ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντόπουλος: Στις top 5 Κεφαλαιαγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Άννη Καρολίδου18 Ιουνίου 2024

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι στις top 5 διεθνείς χρηματαγορές με τις μεγαλύτερες αποδόσεις και, καλεί τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις που έχουν όραμα ανάπτυξης, να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους προτείνει το ΧΑΑ ,σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία έχει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την ευρωπαϊκή και, μπροστά της , μία τριετία συσσωρευμένης επενδυτικής ζήτησης που θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη.

Τα ανωτέρω ήταν μέρος των όσων επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίων Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, σε συνδιοργάνωση με το ΣΕΒΕ.

Νομοσχέδια με κίνητρα για εταιρείες και επενδυτές

Το Χρηματιστήριο, είναι εδώ για να υποστηρίξει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ανάπτυξή τους, μέσω της χρηματοδότησης των επενδυτικών τους πλάνων, επισήμανε ο κ. Κοντόπουλος σημειώνοντας ότι το ΧΑΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, σχεδιάζει δύο νομοσχέδια με τα οποία θα δοθούν κίνητρα για όσους επενδύουν στην Κεφαλαιαγορά.

Συγκεκριμένα το ένα νομοσχέδιο θα προβλέπει ιδιαίτερα κίνητρα (φορολογικά) για όσους επενδύουν σε εταιρείες υψηλότερου ρίσκου και, το άλλο νομοσχέδιο θα αφορά επιχειρήσεις, με υπερεκπτώσεις φορολογικού χαρακτήρα, ως και διπλάσιες του κόστους εισαγωγής και ετήσιας λειτουργίας στην Αγορά του ΧΑΑ . Τα νομοσχέδια αυτά θα ψηφιστούν εντός του 2024.

Μικρή η συμμετοχή των Βορειοελλαδικών

Μέχρι τώρα οι Εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, “κράτησαν αποστάσεις” από το ΧΑΑ, αφού από τις 141 εισηγμένες στην Κύρια Αγορά, οι βορειοελλαδικές είναι μόνο 17, ενώ στην ΕΝ.Α. είναι εισηγμένες 4, από τις 14 συνολικά. Η κεφαλαιοποίηση των βορειοελλαδικών εταιρειών- παρότι η Βόρεια Ελλάδα υποτίθεται ότι έχει τα ηνία στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας- είναι εξαιρετικά μικρή, αφού οι εισηγμένες της Β. Ελλάδας έχουν κάτι λιγότερο από το 2,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.


Οι εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας που συμμετέχουν στο ΧΑΑ προέρχονται από τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΤροφίμωΟ Economist ξεχώρισε το Ελληνικό Χρηματιστήριον και Ποτών, της Βιομηχανίας, ενώ  λιγότερες είναι οι συμμετοχές από άλλους κλάδους της οικονομίας.

Τα "καλά λόγια" από τον Economist

Η Ελλάδα βρέθηκε το 2023 στην κορυφή της λίστας 35 χωρών , με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία το 2023, ενώ η χώρα μας, σύμφωνα με τον Economist, ξεχωρίζει και ως προς την αύξηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 43,8%.

Ο κ. Κοντόπουλος, αναφέρθηκε στη θετική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, για να επισημάνει ότι το 2024 και μέχρι σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά κατά +10,7%, η συνολική κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 13,5%, ενώ η μέση αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 33%, με τους ξένους επενδυτές να έχουν το 60% των συναλλαγών. Η Αγορά του ΧΑΑ, από όλες τις επιχειρήσεις, δίνει αποδόσεις 3,3% ενώ οι εταιρείες που κάθε χρόνο διανέμουν μέρισμα, εξασφαλίζουν στους μετόχους τους αποδόσεις της τάξης του 5%.

“Ξυπνάει το ελληνικό retail, οι τοποθετήσεις επενδυτών σε IPO’s, ενώ στο pipeline για εισαγωγή, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που ετοιμάζονται για το Χρηματιστήριο”, είπε ο CEO του Χρηματιστηρίου, προσθέτοντας ότι το ΧΑΑ, με τα road shows που οργανώνει σε συνεργασίες με επενδυτικές τράπεζες, προσελκύει μεγαλύτερο ακόμη ενδιαφέρον ξένων επενδυτών σε περισσότερες ελληνικές εισηγμένες.


Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας ( ΣΕΒΕ), Σίμος Διαμαντίδης, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή δυναμική των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων , καθώς μετά από την κάμψη των πρώτων μηνών του 2024, η συνολικά αξία των εξαγωγών, τον Απρίλιο του 2024 ανήλθε σε 4, 467 δισ. ευρώ. έναντι των 4,019 δισ. τον Απρίλιο του 2023, με την αύξηση να διαμορφώνεται σε 447,7 εκατ.,δηλαδή 11,1%.

“Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι καταλύτης για την ανάπτυξη, την καινοτομία και τη σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Έχει συμβάλει καθοριστικά στην παροχή πρόσβασης σε κεφάλαια στις ελληνικές επιχειρήσεις σε έναν κόσμο όπου η χρηματοδότηση είναι η ψυχή των επιχειρηματικών εγχειρημάτων και η ικανότητα άντλησης κεφαλαίων ζωτικής σημασίας”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Στη συνέχεια, στην εμπειρία τους από την είσοδο και λειτουργία τους στο ΧΑΑ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΕ, Παναγιώτης Τσινάβος και το μέλος Δ.Σ. της MED ABEE, Αλέξης Δημητρακόπουλος. Οι δύο επιχειρηματίες επισήμαναν τα οφέλη που προκύπτουν από την προσαρμογή των εταιρειών, σε ένα κανονιστικό πλαίσιο που απαιτεί διαφάνεια, πειθαρχημένη διακυβέρνηση και τακτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων διαδοχής σε οικογενειακής προέλευσης επιχειρήσεις.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.