ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Κώστας Καρπουχτσής: Η ψήφος στις εκλογές καθορίζει το μέλλον μας για τα επόμενα χρόνια

Βαγγέλης Στολάκης12 Ιουνίου 2023

Για το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και το διακύβευμα της νέας κάλπης, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει ανατροπή των συσχετισμών μιλά στη «ΜτΚ» ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών, Κώστας Καρπουχτσής. Αναφέρεται μεταξύ άλλων στα αίτια που οδήγησαν στην ήττα του κόμματος στην εκλογική του περιφέρεια την οποία επέλεξε και ο Αλέξης Τσίπρας και στην οποία εκλέγεται ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει των νέων εκλογών επιδιώκει ανατροπή των συσχετισμών. Είναι εφικτό;

Όπως έδειξαν οι ποιοτικές έρευνες, πολλοί πολίτες αποφάσισαν την τελευταία στιγμή το τι θα ψηφίσουν. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι με το πρόγραμμα μας θα βελτιωθεί η ζωή τους. Σίγουρα, είναι μικρό το χρονικό διάστημα όμως έχουμε το προηγούμενο του 2019, όταν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκαν κατά 10 μονάδες εντός ενός μήνα, μεταξύ ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών. Το θεωρούμε χρέος μας συνολικά στους πολίτες, καθώς το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών θα καθορίσει το μέλλον τόσο των πολιτών όσο και της χώρας. Συνεπώς, οφείλουμε να εστιάσουμε στην προγραμματική ατζέντα μας, καθώς οι πολίτες αναζητούν πειστικές λύσεις στα προβλήματά τους και δεν ενδιαφέρονται για τακτικισμούς ή μεθοδεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για οδυνηρό σοκ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Τι έφταιξε τελικά για την ήττα;

Η έκπληξη ήταν μεγάλη, γιατί στις συνεχείς επαφές που είχα με τους πολίτες στο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ το μήνυμα ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που αποτυπώθηκε στην κάλπη. Η δυσαρέσκεια από την διακυβέρνηση της ΝΔ ήταν διάχυτη παντού. Το «λάθος» μας, όπως αποδείχθηκε, ήταν η σθεναρή υπεράσπιση της απλής αναλογικής, την ίδια στιγμή που αυτή απορριπτόταν από τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Ήταν μια λανθασμένη στρατηγική επιλογή, αφού ο πολίτης δεν μπορούσε να διακρίνει σε μας προοπτικές διακυβέρνησης της χώρας, καθώς εμείς επιμέναμε σε συγκυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αλλαγές. Πού εστιάζετε και γιατί κάποιος που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές να το κάνει τώρα;

Είναι σημαντικό οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ψήφος στις εκλογές καθορίζει το μέλλον όλων μας για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει συγκεκριμένες θέσεις για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την οποία είχε επαναφέρει ως κυβέρνηση και την κατήργησε για δεύτερη φορά η ΝΔ, την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε 3 ετήσιες δόσεις, τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα της ΕΕ, όπως έχουν πράξει 17 ακόμη κράτη, την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επαρκώς αγρότες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη δημιουργία «νέου ΕΣΥ».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα δήλωσε ότι εάν δεν καταφέρει η ΝΔ την αυτοδυναμία θα πάμε σε τρίτες κάλπες. Πώς το σχολιάζετε;

Φαντάζει «αστείο» η απειλή του κ. Μητσοτάκη για κάλπες τον Αύγουστο, προσπαθώντας να εκβιάσει το εκλογικό σώμα για να αποσπάσει την ψήφο του. Δείχνει μια αλαζονεία απέναντι στις εκλογές και στο εκλογικό σώμα. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα πρέπει να είναι σεβαστό. Αν ο λαός κρίνει ότι πρέπει να πάμε σε τρίτες εκλογές θα… πάμε!

Στις Σέρρες, περιφέρεια στην οποία «κατέβαινε» ως υποψήφιος και ο Αλέξης Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σχεδόν 10%, ενώ η ΝΔ πέτυχε... triple score. Τι πήγε λάθος;

Το λάθος εστιάζεται στο γεγονός ότι η απόφαση να τεθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σερρών, δεν στηρίχθηκε επαρκώς ενώ ταυτόχρονα συσπείρωσε τη ΝΔ στις Σέρρες. Η πρόθεση ήταν να αναδειχθεί η προσχηματική παραίτηση Καραμανλή για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και της προσπάθειάς του να χρησιμοποιήσει το εκλογικό σώμα στις Σέρρες, ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις πολιτικές ευθύνες που φέρει για το δυστύχημα. Πάντως, η πτώση στις Σέρρες ακολούθησε την γενική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την χώρα.

Ο πρώην υπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος εκλέγεται στην περιφέρειά σας μετά τις εκλογές σχολίασε πως το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για τις Σέρρες κράτησε μόλις 38 ημέρες και ότι οι Σερραίοι του «γύρισαν την πλάτη». Τι απαντάτε;

Στις Σέρρες σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, εκτελούνται δύο «μεγάλα» έργα. Η γέφυρα στην Μαυροθάλασσα προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ και το Κλειστό Κολυμβητήριο στο Αθλητικό Πάρκο της Ομόνοιας προϋπολογισμού 6.500.000 ευρώ. Και τα δύο αυτά έργα χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστρέφω το ερώτημα και σας ρωτώ ποιο ήταν το ενδιαφέρον της ΝΔ για το «κάστρο» της, όπως το αποκαλεί, τα τελευταία 38 χρόνια; Ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής τον προεκλογικό του αγώνα τον έκανε με… μακέτες έργων που σχεδιάζει να γίνουν, πολλά από τα οποία η ΝΔ τα είχε … εξαγγείλει όταν υπουργός ήταν ο… πατέρας του πρώην υπουργού. Ο νομός Σερρών, το «κάστρο» της ΝΔ, οδηγήθηκε στην αποβιομηχάνιση τα τελευταία 38 χρόνια. Το εργοστάσιο της ΕΒΖ που αποτελούσε τον κινητήριο μοχλό για χιλιάδες αγρότες έκλεισε στην διακυβέρνηση της ΝΔ. Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, που θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης, με την ανάδειξή του, είναι στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν τέσσερα χρόνια, ενώ το ύψος της χρηματοδότησης των έργων σε αυτόν είναι σαν μια μικρομεσαία επιχείρηση. Αποτέλεσμα του «ενδιαφέροντος» της ΝΔ για το «κάστρο» της ήταν η μείωση του πληθυσμού του νομού κατά 14% τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο την αναστροφή αυτής της καθόδου, με συγκεκριμένα μέτρα τόσο για τους αγρότες, όσο και για τις ΜμΕ που θα οδηγήσουν τόσο τις Σέρρες όσο και την χώρα σε ένα βιώσιμο μέλλον.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.06.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.