«Η Θεσσαλονίκη θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, περιέγραψε, ξεκινώντας την επίσκεψή του στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, το μέγεθος των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στην πόλη.
Μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Νίκο Ταχιάο, έκαναν αυτοψία στα έργα που πραγματοποιούνται στο σημείο.
Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, οι προσφυγές κατά της απόσπασης κόστισαν πολύτιμο χρόνο στην εκπόνηση του πιο σημαντικού έργου για την πόλη.
«Πρώτον έχουμε ξεκινήσει το fly over στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερο, πολύ σημαντικό που αναδεικνύει τα προτερήματα της πόλης είναι το αεροδρόμιο. Τρίτο, πολύ σημαντικό έργο είναι η σύνδεση της ΠΑΘΕ προς τον 6ο νέο προβλήτα του λιμανιού. Το πιο σημαντικό από όλα τα έργα είναι το εμβληματικό έργο του μετρό Θεσσαλονίκης. Ένα έργο το οποίο έχει μπει σε τρεις προγραμματικές περιόδους. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ταλαιπωρήσει απίστευτα τους Θεσσαλονικείς και βρισκόμαστε σήμερα εδώ με την κ. Μενδώνη, η οποία ήταν απ' την αρχή υπέρμαχος της ιδέας της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Θεωρώ ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι μια προσωπική της δικαίωση» είπε ο κ. Καραμανλής.
«Ξέρουμε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια μεγάλη δυσπιστία για το αν θα ολοκληρωθεί το έργο του μετρό. Εγώ υπηρετώ μια πολιτική σχολή σκέψης που δεν μ' αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αλλά τα μεγάλα έργα και θέλω να κοιτάξω τους Θεσσαλονικείς στα μάτια και να τους πω ότι αυτό το έργο θα τελειώσει. Η Θεσσαλονίκη σε μερικά χρόνια από σήμερα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε. Επομένως, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να πάρουμε πίσω τον χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις και πλέον η πόλη μπαίνει στην πρώτη γραμμή. Προτεραιότητά μας είναι να τελειώσουν όλα αυτά τα σημαντικά και εμβληματικά έργα, με πρώτο και πιο σημαντικό αυτό του μετρό» κατέληξε ο υπουργός.
Από πλευράς της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για την επανέναρξη ενός έργου που θα αποτελέσει σχολή για τα διεθνή δεδομένα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση του ΣτΕ η οποία όπως είπε δικαιώνει τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού.
«Είμαστε εδώ για να σημάνουμε την έναρξη του έργου. Το υπουργείο Υποδομών και η Αττικό Μέτρο μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ μπορούν να ξεκινήσουν τος εργασίες που έχουν διακοπεί για πολύ σημαντικό χρόνο στο σταθμό α Βενιζέλου. Οι αρχαιότητες του σταθμού ήταν και είναι προφανώς σημαντικές και κανείς δεν αμφισβήτησε τη σημαντικότητα τους όπως ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε το πόσο σημαντικές ήταν οι αρχαιότητες της Αγίας Σοφίας που αποσπάστηκαν προκειμένου να επανατοποθετηθούν. Αυτό που επέτρεψε το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο με τη γνωμοδότηση του ήταν η προσωρινή απόσπαση και η επανατοποθέτηση του 92% των αρχαιοτήτων στην ίδια θέση που τα βλέπουμε σήμερα. Με την επανατοποθέτηση στο σταθμό Βενιζέλου δημιουργείται ένας μουσειακός αρχαιολογικός χώρος. Είναι η στιγμή που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη την επιβεβαίωση του συνθήματος «και αρχαία και μέτρο». Και ο σιδηρόδρομος θα έχει εκτελεστεί και θα εξυπηρετεί τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς οι οποίοι χρόνια τώρα υπόκεινται τη βάσανο ενός εργοταξίου στην καρδιά της πόλης συγχρόνως όμως θα αποδώσει έναν μοναδικής αισθητικής σταθμό που μπορεί να αποτελέσει σχολή για τα διεθνή δεδομένα. Η απόφαση του ΣτΕ του 2021 όπως και του 2016 δικαιώνει τις επιλογές του υπ. Πολιτισμου, των υπηρεσιών του και του κεντρικού Αρχαιολογικου συμβουλίου», ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός.