Πέπλο θλίψης σκέπασε ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου από ανακοπή καρδιάς όταν προσπαθούσε να σώσει την οικογενειακή του επιχείρηση στο Κρυονέρι Αττικής, το δημιούργημά του, από τη μανία της πύρινης λαίλαπας.
Με βαθιά πίστη στον άνθρωπο και την εξέλιξη, κατάφερε με το δυναμισμό και την πρωτοπορία του να έχει μία πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική παρουσία. Ευγενής ως άνθρωπος, σε κάθε του βήμα, άριστος επιχειρηματίας, ήπιων τόνων, με υπερκομματικό προφίλ, αναγνωρισμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σύσσωμος ο επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος εξέφρασαν την οδύνη τους για την δυσβάσταχτη απώλεια ενός μαχητή του επιχειρείν, ενός οραματιστή επιχειρηματία, υπέρμαχου των συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να πάει μπροστά.
«Ευτυχώς δεν έχουμε θρηνήσει κάποια ζωή σε αυτή την καταστροφή και ας ελπίσουμε ότι αυτό θα παραμείνει έτσι»… Τα λόγια αυτά του Κωνσταντίνου Μίχαλου στην τελευταία του συνέντευξη, λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, στο BBC φαντάζουν ως κακόγουστη φάρσα.
«Έσκασε» απ’ το άγχος, την αγωνία και την οργή του γι’ αυτό που συνέβαινε. Η καρδιά του είχε σταματήσει να χτυπά όταν τον βρήκανε οι οικείοι του στην ταράτσα του εργοστασίου του, στο Κρυονέρι.
«Συναίνεση, Συνεργασία, Συνεννόηση»
«Ήταν ένας άνθρωπος με απέραντη κοινωνική ευαισθησία, απέραντη αγάπη για τον επιμελητηριακό θεσμό, γεμάτος πάθος, που τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, ακόμα και Σαββατοκύριακα βρισκόταν στο επιμελητήριο. Ήταν πολιτικοποιημένος αλλά όχι κομματικοποιημένος, δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ την θέση του για κομματικά οφέλη, έδινε διαρκώς μάχες για τις επιχειρήσεις», σημειώνει ο στενός του συνεργάτης και υπεύθυνος Τύπου στο ΕΒΕΑ, Γιάννης Τριήρης.
«Είχε ένα βασικό μότο ζωής που περικλειόταν σε τρεις λέξεις: Συναίνεση, Συνεργασία, Συνεννόηση. Πίστευε πως στους αγώνες για το κοινό καλό μπορούσαμε να πετύχουμε συναινέσεις και συνθέσεις ακόμα κι αν διαφωνούσαμε, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις. Πίστευε ακράδαντα πως δεν υφίστανται επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους αλλά ούτε κι εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις», καταλήγει.
Βαρύ και ασήκωτο το πένθος για την οικογένεια του, τη σύζυγο του, τα παιδιά του. «Βαρύ πένθος», επίσης, «για τον επιμελητηριακό και επιχειρηματικό κόσμο, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίων Αθηνών», όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του που εκδόθηκε από τις δύο επιμελητηριακές οργανώσεις τις οποίες είχε το «τιμόνι» για αρκετά χρόνια. «Ορφάνεψε η επιμελητηριακή κοινότητα», επεσήμαιναν και δεν είχαν άδικο, ανεξάρτητα εάν κάποιος συμφωνούσε ή όχι μαζί του.
Εξάλλου αυτό το πιστοποιεί και το γεγονός ότι επί 15 χρόνια βρέθηκε ακλόνητος στην προεδρία του ΕΒΕΑ, και μάλιστα σε μία περίοδο έντονων κλυδωνισμών και αναταραχών στη χώρα, οικονομικών και πολιτικών.
Με επιχειρηματικό πνεύμα και διεισδυτική ματιά
Ο 61χρονος επιχειρηματίας, που έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή, από πολύ νωρίς ασχολήθηκε ενεργά με την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής ειδών latex, καταφέρνοντας να την αναπτύξει σημαντικά, ακόμα και σε περίοδο κρίσης.
H SWAN ΑΕ που εδρεύει στο Κρυονέρι ιδρύθηκε το 1949 και σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής μπαλονιών της Ευρώπης. Η εταιρεία ξεκίνησε την εξαγωγική της δραστηριότητα το 1984 και έχει κάνει σημαντικά άλματα ανάπτυξης αφού έφτασε να εξάγει τα προϊόντα της σε 28 χώρες παγκοσμίως.
Πολύτιμος σύμμαχός του στο άνοιγμα νέων αγορών για την οικογενειακή εταιρεία ήταν ο γιος του Xρήστος, με τον Kωνσταντίνο Mίχαλο να έχει το χρόνο για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την περαιτέρω αναπτυξιακή τους πορεία.
Στα τέλη του 2010, μαζί με τους αδελφούς Μπίκα με τους οποίους τον συνέδεε στενή φιλία, προχώρησαν στη δημιουργία ενός πρότυπου εμπορευματικού κέντρου αποθήκευσης και διανομών στη Bιομηχανική Zώνη του Kρυονερίου, με το εμπορικό σήμα The Foodballer.
Λίγο αργότερα, προχώρησε στην εξαγορά του brand της εταιρείας «Vinalia», από κοινού με τους αδελφούς Mπίκα, πραγματοποιώντας δυναμική είσοδο στην αγορά αλκοολούχων ποτών, κρασιών και των αποσταγμάτων.
Το 2016 έβαλαν τα θεμέλια για δύο άλλες παραγωγικές και μεταποιητικές εταιρείες, με τις επωνυμίες BMG AGRO και NBMG, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της εισαγωγής και ωρίμανσης, τυποποίησης και εμπορίας φρούτων.
Η κοινωνική και πολιτική του δράση όλα αυτά τα χρόνια συμβάδιζε με την πολύ επιτυχημένη, πολύπλευρη και διαρκώς αναπτυσσόμενη επιχειρηματική του παρουσία. Άνθρωπος δραστήριος, στο επίκεντρο του κοινωνικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι, ανήσυχο πνεύμα, πάντα σκεφτόταν πως θα υλοποιήσει το επόμενο επιχειρηματικό του πλάνο.
Στον αφρό του επιχειρείν
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος γεννήθηκε το 1960, και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Essex της Μ. Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics & Political Science σε θέματα οικονομικών εφαρμογών. Είχε 4 παιδιά και μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά.
Τη διετία 2004 - 2005 είχε διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος του υπουργείου Ανάπτυξης, με υπουργό τότε τον Δημήτρη Σιούφα και το διάστημα 2005 και 2006 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με υπουργό τον Γιώργο Αλογοσκούφη.
Εκτός από την προσωπική του επιχειρηματική δράση, ως τεχνοκράτης με μεγάλη εμπειρία, διετέλεσε και μέλος στα δ.σ. της ΔΕΗ το 2007 και του ΟΤΕ το 2008.
Επίσης, διετέλεσε μέλος του δ.σ. αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Νοέμβριο 2012 έως το Μάιο 2015, καθώς και μέλος του δ.σ. «Αστήρ Παλλάς Ξενοδοχειακή ΑΕ» από τον Ιούνιο 2012 έως τον Ιούλιο 2017.
Επίσης, ήταν ένας από τους μετόχους της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» και του ειδησεογραφικού portal www.makthes.gr.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15 Αυγούστου 2021