ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΟΘ: Xειμώνας με Θεοδωράκη, συνεργασίες - έκπληξη και δικό της κινηματογραφικό βραβείο

Ελένη Θεοδωρίδου11 Σεπτεμβρίου 2024

Με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιστρέφει και αυτή τη σεζόν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με πολλές και πρωτότυπες συνεργασίες τόσο με φορείς όσο και με καλλιτέχνες.

Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 11/9 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΚΟΘ Σίμο Παπάνα.

"Η ΚΟΘ επιθυμεί και επιδιώκει να είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και συνδετικός αρμός στις διάφορες πτυχές της. Γι' αυτό και επιδιώκουμε ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών με ουσία που παράγουν απτό αποτέλεσμα για το κοινό της πόλης" είπε αρχικά ο κ. Παπάνας.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεργασίες μεταξύ άλλων με τον δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων, με τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας αλλά και δύο νέες συνεργασίες - έκπληξη με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΚΕΤΑ).

Ειδικότερα, το πρόγραμμα και φέτος θα περιλαμβάνει το φεστιβάλ μουσικής δωματίου που ξεκίνησε πέρσι και, όπως είπε ο κ. Παπάνας πήγε καταπληκτικά με τις 6/7 συναυλίες να γίνονται sold out. Συνεχίζεται επίσης η συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ, τη ΧΑΝΘ, την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, με την οποία έχουν μια κορφή αδελφοποίησης το Γαλλικό Ινστιτούτο και την Εθνική Λυρική Σκηνή. "Είμαστε από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης χωρίς τακτικό θεσμό όπερας οπότε προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το κενό με συνεργασίες" σημείωσε σχετικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Νέες συνεργασίες

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το ΦΚΘ, ανακοινώθηκε ότι η ΚΟΘ θα αποκτήσει το δικό της βραβείο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Επιπλέον, φέτος η ΚΟΘ θα συμμετέχει και στην βραδιά του ερευνητή, έναν πανευρωπαϊκό θεσμό που πραγματοποιείται σε πάνω από 400 πόλεις τις Ευρώπης. Τον διοργανώνει το ΕΚΕΤΑ και θα πραγματοποιηθεί στις 27/9 στο Μέγαρο Μουσικής με σκοπό να προβληθεί η στενή σχέση επιστήμης και μουσικής με δωρεάν είσοδο.


 Μια ακόμα έκπληξη της ΚΟΘ είναι η συναυλία που θα δώσει στις 30 Νοεμβρίου, μέρα εγκαινίων του μετρό, η οποία θα τιτλοφορείται urban.

Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα

Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΘ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Μέγαρο μουσικής με σολίστ την Άννα Αβραμίδου και μαέστρο τον Έκτορα Ταρτανή.

Επίσης, συνεχίζονται και φέτος οι θεματικοί κύκλοι και συγκεκριμένα ο θεματικό κύκλος Μουσικές από την άκρη της Γης. Μετά την Αρκτική, την Άπω Ανατολή και την Λατινική Αμερική, το αφιέρωμα συνεχίζεται με το Μεξικό στις 20 Νοεμβρίου.

Ένας νέος κύκλος που εγκαινιάζεται θα λέγεται «Στον καιρό του Μότσαρτ» και αφορά όλο το πλέγμα μουσικής δημιουργίας εκείνης της εποχής που στήριξε τη δημιουργία μιας τέτοιας ιδιοφυίας. Ήταν μια εποχή κλασικισμού με αναβρασμό στην έρευνα, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία και την πολιτική επιστήμη με ταυτόχρονες πολύ μεγάλες ανακατατάξεις και στον χώρο της μουσικής. Ο κύκλος διερευνά αυτόν τον χώρο της έντονης δημιουργικότητας και πειραματισμών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί κονσέρτο με γυάλινη αρμονικά από τον σολίστα Thomas Bloch στις 23 Νοεμβρίου με μαέστρο την Ελίζα Γώγου.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής αφιέρωμα στον βιολιστή Leonid Kogan, η τέχνη του οποίου άγγιξε πολλούς βιολιστές και ενέπνευσε πολλές γενιές και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους βιολονιστες όλων των εποχών.

Η ΚΟΘ συμμετέχει επίσης στο αφιέρωμα στη μνήμη του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη. «Είναι καθήκον μας να μεταδίδουμε τη γνώση για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα ξανασυμβούν αντίστοιχα γεγονότα. Η καθημερινότητα μας αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη και η ευημερία και πόσο εύκολο είναι ο άνθρωπος να κυλήσει σε κακές καταστάσεις του παρελθόντος» τόνισε ο κ, Παπάνας.

Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα νέο έργο του σπουδαίου σύνθετη Ντέιβιντ Μπρους που παρήγγειλε η ΚΟΘ από κοινού με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Ο συνθέτης χρησιμοποίησε λόγια από μαρτυρίες στο έργο. «Φτιάχνουμε ένα μνημείο από ήχους που μπορεί να ταξιδέψει σε κάθε άκρη της γης και να πει την ιστορία του Χορτιάτη παντού» πρόσθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Η ΚΟΘ στα 59α Δημήτρια

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον σολίστα Όσκαρ Γκίλια, ο οποίος έζησε στη Θεσσαλονίκη για πάνω από δέκα χρόνια και ήταν πολύ φίλος της ΚΟΘ. Σύμφωνα με τον κ. Παπάνα, ο Όσκαρ Γκίλια επηρέασε την ιστορία την κλασικής κιθάρας τον 20ο και 21ο αιώνα, Την επόμενη ημέρα οι μαθητές του θα παίξουν έργα που διδάχτηκαν από τον ίδιο ενώ θα προβληθεί και ένα μέρος του ντοκιμαντέρ Oscar’s lesson που προβάλλεται στο Νέτφλιξ.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης η έκθεση αρπών Arpissima, στις 4-5 Οκτωβρίου με ένα ανοιχτό σεμινάριο άρπας και συναυλία δύο αρπιστριών.

Στις 6 Οκτωβρίου θα γίνει μια συναυλία με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας με σολίστα τον Κυπριανό Κατσαρή και μαέστρο τον ΥΠΠΟ της Βουλγαρίας Τσβέταν Τοντόροφ ο οποίος μάλιστα θα διευθύνει και την χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΚΟΘ.

Στις 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Ροτόντα κονσέρτο μουσικής δωματίου από την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ζυρίχης.

Θα γίνει επίσης αφιέρωμα στον δημοσιογράφο Ιωάννη Μυλαράκη και το αρχείο του που παραδόθηκε στον ΚΟΘ. «Θα δείτε την ιστορία του πολιτισμού της πόλης μας» σημείωσε σχετικά ο κ. Παπάνας,

Σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, παρουσιάζεται μια από τις πιο διάσημες όπερες του κόσμου, η Traviata του Βέρντι σε διεύθυνση Φιλίπ Φόρζε.

Τον Νοέμβριο εγκαινιάζεται ο νέος κύκλος συναυλιών «Μαθητές και δάσκαλοι» για τις σχέσεις μαθητών και των μεντόρων τους που άλλες φορές ήταν συγκρουσιακή άλλες αρμονική, Ο κύκλος ξεκινάει με τη σχέση Μπρούκνερ - Κλάισλερ.

Στις 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Ιστορίες από την Ανατολή». Το πρώτο μισό αφορά την κλασική μουσική της Τουρκίας και το δεύτερο μέρος αποτελείται από τη Σεχραζάτ που θα συνοδευτεί από μια σπουδαία sand artist που θα λέει την ιστορία με έργο από άμμο που θα προβάλλονται από πίσω.

Στις 13 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί η Ιστορία της Τετραφωνίας από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με την ΕΛΣ. Διευθύνει ο μαέστρος Κωνσταντίνος Τερζάκης που κέρδισε το βραβείο κοινού στον διαγωνισμό Δημήτρης Μητρόπουλος.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΚΟΘ με την ΧΑΝΘ με θέμα την ελπίδα. Θα παρουσιαστούν πέντε έργα που με διαφορετικό τρόπο έχουν αναφορά στην ελπίδα. Μαέστρος ο Τσβέταν Τοντόροφ.

Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία θα είναι ένα αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη όπου για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν ενορχηστρωμένα κάποια τραγούδια του κύκλου της Οδύσσειας του συνθέτη, που έγραψε το 2007. Σολίστ θα είναι η Μαρία Φαραντούρη.


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.