ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κωστής Χατζηδάκης από Θεσσαλονίκη: Φέρνουμε κίνητρα για την Καινοτομία και τις Συγχωνεύσεις

Άννη Καρολίδου01 Απριλίου 2024

Η κυβέρνηση εξετάζει φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομικότητας των επιχειρήσεων με πόρους  από το ΕΣΠΑ και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τα οποία θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου που θα φέρει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Μάλιστα, όπως είπε από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ή το αργότερο, εντός του 2024, θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αφορά στην κινητροδότηση για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην καινοτομία, αλλά και θα τολμήσουν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.

Κονδύλια 3,4 δισ. για την Ψηφιακή Μετάβαση

Την κυβέρνηση έχει προβληματίσει το γεγονός, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, δεν δείχνουν ιδιαίτερη κινητικότητα για την άντληση πόρων από τo  δανειακό σκέλος του Tαμείου Ανάκαμψης, όση τουλάχιστον δείχνουν για την ενεργειακή μετάβαση, παρότι από το RRF έχουν δεσμευτεί στο “ταμείο” της Ψηφιακής Μετάβασης 2,4 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στο 1 δισ. που έχουν εγγραφεί στο ΕΣΠΑ. Από αυτά τα 2,4 δισ. μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως και 100.000 επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους.

Τα ανωτέρω τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση με θέμα “Navigating Business in the Digital Era”, που διοργάνωσαν η Grant Thornton  με το ΣΒΕ στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι τα κονδύλια για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, αφορούν ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όταν πρόκειται για το ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ τρέχει το πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός”, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. Έχουν κατατεθεί 2.800 αιτήσεις υπαγωγής και ως τώρα έχουν εγκριθεί 1.700 αιτήσεις.

Όλα τα τιμολόγια, ηλεκτρονικά

Ο Υπουργός, αναφέρθηκε στα μεγάλα βήματα που έγιναν για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης , κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες τομές που έγιναν στη φορολογική διοίκηση, για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Μάλιστα, μέσα στο 2025, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, όλα τα τιμολόγια θα εκδίδονται ηλεκτρονικά, ενώ μέσα στη χρονιά που διανύουμε, η AAΔΕ, θα παρουσιάσει ένα chatbot, μέσα από το οποίο, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα πολιτών. Άλλωστε, στο πλαίσιο ενός πακέτου σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών, από την προηγούμενη εβδομάδα, το myAADE λειτουργεί σαν “φορολογικό ξυπνητήρι” ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Κατάρτιση και Reskilling

O κ. Χατζηδάκης μίλησε για ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, όπως και τις επιχειρήσεις άλλωστε, που αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό.

Μέσω της ΔΥΠΑ αλλά και συνεργασιών με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, προωθείται το reskilling και το upskilling για 700.000 άτομα, ενώ ήδη 170.000 άτομα έχουν καταρτισθεί σε ψηφιακές δεξιότητες.

Το ζήτημα είναι, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, οι ωφελούμενοι να λαμβάνουν ουσιαστική κατάρτιση , πιστοποιημένα και όχι μόνο τις επιδοτήσεις των δράσεων αυτών.

Η κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες είναι must, είπε ο Υπουργός καθώς όπως τεκμηριώθηκε από στοιχεία της ΤτΕ, μεταξύ 2019- 2023, οι 6 από τις 10 νέες θέσεις εργασίας, ήταν θέσεις υψηλών δεξιοτήτων.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης, έδωσε και ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, λέγοντας ότι από τις 600.000 των Ελλήνων που είχαν φύγει το εξωτερικό στα χρόνια των μνημονίων, οι 350.000 επέστρεψαν κι’ ελπίζεται ότι θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι. 

Η εκδήλωση άνοιξε με μία σύντομη τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Grant Thornton, Βασίλη Καζά, ο οποίος αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά βήματα που έχουν κάνει οι επιχειρήσεις, για να επισημάνει όμως ότι υπάρχει σημαντική υστέρηση , από πλευράς επιχειρήσεων, στις επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό. Οι επενδύσεις αυτές είναι στο 13,9% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι του 22% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη, δίνοντας έμφαση στο μείζον θέμα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, δηλαδή τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Μάλιστα ο ΣΒΕ, σε συνεργασία με τη Deloitte, εκπόνησε μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό, η οποία και πρόκειται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.