Είναι σαφής ο Κώστας Γκιουλέκας. «Η προσπάθεια είναι τιτάνια. Και δεν τη δίνει μόνον η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ισχυριζόμουν ότι σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση δεν έχουν γίνει και λάθη και παραλείψεις. Ωστόσο τώρα δεν είναι ώρα για απολογισμούς» τονίζει με νόημα σε συνέντευξή στη «ΜτΚ» ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ.
Για την επόμενη ημέρα αναφέρει το τρίπτυχο «στήριξη της εργασίας, τόνωση της αγοράς, βοήθεια για επανεκκίνηση σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία», που όπως λέει είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, ενώ για τα έργα της Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι «πιέζουμε και διεκδικούμε αυτά που δικαιούται η πόλη».
Σε λίγες ημέρες μία πολύ δύσκολη χρονιά φεύγει. Τι βαθμό θα βάζατε στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε το πρώτο και κυρίως το δεύτερο κύμα;
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η προσπάθεια είναι τιτάνια. Και δεν την δίνει μόνον η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τη δίνει ολόκληρη η Ελλάδα. Σε αυτή τη μάχη, που ακόμη συνεχίζεται, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι άνθρωποι της Υγείας. Τους ευχαριστούμε, τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. Και οφείλουμε να δείξουμε εμπράκτως, όπως διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, πως εννοούμε αυτή την ευγνωμοσύνη.
Η μάχη συνεχίζεται και υπάρχει η μεγάλη ελπίδα με το εμβόλιο που έρχεται. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ισχυριζόμουν ότι σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε -και εμείς και η διεθνής κοινότητα-, δεν έχουν γίνει και λάθη και παραλείψεις. Ωστόσο, τώρα δεν είναι ώρα για απολογισμούς. Πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό κάνει και η κυβέρνηση. Και πάνω απ’ όλα πρέπει να στηρίξουμε, πέρα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Γι’ αυτό δόθηκαν αυτά τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ σε 62 διαφορετικές δράσεις προστασίας του εισοδήματος και της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να υπάρξει μία μικρή ανακούφιση από την τεράστια κρίση. Ναι, παλεύουμε. Είμαι βέβαιος ότι θα βγούμε νικητές, θα ξανακερδίσουμε τις ζωές μας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τι ευθύνες που οδήγησαν ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα στο κόκκινο. Ποια είναι η δική σας αξιολόγηση; Τι έφταιξε τελικά;
Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι όποια μέτρα λαμβάνονται, λαμβάνονται μετά από την σύσταση και την υπόδειξη των ειδικών επιστημόνων, των λοιμωξιολόγων. Στη Βόρεια Ελλάδα υπήρξε ένα ιδιαίτερα έντονο φορτίο και διασπορά του ιού γι’ αυτό και υπάρχει μία σταδιακή και αργή ανάκαμψη. Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία την κατάσταση και, ευτυχώς, βλέπουμε ότι συνεχίζεται σταθερά η πτωτική τάση. Εκ των υστέρων μπορούν να ειπωθούν πολλά. Και ενδεχομένως θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί και νωρίτερα κάποια μέτρα. Τώρα ακόμη, όμως, δίνουμε την κρίσιμη μάχη. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να υπάρξει μία κάμψη που όλοι περιμένουμε για να «ανασάνουμε».
Βλέπετε φως στο τούνελ; Το εμβόλιο είναι η λύση; Και τι λέτε σε αυτούς που προβληματίζονται να το κάνουν;
Η πανδημία δεν θα τελειώσει με την έναρξη του εμβολιασμού. Μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού θα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία. Έως τότε η μόνη λύση είναι η πλήρης τήρηση και εφαρμογή των μέτρων προστασίας.
Έχει μεγάλη σημασία να πειστούν και οι πλέον επιφυλακτικοί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Οι επιλογές είναι δύο. Ή παραμένουμε εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι στον ιό ή προφυλάσσουμε την κοινωνία, τον εαυτό μας με τον εμβολιασμό. Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτή την επιλογή είναι ξεκάθαρη και προφανής. Επιλέγουμε το εμβόλιο.
Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα της πανδημίας για την ελληνική οικονομία αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά; Η ύφεση προβλέπεται μεγάλη…
Καταλαβαίνουμε όλοι, δυστυχώς, ότι αυτή η κατάσταση είναι καταστροφική για την οικονομία και θα βγούμε όλοι ζημιωμένοι από αυτό. Καταβάλλεται, όμως, κάθε προσπάθεια, και για να ανακουφιστούν κάπως οι συμπολίτες μας από τις συνέπειες της πανδημίας και, ιδίως εκείνοι που έχουν περισσότερη ανάγκη. Παράλληλα, όμως, θα συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις και οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο προϋπολογισμός του 2021 που υπερψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στην Βουλή. Παράλληλα με την επέκταση των μέτρων στήριξης, εφόσον είναι ανάγκη, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προωθούνται και οι μεγάλες τομές που θα επαναφέρουν τη χώρα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης όταν αφήσουμε πίσω μας αυτή την υγειονομική κρίση.
Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά το τέλος της πανδημίας;
Στήριξη της εργασίας, τόνωση της αγοράς, βοήθεια για επανεκκίνηση σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Αυτό είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για την τόνωση της αγοράς εργασίας, ρευστότητα στην αγορά, επενδύσεις. Και επανεκκίνηση της οικονομίας με πλήρη αξιοποίηση των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών πόρων.
Στο τραπέζι θέτουν κάποιοι για την επόμενη ημέρα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για να έχει η κυβέρνηση από εκεί και πέρα μία γεμάτη τετραετία; Τι λέτε επ’ αυτού; Και ο ανασχηματισμός; Τον θεωρείτε αναγκαίο;
Αυτή την ώρα αυτό που θεωρώ αναγκαίο είναι να συνεχιστεί η τιτάνια προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Εάν χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις, θα γίνουν. Ωστόσο, το να μιλάμε αυτή την ώρα για σενάρια εκλογών είναι το λιγότερο άτοπο και έξω από κάθε πραγματικότητα. Το βλέμμα όλων μας πρέπει να είναι στραμμένο μόνον στις προτεραιότητες που προείπα. Πουθενά αλλού. Και, τουλάχιστον, το δικό μας βλέμμα βλέπει μόνο εκεί αυτή την ώρα.
Στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν ανοίξει μια πλούσια και φιλόδοξη ατζέντα για τα έργα της πόλης, που σε μεγάλο βαθμό έχουν φρενάρει. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας εδώ η βασική προτεραιότητα;
Απασχόληση, τόνωση της αγοράς, νέες θέσεις εργασίας, υλοποίηση έργων ζωτικής ανάγκης για την πόλη, όπως το Μετρό, το Λιμάνι και άλλα. Πράγματι, έχουν τεθεί σημαντικές προτεραιότητες. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο, δεν έχουμε κανένα άλλο περιθώριο και η πίεση όλων μας από την Θεσσαλονίκη προς την Κυβέρνηση είναι συνεχής. Πάνω απ’ όλα είναι η πόλη μας, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, οι ανάγκες και οι προοπτικές μας. Η Θεσσαλονίκη ούτως ή άλλως θα πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια και εμείς πιέζουμε να δοθούν οι δυνατότητες σε αυτή την πόλη για να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά. Τα έχω πει επανειλημμένως και στον πρωθυπουργό, από την εποχή της αντιπολίτευσης, και στους αρμόδιους υπουργούς. Σε δύο σειρές το όραμα μας για την Θεσσαλονίκη είναι αυτή η πόλη να γίνει ένα πραγματικό κέντρο σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Κέντρο οικονομικό, χρηματοοικονομικό, εμπορικό, διαμετακομιστικό, κέντρο παιδείας και πολιτισμού κέντρο υπηρεσιών, καινοτομίας και τεχνολογίας. Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν οι προτάσεις, υπάρχει το όραμα. Πιέζουμε και διεκδικούμε για αυτά που δικαιούται η Θεσσαλονίκη.
Κριτική ακούγεται και από μερίδα στελεχών σας για τη δράση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, όπου όπως ισχυρίζονται κάποιοι, έχουν κατέβει υπερβολικά οι κομματικοί ρυθμοί. Έχει βάση αυτός ο προβληματισμός;
Στο τιμόνι του κόμματος στη Θεσσαλονίκη είναι ένας παλιός έμπειρος πολιτικός, ο Τάσος Σπηλιόπουλος, που υπηρέτησε την πόλη από διάφορες θέσεις. Ως γιατρός, ως καθηγητής, ως βουλευτής, ως υπουργός. Ένας άνθρωπος που έδωσε και δίνει πολλά. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο ρόλος των κομμάτων έχει αλλάξει στην σύγχρονη κοινωνία. Είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στους πολίτες και στις ηγεσίες. Και δείχνει τις ανάγκες και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν οι τελευταίες για να είναι χρήσιμες στο κοινωνικό σύνολο. Τα παλιά πρότυπα των κομμάτων που μοίραζαν προνόμια στα μέλη τους και δίχαζαν την κοινωνία έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το σήμερα υπαγορεύει να αφουγκράζεται κανείς την κοινωνία, να εντοπίζει τις ανάγκες της και να μεταφέρει τα αιτήματά στης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αυτός είναι και ο σύγχρονος ρόλος της ΝΔ.
* Δημοσιεύτηκε στη «ΜτΚ» στις 25-27 Δεκεμβρίου 2020.