ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Έξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών - «Καμπανάκι» των ειδικών για τις γιορτές

Θεολόγος Ηλιού25 Δεκεμβρίου 2023

Έξαρση κορονοϊού εντοπίζεται στην κοινότητα με αύξηση νοσηλειών σε απλές κλίνες και ΜΕΘ. Τα αυξημένα κρούσματα για τους γιατρούς ήταν αναμενόμενα λόγω των συνθηκών που προκαλεί ο χειμώνας αλλά και οι γιορτές, με συνωστισμούς σε κλειστούς χώρους και επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αυτό όμως που ανησυχεί είναι ότι οι μεγάλες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες παρουσιάζουν ξανά συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου που παρουσίαζαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί πολύ οι νοσηλείες ηλικιωμένων που νοσούν από κορονοϊό. Ενδεικτικά, πριν λίγες εβδομάδες οι νοσηλείες με COVID-19 ήταν περίπου 500 και αυτή την εβδομάδα φτάσαμε στις 1.400 στα νοσοκομεία της χώρας» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Ακόμα και στις ΜΕΘ, όμως, βλέπουμε αύξηση. Από μονοψήφιο αριθμό που είχαμε πριν 20 ημέρες, φτάσαμε στους 40 ασθενείς με κορονοϊό στις ΜΕΘ» τονίζει.

Οι ασθενείς που χρειάζονται να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούν, δέχονται χτύπημα από τον κορονοϊό στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννη Κιουμή. «Έχουμε μία σχετική έξαρση το τελευταίο διάστημα. Δεν μας ανησυχεί ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά ότι επέστρεψαν στοιχεία της νόσου που θυμίζει την πρώτη περίοδο. Προκαλεί ξανά πνευμονίες και αναπνευστική δυσχέρεια. Κυρίως σε μεγάλες ηλικίες, αλλά στο ‘Παπανικολάου’ είδα και έναν ασθενή 57 ετών που χρειάστηκε να διασωληνωθεί» σημειώνει ο κ. Κιουμής.

«Υπάρχουν πολλά νέα κρούσματα κορονοϊού και ταυτόχρονα υπάρχουν νοσηλείες από ιώσεις και γρίπη. Δεν πιέζεται το σύστημα υγείας αλλά χρειάζεται προσοχή» δηλώνει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Εξηγώντας τους λόγους της αύξησης κρουσμάτων, υπογραμμίζει πως «σημαντικό ρόλο για την μετάδοση έχουν οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους λόγω του χειμώνα. Επίσης, στις οικογένειες κολλάει ο ένας τον άλλον, γι’ αυτό θέλει μεγάλη προσοχή στα σπίτια και στις επισκέψεις για τις γιορτές. Καλό είναι να γίνουν τεστ πριν τα εορταστικά τραπέζια».

«Έπεσε ο τοίχος»

Ένας από τους σημαντικούς λόγους, που η νοσηρότητα του κορονοϊού γίνεται και πάλι επικίνδυνη σε συγκεκριμένες ομάδες, είναι ο μη εμβολιασμός. «Ο ιός αλλάζει συνέχεια, το ξέραμε αυτό από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, αυτό που ευθύνεται και βλέπουμε ξανά εξάρσεις με πνευμονίες και αναπνευστικές ανεπάρκειες, είναι που δεν μπορέσαμε να επικαιροποιήσουμε τους εμβολισμούς. Απέτυχε η επικαιροποίηση των εμβολιασμένων, με τον αριθμό για νέα ραντεβού να είναι χαμηλός. Τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί ή νόσησαν πριν δύο χρόνια, πλέον έχουν χάσει την προστασία τους απέναντι στον ιό» λέει ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμοξιολογίας Ιωάννης Κιουμής.

Ωστόσο, προς το παρόν στους νέους και τα παιδιά, η νόσηση παραμένει με ελαφριά συμπτώματα. «Έχουμε μία μεγάλη έξαρση κορονοϊού και γρίπης και ο συνδυασμός και των δύο είναι δύσκολος. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις. Βλέπουμε και μικρά παιδιά να κολλάνε αλλά είναι σωτήριο ότι πλέον έχουμε τεστ και για τα δύο, τα διαχωρίζουμε και ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να χορηγηθεί για να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο κορονοϊός ακόμη στα παιδιά ‘φέρεται’ καλά, αλλά πάντα ο φόβος είναι να μην κολλήσουν τους μεγαλύτερους στο σπίτι» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο παιδίατρος και γιατρός δημόσιας υγείας και κοινωνικής ιατρικής, Νίκος Καρανταγλής.

«Στα νοσοκομεία, προς το παρόν, δεν φτάνουν νέοι άνθρωποι για εισαγωγή. Υπάρχει διασπορά στους νέους αλλά ο φόβος είναι για τις ευπαθείς ομάδες» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.


Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και πώς αντιμετωπίζεται

Ο θάνατος του 8χρονου παιδιού από στρεπτόκοκκο στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» αναζωπυρώνει τον φόβο και την αγωνία των γονέων για ακόμα μία φορά. Πρόκειται για τον έβδομο θάνατο παιδιού από στρεπτόκοκκο στη χώρας μας και πλέον έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών ο λόγος που μετατρέπεται σε θανατηφόρα η συγκεκριμένη λοίμωξη.

Δύο από τα παιδιά κατέληξαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τον πρώτο θάνατο για να καταγράφεται τον Φεβρουάριο, όταν ένα κοριτσάκι 6 ετών κατέληξε στο «Ιπποκράτειο» έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Το δεύτερο ανήλικο παιδί που κατέληξε στην πόλη από στρεπτόκοκκο, ήταν ο 7χρονος από τη Νάουσα, που τον περασμένο Ιούνιο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Γεννηματάς και έπειτα στη ΜΕΘ του «Ιπποκρατείου».

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα παθογόνο συνηθισμένο βακτήριο που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι γιατροί. Συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. Στην περίπτωση που η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών ή της καρδιάς.

Προσβάλλει τα μικρά παιδιά στη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης και συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα. Εξελίσσεται σε θανατηφόρο όταν αποκτά διεισδυτικότητα μέσω του αίματος και περνά σε όργανα του σώματος, που υπό κανονικές συνθήκες δεν έχει πρόσβαση. Αν περάσει στο αίμα των παιδιών, αργά ή γρήγορα προκαλείται σηπτικό σοκ με αποτέλεσμα να καταλήξουν.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, σημαντικό για την εξέλιξη της νόσου είναι η επικοινωνία με τους γιατρούς και ο χρόνος εισαγωγής στο νοσοκομείο. «Όταν εξελιχθεί σε διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη και μπει στο αίμα, προκαλεί σηψαιμία και δυστυχώς δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Πάντως, η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα έχει κλινικά σημεία που την ξεχωρίζουν και μπορούν να βάλουν σε υποψία. Η έγκαιρη αντιμετώπιση με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να αποτρέψει την κακή εξέλιξη» αναφέρει ο Ιωάννης Κιουμής.

Τα συμπτώματα συνήθως είναι ο υψηλός και ανυποχώρητος πυρετός αλλά και ο ισχυρός πονόλαιμος. «Όταν ξεκινά ο πονόλαιμος στα μικρά παιδιά, οι γονείς πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τους παιδιάτρους και να ακολουθούν οδηγίες. Αν βλέπουν ότι ο πυρετός για δύο 24ωρα δεν πέφτει πρέπει σε επικοινωνία με τον γιατρό τους να επισκεφτούν νοσοκομείο. Σαφώς, πρέπει να κάνουν και το σχετικό τεστ που αμέσως θα τους απαλλάξει από το να χάνουν χρόνο» σημειώνει η Ματίνα Παγώνη. «Αν ένα παιδί με στρεπτόκοκκο μένει εμπύρετο τέσσερις ημέρες και χωρίς την κατάλληλη αγωγή, είναι ανησυχητικό και μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα για την ζωή του» τονίζει η κ. Παγώνη.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο στρεπτόκοκκος αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικό πενικιλίνης ή αμοξυκιλλίνης. Σύμφωνα με τις αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφηκε αύξηση των περιπτώσεων στρεπτοκοκκικής διεισδυτικής νόσου iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως και το καλοκαίρι του 2023. Το συγκεκριμένο διάστημα αναφέρθηκαν αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Μέχρι πρότινος στην χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Η επιτήρηση άρχισε φέτος μετά από σχετική οδηγία του ΕΟΔΥ. Γεγονός, που δεν αφήνει περιθώρια αξιολόγησης για το εάν οι επτά πλέον θάνατοι είναι υψηλός ή χαμηλός αριθμός για τα δεδομένα της Ελλάδας.

«Ο στρεπτόκοκκος είναι μία ύπουλη αρρώστια, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία αντιβίωση αλλά μπορεί να καταλήξει και σε σήψη. Θέλει γρήγορη αντιμετώπιση. Όταν ένα παιδί έχει υψηλό πυρετό πρέπει να κάνει το σχετικό τεστ. Δυστυχώς, η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης καμιά φορά οδηγεί σε τραγωδίες, καθώς δεν έχουν όλοι οι γονείς χρήματα για να πηγαίνουν σε ιδιώτες παιδιάτρους» επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.12.2023
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.