ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Ζαχαριάδης στη «ΜτΚ»: Με σκιές και με διώξεις απόψεων δεν μπορούμε να πάμε μπροστά

Βαγγέλης Στολάκης08 Ιουλίου 2024

«Θα ήταν όλα καλύτερα αν συζητούσαμε ειλικρινά στα όργανα του κόμματος το τελευταίο εξάμηνο αντί να ανταλλάσσουμε αναρτήσεις στα social media» υποστηρίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κουμουνδούρου στον απόηχο των πρόσφατων παρεμβάσεων του Στέφανου Κασσελάκη το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο κ. Ζαχαριάδης δηλώνει βαθύτατα προβληματισμένος. Για τις πρόσφατες αναφορές Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει «μας πλήγωσε όλους».

Χθες συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο των ευρωεκλογών, της απόφασης για την «Αυγή», των απολύσεων Τσίπρα-Θεοχαρόπουλου, του «μαύρου χρήματος» και των αναρτήσεων του Στέφανου Κασσελάκη. Το επόμενο διάστημα για την Κουμουνδούρου προμηνύεται θυελλώδες;

Όντως αντί να κάνουμε έναν δίκαιο και σαφή απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, έχει διαμορφωθεί ένα ερεβώδες τοπίο που πληγώνει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνική βάση της Προοδευτικής Παράταξης. Με σκιές και με διώξεις απόψεων δεν μπορούμε να πάμε μπροστά.

Οι συνεδριάσεις των οργάνων δεν πρέπει να είναι θυελλώδεις αλλά συντροφικές και παραγωγικές. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο κανείς δεν πρέπει να ναρκοθετεί τις διαδικασίες. Θα ήταν όλα καλύτερα αν συζητούσαμε ειλικρινά στα όργανα του κόμματος το τελευταίο εξάμηνο αντί να ανταλλάσσουμε αναρτήσεις στα social media.

Αισθάνεστε θιγμένος;

Είμαι βαθύτατα προβληματισμένος. Αισθάνομαι ότι στραβά αρμενίζουμε και πρέπει να προσανατολιστούμε ξανά σε μια σειρά ζητημάτων. Ο χώρος της Προοδευτικής Παράταξης βγαίνει από ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση κατακερματισμένος και περαιτέρω αποδυναμωμένος. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό. Την ίδια ώρα, τα πρωτοφανή υψηλά ποσοστά της αποχής και η περαιτέρω άνοδος της Ακροδεξιάς διαμορφώνουν μια συνθήκη παγίωσης της κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον της δημοκρατίας μας. Το μήνυμα της κάλπης είναι σαφές: Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από τη μία αποδοκιμάζει την πολιτική της Ν.Δ., αλλά από την άλλη δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Μαζί με άλλα 86 στελέχη και βουλευτές του κόμματος στείλατε μία επιστολή στον πρόεδρο Κασσελάκη. Ποιος ο σκοπός της επιστολής, την ώρα μάλιστα που το αίτημα για σύγκληση των οργάνων θεωρητικά είχε ικανοποιηθεί με τον ορισμό ημερομηνιών συνεδριάσεων;

Το περιεχόμενό της. Ζητήματα λειτουργίας, ζητήματα συμμαχιών, ζητήματα πολιτικής κατεύθυνσης. Για να ανακάμψει και να ανασυγκροτηθεί το κόμμα μας χρειάζεται τακτική συνεδρίαση των οργάνων και ένα νέο συμβόλαιο ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Όχι αιφνιδιασμοί, όχι σκιές, όχι υπονοούμενα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται προ των πυλών μίας νέας εσωκομματικής κρίσης; Τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη;

Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε την ηγεσία του κόμματος λέγοντας μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη. Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ο στόχος που τέθηκε ήταν η απόλυτη ανατροπή και στη συνέχεια τις τελευταίες βδομάδες ο στόχος ήταν 20%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα τριπλό ζήτημα κατά την άποψή μου και δεν πρέπει να αποφύγει την συζήτηση, ούτε να την προσανατολίσει αλλού με ψευτοδιλήμματα.

Πρώτον: δεν υπάρχει κανένα κόμμα στον κόσμο στην κεντροαριστερά και στην αριστερά που να μην συνεδριάζει καθόλου τα όργανά του. Θα είχαμε αποφύγει πολλά λάθη αν λειτουργούσε η συλλογικότητα και σίγουρα θα είχαμε καλύτερη επίδοση στις εκλογές.

Δεύτερον: τι κόμμα είμαστε και τι λέμε για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές δηλώσεις που έχουν θολώσει την εικόνα μας τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα να ατονήσουν οι διαχωριστικές μας γραμμές με τα άλλα κόμματα σε ένα πολιτικό σκηνικό που ρευστοποιείται.

Τρίτον: ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Χάθηκε στις ευρωεκλογές η ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την ανισορροπία του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Μητσοτάκης παρά την εκλογική του κάμψη βολεύεται με την σημερινή κατάσταση και η διαπλοκή τρίβει τα χέρια της. Το άθροισμα του δεύτερου και τρίτου κόμματος είναι κάτω από το πρώτο κόμμα. Χρειάζονται πρωτοβουλίες ανασύνθεσης, συμπαράταξης και ενότητας. Η Γαλλική κεντροαριστερά και αριστερά μας έδειξαν ένα δρόμο.

Ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για «παιχνίδια» και μίλησε για υπονόμευση βάζοντας στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορούν να συνυπάρξουν μετά από αυτή την ανάρτηση οι δυο τους στο κόμμα και πως;

Θα έπρεπε ήδη να έχει ανακαλέσει και να έχει ζητήσει δημόσια συγνώμη πρώτα απ’ όλα από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Μας πλήγωσε όλους. Ο Στέφανος Κασσελάκης σε κάθε προεκλογική του συνέντευξη, μας διαβεβαίωνε ότι επικοινωνούν τακτικά και έχουν άριστη σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και μετεκλογικά είδαμε τις δύο αναρτήσεις του όπου αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε για «υπονόμευση», και στη συνέχεια διέγραψε την ανάρτησή του και ανέβασε νέα λέγοντας: «…αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξε με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια». Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσω.

Βάσει των δημόσιων τοποθετήσεων κορυφαίων στελεχών υπάρχει η αίσθηση του αλληλοσπαραγμού στην Κουμουνδούρου. Πού θα οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση; Με ποιον τρόπο μπορεί να εκτονωθεί όταν υπάρχουν τόσα που σας χωρίζουν;

Δεν συμμερίζομαι την έκφραση του «αλληλοσπαραγμού». Υπάρχει έντονη συζήτηση και προβληματισμός γιατί η εκλογική μας επίδοση δεν ήταν καλή. Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αύριο του χώρου και της χώρας. Στο τέλος της ημέρας θα αποφασίσει η βάση μας και τα συλλογικά μας όργανα για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Η ηγεσία του κόμματος έχει αξιολογήσει ως ικανοποιητικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εσείς δεν συμμερίζεστε την άποψη αυτή. Γιατί;

Ας συμφωνήσουμε για αρχή στα μαθηματικά. Σχεδόν 3% κάτω από το αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2023 και 5% κάτω από το αποτέλεσμα του Μαΐου, με 340.000 λιγότερες ψήφους σε σχέση με τον Ιούνιο και τις μισές σε σχέση με τον Μάιο του 2023. Αν παραδεχτούμε ότι δεν είναι μια καλή επίδοση ο κόσμος θα καταλάβει ότι παίρνουμε το μήνυμα και προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Αν κάνουμε ότι δεν κατεβαίνουμε το 14,9% δεν θα είναι η βάση μας αλλά το ταβάνι μας.

Έχει ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το παράδειγμα της Γαλλίας στην Ελλάδα; Έχετε μιλήσει για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Υπό ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις;

Επειδή είμαι ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας πρέπει να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα. Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα κοινές πρωτοβουλίες στη Βουλή, κοινές πρωτοβουλίες στην Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα. One step at a time που λένε και οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στηρίξατε τον Χάρη Δούκα για τον δήμο της Αθήνας. Πώς «βλέπετε» την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ; Πιθανή εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου θα μπορούσε να είναι η αρχή της προοδευτικής διακυβέρνησης για να ηττηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ;

Δεν παρεμβαίνω στα εσωτερικά άλλου κόμματος όπως δεν μου αρέσει να παρεμβαίνουν άλλοι στα δικά μας εσωτερικά. Θα επιθυμούσα όμως όποιος ή όποια και να κερδίσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να έχει μια στρατηγική συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων, θέση που προσωπικά έχω διαχρονικά. Είναι αλήθεια ότι με τον Χάρη Δούκα έχουμε μια επιτυχημένη αυτοδιοικητική συνεργασία από τον Οκτώβρη του 2023 ως σήμερα, αυτό όμως είναι στο πεδίο της αυτοδιοίκησης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.07.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.