Τα τελευταία νούμερα του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού και κυρίως ο αριθμός των διασωληνωμένων αναγκάζει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει δεκτή την εδώ και καιρό εισήγηση των λοιμωξιολόγων για γενικό lockdown στη χώρα. Το πρωί της Πέμπτης, 5 Νοεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 12:00 ο πρωθυπουργός μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα αναμένεται να ανακοινώσουν το lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου και μένει να διευκρινιστεί ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τι θα μείνει ανοιχτό και τι θα κλείσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του την πρόταση των λοιμωξιολόγων, η οποία περιλαμβάνει lockdown 15 ημερών και μέτρα στα πρότυπα της Θεσσαλονίκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για τον κορονοϊό αύριο Πέμπτη στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Τσιόδρα αποφασίστηκαν μετά τη σύσκεψη που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους λοιμωξιολόγους. Πληροφορίες που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει γενικευμένο lockdown.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Κυβερνητικές πηγές: Σήμα συναγερμού λόγω της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι' αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».
Κικίλιας: Προανήγγειλε γενικό lockdown για ένα μήνα
Την εισήγηση της Επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό για δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο ένα μήνα, επιβεβαίωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.
Ο υπουργός Υγείας δεν διευκρίνισε ποτέ θα ξεκινήσει το lockdown και περιορίστηκε να πει ότι είναι στη διάθεση της κυβέρνησης όλα τα στοιχεία, με βάση τα logistics, και πώς μπορούν να εφαρμοστούν, το ταχύτερο δυνατόν. Μάλιστα τόνισε ότι η σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο στις 12 το μεσημέρι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Τόνισε επίσης ότι η εισήγηση της επιτροπής είναι να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά σχολεία και να κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, σε όλη τη χώρα.
Έχουν περάσει 5 μήνες από το πρώτο lockdown, είπε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε πως «για 5 μήνες στάθηκε όρθια η οικονομία, λειτούργησε η κοινωνία και ο τουρισμός. Το σύστημα Υγείας άντεξε και σώθηκαν χιλιάδες ζωές». Μιλήσαμε πολλές φορές για μέτρα αλλά κάποιοι δεν τα τήρησαν κυρίως οι νεότεροι, είπε ο υπουργός Υγείας. «Δεν ήταν λάθος το άνοιγμα του τουρισμού» επισήμανε και πρόσθεσε πως «ήταν μεγάλο επίτευγμα που για 5 μήνες επανεκκινήσαμε την κοινωνία».
«Η χώρα περνάει στο κόκκινο»
«Δεν θέλουμε να δούμε εικόνες που βλέπουμε σε άλλες χώρες με χιλιάδες νεκρούς. Η ανθρώπινη ζωή αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται στη χώρα. Είχα εξηγήσει και είχα πει ότι η λήψη μέτρων είναι μία δυναμική διαδικασία. Βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ φονικό ιό, ότι ο COVID είναι πιο επιθετικός, ότι έχει σαρώσει την Ευρώπη και τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι σαρωτικά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πολύ πιο πάνω ως νούμερα από τη δική μας αλλά και οι αντοχές των Εθνικών Συστημάτων Υγείας είναι πλέον οριακές και το δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και σιγά-σιγά η χώρα περνάει στο "κόκκινο". Στην πρώτη φάση δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα για τον ιό, πήγαμε νωρίς σε οριζόντια μέτρα, μπορέσαμε να σώσουμε ζωές, τώρα γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα».
Ο υπουργός υγείας μιλώντας για τις τελευταίες εβδομάδες είπε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παρουσιάστηκε μία ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.
«Είναι και στις Σέρρες και στη Λάρισα, τη Ροδόπη, στα Γιάννενα και απλώνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλη τη χώρα, μέχρι και την τελευταία ακριτική περιοχή. Δεν έχει μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας που να μην έχει στηριχτεί μέχρι σήμερα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν έχει μείνει ούτε ένας συμπολίτης έξω από ΜΕΘ. Είναι εντυπωσιακό, ήταν ζητούμενο για τη χώρα πριν από μερικούς μήνες και χρόνια το ποιοι θα μπουν στις ΜΕΘ και ποιοι όχι. Την αξία της ανθρώπινης ζωής, την αξία του να μπορείς να προσφέρεις υπηρεσίες Υγείας σε έναν συνάνθρωπό σου που κινδυνεύει, εμείς την αξιολογούμε πρώτη και πάνω απ' όλα», κατέληξε.
H κατάσταση με τις ΜΕΘ
Σε ό,τι αφορά στις ΜΕΘ και το πόσες είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, η κατάσταση έχει ως εξής:
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 698 είναι κατειλημμένες και 315 κενές (ποσοστό 31%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 665, οι 478 είναι κατειλημμένες και οι 187 κενές (ποσοστό 28%).
Στην Αττική λειτουργούν 323 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 258 είναι κατειλημμένες και 65 κενές (ποσοστό 20%).
Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 81 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 41 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 50%).
Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 348. Από αυτές, 220 είναι κατειλημμένες και 128 κενές (ποσοστό 37%). Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 102. Από αυτές, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 30%).
Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 144. Από αυτές, 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%). Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 3.972. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 1.503 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια:
1η ΥΠΕ (Αττικής): 425
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 152
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 270
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 345
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 122
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 129
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 13