ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Αρβανίτης στη «ΜτΚ»: Οι φιλοδοξίες αστέρων δεν είναι το μέλλον της Αριστεράς

Βαγγέλης Στολάκης06 Οκτωβρίου 2024

Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη διαδικασία εκλογής προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη «ΜτΚ» ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της The Left, Κώστας Αρβανίτης. «Ο πρόεδρος είναι εργαλείο του κόμματος και όχι το κόμμα εργαλείο του προέδρου» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη στάση που πρέπει να τηρήσει η ΕΕ.

Αν καλύπτατε το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για κάποιο ΜΜΕ και έπρεπε να βάλετε έναν τίτλο, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Η δρομολόγηση των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού θεωρείτε ότι θα βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από το εσωκομματικό τέλμα; Η συνύπαρξη την επόμενη ημέρα και η ενότητα, ανεξαρτήτως νικητή, είναι δεδομένη; Ορισμένοι ήδη μιλούν για... διαζύγιο.

Αντικειμενικά την κύρια και καθοριστική ευθύνη για την ενότητα, τη λειτουργικότητα, τη σοβαρότητα του κόμματος τη φέρει ο/η εκάστοτε πρόεδρος. Οι διασπάσεις γίνονται σε σοβαρούς οργανισμούς όταν υπάρχουν ανυπέρβλητα ιδεολογικά ζητήματα που αφορούν στη στρατηγική ή την τακτική του κόμματος. Οπότε πρέπει να επανακαθορίσουμε την πολιτική διάσταση των λέξεων. Δηλαδή, άλλο διάσπαση, άλλο αποχώρηση. Από το 2019 μέχρι σήμερα, κατά τη γνώμη μου, δεν υπήρχαν, ούτε υπάρχουν ζητήματα τέτοια που δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της λέξης διάσπασης, καθώς οι αντεγκλήσεις και οι συγκρούσεις αφορούσαν προσωπικές επιλογές και τα εγώ των πρωταγωνιστών, που οι ίδιοι είναι η κύρια αιτία του προβλήματος. Όσοι δεν πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ας τον αφήσουν ήσυχο. Αν ο πρόεδρος, ο γραμματέας ή το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του συνεδρίου -που είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο- βάζοντας δικά του, προσωπικά αφηγήματα, εκτός γραμμής, τότε πρέπει να έχει κυρώσεις, όσο ψηλά και να βρίσκεται. Αυτό σημαίνει κόμμα των μελών. Η απόφαση αυτή είναι πολιτική, όχι νομική.

Για εσάς ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 24ης Νοεμβρίου και πιθανότατα της 1ης Δεκεμβρίου;

Οι υποψήφιοι πρόεδροι οφείλουν εκτός από γενικόλογες διακηρύξεις για την άθλια πολιτική της δεξιάς, την παγκόσμια ειρήνη και την αιώνια αγάπη, να καθορίσουν σε απόλυτο βαθμό το ιδεολογικό στίγμα του ποια είναι η Αριστερά του 21ου αιώνα, ποια εργαλεία χρησιμοποιεί, πως θα παράξει πλούτο και θα τον διανείμει δίκαια, ποια και με ποιες αρχές θα είναι η πολιτική των συμμαχιών, ποια είναι η χρησιμότητα του κόμματος για τους ανθρώπους σε μια κοινωνία όπου χάνεται καθημερινά η βασική έννοια της ελπίδας.

Οι εσωκομματικές εκλογές σε ένα δημοκρατικό οργανισμό, πόσο μάλλον στο κόμμα της Αριστεράς δεν μπορεί να είναι φιλοδοξίες αστέρων, χωρίς παρελθόν, όραμα και δράση.

Το πληρώσαμε ακριβά αυτό και την ευθύνη δεν την έχουν μόνο οι πρωταγωνιστές, αλλά και αυτοί που άνοιξαν δρόμους ή δεν μίλησαν. Ο πρόεδρος είναι εργαλείο του κόμματος και όχι το κόμμα εργαλείο του προέδρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται με τέσσερις ευρωβουλευτές. Ποιοί οι στόχοι σας;

Θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά και να παλεύουμε τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και αμοιβών. Δώσαμε και θα δώσουμε μάχες για μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την ασφάλεια στην εργασία, τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης και την αύξηση των μισθών, ώστε να πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα από τα οποία απέχουμε.

Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε τεκμηριωμένα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και στο μικροσκόπιό μας θα παραμείνει το Κράτος Δικαίου, η διαφθορά και η διαφάνεια, ειδικά στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φέρει τη χώρα στις χαμηλότερες θέσεις παγκοσμίως με υποθέσεις όπως η διαχείριση του σιδηροδρομικού εγκλήματος.

Βλέπουμε ότι οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη ενισχύονται. Στην Γαλλία το Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τη Λεπέν. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά την άποψή σας το φαινόμενο;

H σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την επικράτηση της Δεξιάς και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς, δυστυχώς προοιωνίζει ένα σκοτεινό μέλλον. Την ήδη επιβαρυμένη συγκυρία, επιβαρύνει και η Προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο από την Ουγγαρία του αντιδημοκράτη Όρμπαν. Η αύξηση των εδρών της Left από 37 σε 46 μας ενθαρρύνει να πολλαπλασιάσουμε τις δικές μας προσπάθειες, με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, για να αναστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία της Ευρώπης και για να προλάβουμε τα χειρότερα για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Στην προηγούμενη περίοδο του ΕΚ η ψήφιση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου θεωρήθηκε από πολλούς ως μία σημαντική κατάκτηση. Ωστόσο, έγινε γνωστό πρόσφατα ότι η Γερμανία θέλει να εφαρμόσει πολιτικές κόντρα σε αυτό. Τι σημαίνει στην πράξη για την Ελλάδα;

Εμείς καταθέσαμε ερώτηση στην Κομισιόν για τη μη εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου από την Γερμανία και την ουσιαστική αναστολή των κανόνων Σένγκεν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να ζητήσει συγνώμη για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που ψήφισε. Η κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα στη Γερμανία -και πολύ πιθανό αντίστοιχή θα δημιουργηθεί και σε άλλες χώρες- αποτυπώνει πλήρως, δυστυχώς, αυτό που φωνάζαμε, απαιτούσαμε, διεκδικήσαμε μέσα από πολλές συνέργειες και συνεργασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά καταψήφισε το κατάπτυστο Σύμφωνο Μετανάστευσης, απαιτώντας υποχρεωτική αναλογική μετεγκατάσταση σε όλη την ΕΕ με όλα τα δικαιώματα για τους πρόσφυγες. Η ΝΔ ασκώντας κοντόφθαλμα μικροπολιτική, ήταν κοντά οι εκλογές βλέπετε, συμφώνησε και ψήφισε την εθελοντική μετεγκατάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και η κ. Βόζεμπεργκ οφείλουν να δώσουν σαφείς απαντήσεις στον ελληνικό λαό για την αποτυχημένη στρατηγική τους.

Πόσο πιθανή είναι μία γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρώπης;

Κάποιοι εμφανίζουν την κυβέρνηση του Νετανιάχου να αψηφά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για κατάπαυση του πυρός. Στην πραγματικότητα με την ανοχή τους του έχουν δώσει σιωπηλά λευκή επιταγή και έχουν ευθύνη για τη σφαγή που συντελείται εδώ και ένα χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο.

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δράση για να σταματήσει ο επιθετικός πόλεμος που έχει πάρει χαρακτήρα γενοκτονίας και διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο. Προς το παρόν ακολουθεί -όπως και στο δεύτερο κρίσιμο μέτωπο, τον πόλεμο της Ουκρανίας- στην ουρά των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς να επιδιώκει τη δική της στρατηγική αυτονομία.

Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να επιβάλει κυρώσεις στο Τελ Αβίβ.

Όλη η αλήθεια κρύβεται στη δήλωση του πονεμένου πατέρα του 26χρονου Θεσσαλονικιού Ιωνά Καρούση, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Τελ Αβίβ: «Είναι μία τρέλα και οι μεν και οι δε, ο ένας με το κοράνι και ο άλλος με την Παλαιά Διαθήκη, κοιτάνε συνεχώς να σκοτώνουν ένας τον άλλον. Δεν θα σταματήσει ποτέ αυτό. Και αυτή η τρέλα σκοτώνει και αθώους ανθρώπους».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.10.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.