ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Θα παρακολουθείται στα λύματα της Χαλκιδικής και Πιερίας

Φανή Σοβιτσλή16 Ιουλίου 2020

Στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής και της Πιερίας και συγκεκριμένα σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν βιολογικούς σταθμούς επεκτείνεται το πρόγραμμα παρακολούθησης του κορονοϊού στα αστικά λύματα ,με στόχο να διερευνάται η διασπορά του.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα, υλοποιείται από το ΑΠΘ, την ΕΥΑΘ και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να δημιουργηθεί δίκτυο σε συγκεκριμένα σημεία όλης της περιφέρειας, και να εξελιχθεί σε Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Το πρόγραμμα, όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ως προς τη μεθοδολογία του, και υιοθετήθηκε από την ΠΚΜ με στόχο να επεκταθεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία σταδιακά. «Αλλά και μετά το τέλος της πανδημίας θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για τον εντοπισμό πολλών ουσιών στην κοινότητα, όπως τα ναρκωτικά και να αποτελέσει εργαλείο για πολλά ζητήματα δημόσιας υγείας» ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα των μετρήσεων που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, ο κ. Τζιτζικώστας ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε, καθηγητής Άγις Παπαδόπουλος και ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, σημείωσαν πως φανερώνουν ότι «ο κορονοϊός είναι εδώ».

«Ήδη τα αποτελέσματα των μετρήσεων που γίνονται δείχνουν ότι ο κορονοϊός όχι μόνο είναι εδώ, αλλά εν μέσω Ιουλίου επιστρέψαμε στα επίπεδα διασποράς του ιού που είχαμε στα τέλη Απριλίου και μάλιστα με αυξητικές τάσεις» είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Παπαϊωάνου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Α. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες θα εφαρμοστεί και σε άλλα τρία έως πέντε επιλεγμένα σημεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνει και χωρικός εντοπισμός του κορονοϊού.

Οι μετρήσεις

Όπως είπαν οι επικεφαλής των τριών φορέων που συμπράττουν για το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρουσία του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα του Ιουνίου έφτασε στα επίπεδα Απριλίου, ενώ επιβεβαιώθηκαν τόσο από τα κρούσματα και τα περιστατικά νοσηλείας στα νοσοκομεία. Συνάδουν μάλιστα και με τη διεθνή βιβλιογραφία, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί ή μεσαία συμπτωματικοί ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες μετρήσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, ο καθηγητής κ. Καραπάντσιος είπε χαρακτηριστικά ότι «ο αριθμός δεν είναι πια τόσο επιθετικός, αλλά εξακολουθεί να είναι αυξητικός».

Αναφερόμενος στη μέθοδο που ακολουθήθηκε υπογράμμισε ότι η πρωτοτυπία του περιβαλλοντικού μοντέλου βάσει του οποίου γίνονται οι μετρήσεις είναι ότι μετρά άλλες 24 περιβαλλοντικές παραμέτρους, διευκρινίζοντας ότι "είναι άλλο το μετράω αν υπάρχει ο κορονοϊός κι άλλο η συγκέντρωση".

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου ο καθηγητής τόνισε ότι η δειγματοληψία σε διαφορετικά σημεία μπορεί να κατευθύνει τις παρεμβάσεις. Αν, για παράδειγμα, διαπιστωθεί πρόβλημα, να μη χρειαστεί να μπει σε καραντίνα ολόκληρη η πόλη, αλλά να γίνει lockdown σε συγκεκριμένο σημείο.

«Σκοπός μας είναι να υπηρετήσουμε την ελληνική πολιτεία και τη δημόσια υγεία», σημείωσε ο κ. Καραπάντσιος, προσθέτοντας ότι το δίκτυο δεν έρχεται να υποκαταστήσει τα μοριακά τεστ, αλλά να τα κατευθύνει.

Στην πρωτοποριακή μέθοδο εξορθολογισμού που εφαρμόστηκε, έτσι ώστε να είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, λέγοντας πως «μετράμε τη συγκέντρωση του ιού στα λύματα, επιβάλλοντας πάντα μετρήσεις εξορθολογισμού και ανεβάζοντας το κομμάτι της επιστήμης που σχετίζεται με την επιδημιολογία των λυμάτων σε τέτοιο επίπεδο, που αυτή η μέθοδος έχει πλέον μία παγκόσμια πρωτοτυπία». Μάλιστα σχολίασε και τα αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι « ως λαός ρέπουμε είτε στον εφησυχασμό είτε στον πανικό» και τόνισε πως χρειάζεται η μέση οδός, που σημαίνει τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Νέοι σταθμοί από την ΕΥΑΘ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι θα δημιουργηθούν τρεις με τέσσερις νέοι σταθμοί, για τους οποίους εξετάζεται το πού θα τοποθετηθούν με βάση τη συγκέντρωση των λυμάτων και το κόστος.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η εταιρία έχει εξαιρετικά έμπειρο επιστημονικό δυναμικό και τρία διαπιστευμένα εργαστήρια που μπορούν να παρακολουθούν και αξιολογούν μεγάλο πλήθος δεικτών που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του νερού και των λυμάτων. «Τα λύματα μιας πόλης μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα ραντάρ. Σου επιτρέπουν να δεις τι έχει συμβεί και να κερδίσεις χρόνο για να αντιδράσεις γρήγορα. Κι αυτό το έχουμε αντιληφθεί στην εταιρία, ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ανάλυση των λυμάτων για να ανιχνεύουμε την υγειονομική κατάσταση του πληθυσμού, που μπορεί να αφορά όχι μόνο τον COVID, αλλά τη χρήση αντιβιοτικών, ναρκωτικών κ.α.», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ανέφερε επίσης ότι η εταιρία έχει σημαντική παρουσία σε ένα δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν 90 εταιρίες ύδρευσης – αποχέτευσης από 18 χώρες της Ευρώπης, όπου ανταλλάσσονται εμπειρίες, δεδομένα και στοιχεία.

Τζιτζικώστας: Να μην υποτιμήσουμε την κατάσταση

Στην κατάσταση με τον κορονοϊό, όπως διαμορφώνεται σήμερα αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση των επισκεπτών φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Θα είναι ολέθριο λάθος να υποεκτιμήσουμε κατάσταση. Χρειάζεται από όλους εγρήγορση και αποτελεσματικότητα για αποφύγουμε επικίνδυνα πισωγυρίσματα».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα τόνισε πως «έχουμε ένα ισχυρό όπλο πρόληψης, να παρακολουθούμε εξέλιξη, να ενημερώνουμε έγκαιρα ώστε με κατάλληλες παρεμβάσεις να προλαβαίνουμε διασπορά». Ωστόσο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι για την αποφυγή της διασποράς θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.