ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κορυφαίος Κινέζος ακαδημαϊκός ισχυρίζεται ότι ο Αριστοτέλης δεν υπήρξε ποτέ

Ελένη Θεοδωρίδου04 Ιανουαρίου 2024

Το όνομα του σπουδαίο φιλοσόφου Αριστοτέλη βρέθηκε στις περισσότερες κινζικές διαδικτυακές αναζητήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού ένας ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Renmin στο Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι ο Έλληνας φιλόσοφος δεν υπήρξε ποτέ.

Ο καθηγητής Jin Canrong ισχυρίστηκε ότι ο Αριστοτέλης είναι «κρίσιμος» για το αφήγημα ότι η φιλοσοφία ήταν ήδη πολύ προχωρημένη στη Δύση τον 4ο αιώνα π.Χ., προσθέτοντας ότι τα έργα του Έλληνα φιλοσόφου μπορεί να γράφτηκαν περίπου δεκαεπτά αιώνες αργότερα.

Όπως επισημαίνει ο Zhou Kexin, γράφοντας για το Bitter Winter, ο Jin δεν ήταν πολύ γνωστός στο κινεζικό κοινό πριν από τις δηλώσεις του για τον Αριστοτέλη, και δεν ήταν μια ασήμαντη προσωπικότητα. Παραδόξως, θα μπορούσε να ήταν περισσότερο γνωστός στη Δύση, όπου συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και έδωσε διαλέξεις, για άλλα θέματα, σε κορυφαία πανεπιστήμια και φόρουμ.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, ο ακαδημαϊκός, που είναι σύμβουλος στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν η Δύση λέει ψέματα τόσο καιρό για τον Αριστοτέλη, οι Κινέζοι δικαιολογούνται να πιστεύουν ότι οι Δυτικοί λένε ψέματα σχεδόν για τα πάντα.



Το Bitter Winter σημείωσε επίσης ότι ο Canrong είναι καθηγητής και αναπληρωτής κοσμήτορας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Renmin, ένα από τα δέκα κορυφαία κολέγια της Κίνας, και αναφέρεται ως «σύμβουλος» του ΚΚΚ.

Είναι ειδικός των Αμερικανικών Σπουδών, όχι της ελληνικής ιστορίας, αλλά, σύμφωνα με τον Bitter Winter, προφανώς δεν θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει ένα τόσο ευρέως αναφερόμενο περιστατικό χωρίς την έγκριση του ΚΚΚ (διαφορετικά, το βίντεό του θα είχε διαγραφεί αθόρυβα σε λίγες ώρες ).

Ο βασικός ισχυρισμός του βασίζεται στο γεγονός ότι τα έργα του Αριστοτέλη αναφέρονται μόνο σε πηγές από τον 13ο αιώνα και αργότερα.

Αυτό είναι ψευδές, καθώς οι θεωρίες του Αριστοτέλη άρχισαν να συζητούνται αναφέροντας το όνομά του και τη σχολή του λίγο μετά το θάνατό του, η ημερομηνία της οποίας καθορίζεται παραδοσιακά στο 322 π.Χ., και ακόμη και πριν. Ο Αριστοτέλης φαίνεται να είναι πολύ καλύτερα τεκμηριωμένος από τον Κομφούκιο, η ύπαρξη του οποίου δεν αμφισβητείται ποτέ από το ΚΚΚ και τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ.

Άλλο επιχείρημά του που εντυπωσίασε κυρίως χιλιάδες Κινέζους χρήστες του Διαδικτύου είναι ότι ο Αριστοτέλης δεν θα μπορούσε να έχει γράψει τόσα πολλά βιβλία πριν από το χαρτί, το οποίο εφευρέθηκε στην Κίνα μετά το θάνατό του και ήρθε στη Δύση πολύ αργότερα. Αλλά αυτό ισχύει φυσικά για πολλούς μεγάλους στοχαστές και σπουδαία βιβλία, που εμφανίστηκαν στην ανθρώπινη ιστορία πολύ πριν από την εφεύρεση του χαρτιού.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.