σωματείου «Λάιμα», οι στειρώσεις σε σχέση με τις γεννήσεις αδέσποτων ζώων στην περιοχή, οι όποιες ξεπερνούν τις 1000 ετησίως, δεν επαρκούν για να λυθεί το ζήτημα. «Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά από τα χωριά, όπου εκεί δεν ενδιαφέρονται για να στειρώσουν τα ζώα τους και τα εγκαταλείπουν, ενώ ζήτημα τίθεται και με τους τσομπάνηδες, αλλά και τους κυνηγούς που εγκαταλείπουν πολλά κυνηγόσκυλα που πλέον δεν τα χρειάζονται και αυτά βρίσκουν συνέχεια οδυνηρό θάνατο», εξήγησε ο κ. Λιάπης, κάνοντας λόγο για έναν «φαύλο κύκλο».

«Οι δήμοι δεν κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους γι' αυτούς που εγκαταλείπουν τα ζώα τους, το ίδιο και η αστυνομία, που δεν τους βρίσκει. Από την άλλη, οι πολίτες διαμαρτύρονται για τα αδέσποτα, αλλά δεν ενημερώνουν. Υπεύθυνοι είμαστε όλοι εμείς. Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε και να πράξουμε αναλόγως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.