Τους άξονες του αναπτυξιακού του σχεδίου, ώστε «η μετάβαση της δυτικής Μακεδονίας να μετατραπεί σε ένα βιώσιμο παραγωγικό σύστημα με θέσεις εργασίας βασισμένες στην γνώση και την καινοτομία» ανέπτυξε στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κοζάνη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης.
«Οραματιζόμαστε έναν τόπο ευημερίας σε κίνηση, με ενισχυμένη την κοινωνική συνοχή, με ισότιμη προσβασιμότητα όλων των μερών της κοινωνίας μας και με βελτίωση της ποιότητας ζωής» δήλωσε ο περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της δυτικής Μακεδονίας: «Είναι η πύλη εισόδου στη χώρα μας και όχι η εσχατιά της, είναι πρωτοπόρα στην δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία νέων θεσμών και είναι η περιοχή με σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο στους τομείς, της παραγωγής, της επιστήμης και της έρευνας».
Ο κ. Αμανατίδης υπήρξε κατηγορηματικά αντίθετος σε όσους διατυπώνουν την άποψη ότι η απολιγνιτοποίηση έγινε βίαια και απρογραμμάτιστα, λέγοντας ότι «και 10 χρόνια να είχαμε μπροστά μας, θα ξεκινούσαμε το σχεδιασμό μετά τον 7ο χρόνο». Στο ζήτημα της άναρχης ανάπτυξης των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, δήλωσε ότι «οι ΑΠΕ ξεκίνησαν πριν από κάθε άλλη παραγωγική επένδυση, εξαιτίας της ύπαρξης λεωφόρων της ενέργειας στην περιοχή μας, ως προίκα από την περίοδο της λιγνιτικής παραγωγής».
«Για πρώτη φορά η περιοχή μας εντάσσεται στον επενδυτικό χάρτη της χώρας και αυτό είναι ενθαρρυντικό» συνέχισε ο κ. Αμανατίδης, υπενθυμίζοντας τις κεντρικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, στους επόμενος μήνες «θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα τους».
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην σύνταξη του Master Plan των περιοχών, στην έγκριση από την Ε.Ε. του ειδικού καθεστώτος των κρατικών ενισχύσεων με κίνητρα που αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα της περιοχής, όπως την μη πρόσβασή της στη θάλασσα - καθώς και στα αυξημένα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου για την Δυτική Μακεδονία. Ανάφερε επίσης, ότι «εξασφαλίστηκαν σημαντικοί πόροι που, μαζί με τα δάνεια για δημόσια έργα, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη μόχλευση, μπορούν να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ».
Παράλληλα ο κ. Αμανατίδης, μίλησε και για τις χρόνιες παθογένειες της περιοχής, αναφέροντας ότι δεν έχει ακόμη «εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο και λειτουργεί με αυτό του 2003», ότι παρά το γεγονός ότι για 60 χρόνια ήταν η ενεργειακή καρδιά της χώρας μας «δεν προωθήθηκε κανένα ειδικό τοπικό πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών» κι ότι ενώ κατέχει αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό επιφανειακών υδάτων (λίμνες, ποτάμια) «βρίσκεται κάτω από τον εθνικό μέσο όρο στο ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων. Αυτά θέλουμε να τα αλλάξουμε προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων της» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, τόνισε ότι «η βίαιη απολιγνιτοποίηση κατακρήμνισε το ΑΕΠ του δήμου, δημιούργησε κύματα φυγής των νέων μας στο εξωτερικό» κάτι που όπως σημείωσε, ως νέα δημοτική αρχή «προσδοκούμε μέσα από πρωτοβουλίες μας, η μετάβαση να γίνει δίκαιη και να ανακοπεί το brain-drain».
Τονισε ότι «η μη συντήρηση των υποδομών την εποχή της λιτότητας επέφερε μαρασμό σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού κράτους, εντείνοντας τις ανισότητες και υποβαθμίζοντας την ίδια την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες».
Αναφερόμενος στα θέματα ης απολιγνιτοποίησης, υπογράμμισε ότι «το επίδικο για τον δήμο Κοζάνης είναι να σηκώσουμε μέρος του βάρους των πολιτών, κάνοντας καλύτερη την καθημερινότητά του. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μακάρι να είχαμε μερικές» κατέληξε ο κ. Κοκκαλιάρης.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε ότι «η συγκυρία απαιτεί ενεργοποίηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων και η δέσμευσή μας από πλευράς του δήμου, είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε προοδευτική δύναμη που σκοπό έχει να δώσει διέξοδο στις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών».