ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κοζάνη: Πόσα ετεροχρονισμένα κρούσματα εντοπίστηκαν – Τι απαντούν οι αρμόδιες αρχές

Θεολόγος Ηλιού13 Ιανουαρίου 2021

Η τοπική κοινωνία της Κοζάνης φαίνεται να επιβεβαιώνεται στους ισχυρισμούς για λάθη και ελλειπή καταγραφή των κρουσμάτων. Μάλιστα, αυτές τις φωνές είχε ακούσει και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδη στις 17 Δεκεμβρίου, όταν συμμετείχε σε σύσκεψη με τις τοπικές αρχές για την επιδημιολογική πορεία της περιφερειακής ενότητας.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης παρουσίασε στοιχεία για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα που καταγράφτηκαν στις λίστες του ΕΟΔΥ που δημοσιεύονται καθημερινά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο προϊστάμενος της Γενικής ∆ιεύθυνσης ∆ημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Δυτικής Μακεδονίας Χαρίσιος Γκοβεδάρος, εκτός από τα 31 κρούσματα του Νοεμβρίου που προστέθηκαν στη χθεσινή καταγραφή για την Κοζάνη, υπήρχα και άλλα λάθη.  

Συγκεκριμένα, στις 11 Ιανουαρίου υπήρχαν 9 κρούσματα στην συνολική καταγραφή, που δηλώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου και ανακοινώθηκαν ετεροχρονισμένα. Σύμφωνα με την έρευνα των τοπικών αρχών, ακόμα 9 κρούσματα του Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν ετεροχρονισμένα διαφορετικές ημέρες στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου. Όλα τα ετεροχρονισμένα συμπερίληφθηκαν στην καταγραφή για την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.

Η… διαδρομή που ελέγχουν

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, τα κρούσματα που δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα σχετίζονται με δείγματα που λήφθηκαν στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο, δόθηκαν για έλεγχο στο ιδιωτικό εργαστήριο που έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας το νοσοκομείο και τα αποτελέσματα στάλθηκαν στα κεντρικά του ΕΟΔΥ. «Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε διάσταση στους αριθμούς που καταγράψαμε τοπικά από αυτά που ανακονώθηκαν κεντρικά. Ήταν ετεροχρονισμένα κατά δυο μήνες συγκριτικά με την λήψη των δειγμάτων. Είχαν γίνει οι έλεγχοι στις 9 Νοεμβρίου και δηλώθηκαν χθες» είπε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, για τον τρόπο που άρχισαν να ψάχνουν τα λάθη που έγιναν.

«Ευθύς αμέσως  επικοινώνησα με τον γενικό διευθυντή υγείας και ζήτησα να διευρυνόσουν αν συμβαίνει αυτό και σε προηγούμενες ημέρες είτε κατά την διάρκεια των αυξημένων μέτρων είτε νωρίτερα. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά δυστυχώς, επαληθεύουν το γεγονός ότι άλλα κρούσματα δηλώνονταν ετεροχρονισμένα από τις ημέρες που λαμβάνονταν το δείγμα» δήλωσε ο κ. Κασαπίδης, τονίζοντας ότι αμέσως επικοινώνησε με όλα τα αρμόδια υπουργεία και ζήτηση έγκυρη και άμεση ενημέρωση για όσα συμβαίνουν με την καταγραφή. «Φαίνεται ότι τα κρούσματα αυτά όταν εντοπίζονταν και δεν δηλώνονταν, δεν ακολουθούταν η διαδικασία που προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις» σημείωσε.

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τα λάθη στην καταγραφή αλλά και στην ελλειπή ιχνηλάτηση που έγιναν, καθώς τα κρούσματα δηλώνονταν αργότερα, φοβίζουν τις αρχές για την διασπορά που υπήρχε αλλά και για την ψευδή εικόνα που ίσως δημιουργήθηκε για την Κοζάνη και οδήγσαν σε lockdown τριών μηνών. Για αυτό τον λόγο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα, ώστε να ερευνηθούν όλα τα γεγονότα. «Ζητώ την εισαγγελική παρέμβαση για να διενεργήσει την αντίστοιχη έρευνα ως προς την διαδικασία. Αν ακολουθήθηκε σωστά η διαδικασία καταγραφής ή αν δεν δηλώθηκαν όπως προβλέπεται τα κρούσματα και δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα, αν αυτό αποτέλεσε πιθανή αιτία για την μετάδοση του κορανιού από ανυποψίαστους συμπολίτες μας, διότι δεν γνώριζαν (αν έχουν κορονοϊό) αφου δεν τους είχε γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του ελέγχου που είχε κάνει. Ζητώ να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες για την πλημμελή εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας από  αυτούς που όφειλαν να την είχαν κάνει» δήλωσε ο περιφερειάχης.

Πάντως, ήδη ο κ. Κασαπίδης ζήτησε εξηγήσεις και ευθύνες τηλεφωνικά από τους αρμόδιους υπουργούς και μέχρι στιγμής του απάντησαν ότι τα ετεροχρονισμένα κρούσματα δεν επηρέασαν στη λήψη μέτρων στην Κοζάνη, που γονάτισαν οικονομικά την τοπική κοινωνία. «Με διαβεβαίωσαν ότι τα κρούσματα αυτά την ημέρα που δηλώνονταν, δεν επηρέαζαν την λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο είναι σίγουρό ότι εφόσον δεν δηλώνονταν την περίοδο που διαγνώστηκαν, δεν ακολουθούνταν τα αντίστοιχα προβλεπόμενα μέτρα ιχνηλάτησης και περιορισμού, με αποτέλεσμα εν αγνοία τους να αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού και αυτό φαίνεται δημιούργησε μια περαιτέρω εξάπλωση και διασπορά της νόσου».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Κασαπίδης διεύσσαι τα δημοσεύματα για μετάλλαξη του ιού σε μινγκ και μετάδοση σε ανθρώπους.

Οι φωνές για ελλιπής ιχνηλάτηση

«Υπάρχει ελλιπής ιχνηλάτηση και χρειάζεται ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή για να υπάρξουν καλύτεροι κι αποτελεσματικότεροι περισσότεροι έλεγχοι. Η περιοχή δε μπορεί να γίνει “Ιφιγένεια” της Ελλάδος» είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου, τίθοντας θέμα για λάθη που έγιναν από τις αρμόδιες αρχές στην Κοζάνη.

Την ίδια άποψη είχε και  ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής.«Η ιχνηλάτηση δεν είναι τόσο αποτελεσματική, μιας και πια είναι πολλαπλάσια τα κρούσματα. Η ιχνηλάτηση δεν γίνεται προφανώς όπως θα έπρεπε να γίνει μιας και τα μεγέθη πια είναι μεγάλα και θα χρειαζόταν χιλιάδες τηλεφωνητές κάθε ημέρα για να διασταυρώνουν στοιχεία» είχε τονίσει, ενώ στο ζήτημα της ιχνηλάτησης είχε αναφερθεί και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, δηλώνοντας διαθεσιμότητα για να βοηθήσουν το έργο του ΕΟΔΥ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.