ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Ο χρόνος και οι δυσκολίες για να φτάσει το εμβόλιο στην Ελλάδα

Θεολόγος Ηλιού18 Νοεμβρίου 2020

Ανακούφιση και ενθουσιασμό προκάλεσε η είδηση ότι το εμβόλιο που αναπτύσσεται από τη Pfizer έχει αποτελεσματικότητα άνω του 90% έναντι των λοιμώξεων του κορονοϊού. Ωστόσο, εκ των πραγμάτων οι διαδικασίες για την έγκρισή του είναι χρονοβόρες αλλά και προκύπτουν δυσκολίες σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεταφορά και τη συντήρησή τους.

Αρχικά, το πρώτο βήμα πριν την κυκλοφορία είναι λάβει η εταιρεία αδειοδότηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και έπειτα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να μελετήσει το εμβόλιο και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). «Από το FDA αναμένεται να δοθούν απαντήσεις έως τις 10 Ιανουαρίου. Συνήθως οι αναλύσεις από τον ΕΜΑ διαρκούν αρκετό καιρό, δηλαδή η πιο συμπιεσμένη διαδικασία διαρκεί 6 μήνες. Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε δέχθηκαν να υπάρχει μία γρήγορη διαδικασία 2 μηνών, αλλά έχουμε επιφυλάξεις γι’ αυτό. Έπειτα πρέπει να το μελετήσει και ο ΕΟΦ και να ανακοινωθεί η τιμή του. Με αυτά τα δεόμενα, σίγουρα πάμε για Μάρτιο» αναφέρει ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας για την κυκλοφορία του εμβολίου στη χώρα μας.

Όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Κούβελας προκύπτουν αρκετά ζητήματα -που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί- με την παραγωγή και την διανομή του εμβολίου. «Η τεχνολογία RNA που βασίστηκαν για το εμβόλιο δεν ήταν γνωστή μέχρι σήμερα σε όλα τα εργοστάσια παραγωγής του κόσμου. Οπότε, πρέπει τα εργοστάσια φαρμάκων να σταματήσουν τις παραγωγές τους και να ασχοληθούν μόνο με το συγκεκριμένο ή να ανοίξουν νέα εργοστάσια που θα βασίζονται μόνο σε αυτό το εμβόλιο» τονίζει. «Ακόμα όμως και να πάνε όλα καλά και να διασφαλιστεί η παραγωγή, δεν γίνεται να έχουμε νωρίτερα από το πρώτο 6μηνο του 2021 το εμβόλιο, ενώ για να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης θα χρειαστούν 5-10 χρόνια» αναφέρει ο καθηγητής.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι μεταφορά και η συντήρηση των εμβολίων, καθώς πρέπει μόνιμα να διατηρούνται σε θερμοκρασία -70 βαθμούς. «Η μεταφορά τους είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν υπάρχουν αεροπλάνα ή φορτηγά που να διαθέτουν καταψύκτες τέτοιας δυναμικής. Χρειάζεται δεκαπλάσια ενέργεια για να κατέβει η θερμοκρασία σ’ αυτούς τους βαθμούς. Ίσως μόνο με τρένα ή πλοία μπορεί να μεταφερθεί. Αλλά υπάρχει και θέμα συντήρησης, δεν υπάρχουν μεγάλα ψυγεία. Να φανταστείτε στο πανεπιστήμιο αλλά και στα νοσοκομεία, διαθέτουμε ένα ψυγείο τέτοιας δυναμικής που χωράει ένα κυβικό. Δηλαδή βάζουμε κάποια δείγματα» δηλώνει ο κ. Κούβελας.

Η τεχνολογία που θα δώσει λύσεις και σε άλλες ασθένειες

Τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν και άλλες ανίκητες ασθένειες, η τεχνολογία του εμβολίου για τον κορονοϊό που αναπτύσσει η Pfizer, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κούβελα. «Για παθήσεις που δεν είχαμε το εμβόλιο, όπως η ελονοσία και το AIDS, ίσως μας βοηθήσει η τεχνολογία που ανέπτυξε η Pfizer, γιατί απομονώνουν μόνο το RNA του ιού και μπορούν να το χορηγήσου».

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο καθηγητής στηρίζει πως «το 90% είναι εξαιρετικά μεγάλο νούμερο. Ίσως η αποδοτικότητα του πέσει αν το χορηγήσουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένους, αλλά ακόμα και 70% να φτάσει, είναι ικανό για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό».

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 15 Νοεμβρίου 2020 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.