ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο για πόλεμο στην Ουκρανία: Aυξανόμενη ανάμιξη της Δύσης στη σύγκρουση

MakThes Team24 Μαΐου 2023

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η χρήση δυτικής κατασκευής στρατιωτικού εξοπλισμού από μαχητές που πρόσκεινται στην Ουκρανία, οι οποίοι πραγματοποίησαν επιδρομή σε ρωσική μεθοριακή περιοχή αυτήν την εβδομάδα, συνάδει με την αυξανόμενη ανάμιξη της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε χθες Τρίτη πως αντιμετώπισε μαχητές που επιτέθηκαν στη ρωσική μεθοριακή περιοχή Μπέλγκοροντ με θωρακισμένα οχήματα την προηγουμένη, σκοτώνοντας περισσότερους από 70 "Ουκρανούς εθνικιστές" και ωθώντας όσους απέμειναν πίσω στην Ουκρανία.

Εικόνες των κατεστραμμένων οχημάτων που χρησιμοποίησαν μαχητές προσκείμενοι στην Ουκρανία που προβλήθηκαν σε κρατικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν αμερικανικής κατασκευής στρατιωτικό εξοπλισμό όπως Humvee.

"Δεν είναι μυστικό για εμάς πως όλο και περισσότερος εξοπλισμός παραδίδεται στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Δεν είναι μυστικό πως αυτός ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται εναντίον του δικού μας στρατού. Και δεν είναι μυστικό για εμάς πως η άμεση και η έμμεση ανάμιξη δυτικών χωρών στη σύγκρουση αυτή αυξάνεται μέρα τη μέρα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως η Ρωσία θα αντιδράσει "πάρα πολύ σκληρά" σε περαιτέρω επιθέσεις από μαχητές που εισέρχονται στο έδαφός της από την Ουκρανία.

"Θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε αυτές τις ενέργειες από Ουκρανούς μαχητές γρήγορα και πάρα πολύ σκληρά", δήλωσε ο Σοϊγκού σε αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Η συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε σήμερα ψήφισμα καταδικάζοντας την ρωσική επιθετικότητα εις βάρος της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και τις επιθέσεις με στόχο υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 80 ψήφους υπέρ και 9 κατά, 52 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία και 36 χώρες απούσες.

Το υποκινούμενο από τη Δύση ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε κατά την ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, καλεί επίσης για αξιολόγηση των επιπτώσεων της ρωσικής επιθετικότητας στον τομέα υγείας.

Δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση από τη Ρωσία παρότι είχε υποβάλει μια αντιπρόταση αναγνωρίζοντας την υγειονομική έκτακτη ανάγκη στην Ουκρανία, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στον δικό της ρόλο στον πόλεμο.

Το ψήφισμα απορρίθηκε άμεσα από τη συνέλευση μετά το πρώτο με 62 ψήφους έναντι 13, ενώ 61 χώρες απείχαν και 41 απουσίαζαν.

Η ένταση ήταν μεγάλη κατά το διάστημα που προηγήθηκε της διπλής ψηφοφορίας. Στη διάρκεια των ομιλιών που ήταν κρίσιμες για τη Ρωσία, ο απεσταλμένος της Μόσχας διέκοψε τη διαδικασία και ανακλήθηκε στην τάξη.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Σάιμον Μάνλεϊ επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία για "παραπληροφόρηση" στη συνέλευση και ένας ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι είχε διανείμει φυλλάδια στα οποία κατηγορούσε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι επιτίθενται σε υγειονομικές εγκαταστάσεις σε τμήματα της χώρας που ελέγχει.

Η Μόσχα διαψεύδει συστηματικά ότι στοχοθετεί αμάχους στην αποκαλούμενη από την ίδια "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία.

Η ψηφοφορία θυμίζει την περυσινή συνέλευση, όταν επίσης είχαν κατατεθεί δύο ψηφίσματα, με εκείνο που προωθήθηκε από τις δυτικές χώρες και υιοθετήθηκε τελικώς να ψηφίζεται από 88 με 12 κατά. Όπως και φέτος οι απουσίες και οι αποχές ήταν πολλές.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.