ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντά σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό με τη γνωστή «συνταγή αποτυχίας»

MakThes Team29 Ιουνίου 2023

Γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα στράφηκε η συζήτηση των αρχηγών των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτή τη φορά χωρίς να εστιάζουν όμως στη «ρίζα» του προβλήματος που είναι τα αίτια που οδηγούν ανθρώπους σε διάφορα μέρη του πλανήτη να μεταναστεύουν

Αντί αυτού, οι 27 συζήτησαν και πάλι για τα ευρωπαϊκά χρήματα και πώς με αυτά θα περιορίσουν τα δίκτυα των εγκληματιών-διακινητών που απομυζούν τους μετανάστες βάζοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο με την ελπίδα να βρουν κάπου αλλού μια καλύτερη ζωή.

Σήμερα λοιπόν οι 27 αρχηγοί των κρατών επιχείρησαν να συμφωνήσουν στο ακριβές ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην ΕΕ και ταυτόχρονα να διευκολυνθεί η νόμιμη είσοδος των προσφύγων και η μετεγκατάστασή τους, εντός των κρατών -μελών της ΕΕ.

Τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ αφορούν τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, η Λιβύη και η Τυνησία. Με αυτά τα χρήματα οι Ευρωπαίοι απαιτούν από τις εν λόγω όμορες χώρες να εμποδίζουν τη φυγή των μεταναστών και να τους συγκρατούν στα εδάφη τους. 

Ένα άλλο ποσό της τάξης των 2,0 δισ. ευρώ αφορά την ενίσχυση των κρατών-μελών της Ε.Ε. που συναντούν πρώτα τους μετανάστες, ήτοι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα.

Η Ρ. Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Ακόμα όμως και σε αυτή την πολιτική δεν υπάρχει ομοφωνία. Υπάρχουν τα κράτη που ζητούν αυστηρά μηνύματα κατά των όμορων κρατών που διευκολύνουν τις μεταναστευτικές ροές και τα κράτη που θέλουν μεγαλύτερη συνεργασία. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει η Γερμανία η οποία θέλει να δοθούν περισσότερα χρήματα σε όμορες χώρες όπως είναι η Τουρκία και ταυτόχρονα να επικαιροποιηθεί η τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Η συζήτηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στην ΕΕ είναι εξίσου περίπλοκη με εκείνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς το δεύτερο πρόβλημα είναι μία γενεσιουργός αιτία για το πρώτο.

Επιπροσθέτως, το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άλλαξε τουλάχιστον δύο φορές, ώστε το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου στην Ελλάδα να μην αναφέρεται «ως ναυάγιο στην Πύλο» αλλά ως «ναυάγιο στη Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα, Ιταλία και Αυστρία επιδιώκουν από κοινού οι διατυπώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμπουν σε αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και να διατυπώνουν ξεκάθαρα την παροχή άμεσης βοήθειας στα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής.

Στον αντίποδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία εξέφρασαν ξανά την αντίθεσή τους για την κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από μερικές ημέρες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ και η οποία προβλέπει τα εξής:

  1. Έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη - μέλη πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα)
  2. Μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης (όποιο κράτος-μέλος, δεύτερης γραμμής, δεν δεχτεί στο έδαφός του μετανάστες-πρόσφυγες από άλλο κράτος-μέλος, τότε θα καταβάλει 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που αρνείται να δεχτεί στο έδαφός του).

    «Όχι» στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού


    Πέρα από το προσφυγικό-μεταναστευτικό οι 27 αρχηγοί συζήτησαν και για το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν επιπλέον 65,8 δισεκατομμύρια ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η Κομισιόν χρειάζεται περισσότερα χρήματα, καθώς αντιμετώπισε μια σειρά κρίσεων, ωστόσο συγκεκριμένες χώρες, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ζητήσουν επιπλέον χρήματα από τους φορολογούμενους στις χώρες τους.
    Η εισβολή στην Ουκρανία
    Τέλος, η ΕΕ συμφώνησε παράλληλα να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία προσφέροντας «μελλοντικές δεσμεύσεις ασφάλειας». Κάτι που σημαίνει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οπλισμό στο Κίεβο στο εγγύς μέλλον.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.