Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των τακτικών κρίσεων των διοικητών των νοσοκομείων. Κανονικά οι κρίσεις γίνονται ανά εξάμηνο αλλά αυτές οι οποίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, συμπίπτουν χρονικά με τη συμπλήρωση τριετούς θητείας για αρκετούς από τους διοικητές κι απ’ ό,τι μαθαίνω, είναι περισσότερο λεπτομερείς και απαιτητικές. Επιπλέον, ουσιαστικά είναι οι πρώτες υπό τη σημερινή ηγεσία του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας κι αυτό έχει επίσης τη σημασία του. Τυπικά οι κρίσεις γίνονται από ειδική επιτροπή η οποία αξιολογεί το έργο των διοικητών βάσει κάποιων παραμέτρων. Στη συνέχεια εισηγείται προς τον υπουργό την ανανέωση ή όχι της θητείας του κρινόμενου, εισήγηση η οποία δεν είναι πάντως δεσμευτική για την πολιτική ηγεσία.
Πληροφορούμαι ότι έως τώρα, μόνον ένας διοικητής νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης κλήθηκε για ακρόαση από την εν λόγω επιτροπή. Αυτό σημαίνει πως τα μέλη της, δεν ήταν απολύτως ικανοποιημένα από τις επιδόσεις του, όπως αυτές αποτυπώνονταν στα στοιχεία που τους είχαν σταλεί και θέλησαν περαιτέρω διευκρινήσεις. Δεν ξέρω εάν αυτό θα σημαίνει και αρνητική εισήγηση για τον συγκεκριμένο. Περαιτέρω έλεγχος γίνεται και για ορισμένους ακόμη, εξ ου και η αγωνία τους σχετικά με την ανανέωση ή όχι της θητείας τους.
Πάντως έως τώρα, έχει ανακοινωθεί μία μόνον απόλυση διοικητή. Αφορά τον Στέργιο Γκανάτσιο, τέως πλέον, διοικητή του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης. Η απομάκρυνσή του επιχειρήθηκε αρχικά, να εμφανιστεί από τον ίδιο ως παραίτηση, αλλά τελικώς επρόκειτο για απομάκρυνση καθώς τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας διατύπωσαν αρνητική κρίση. Όπως πληροφορούμαι, μάλιστα, αυτό είχε γίνει κατά τις κρίσεις του προηγούμενου εξαμήνου, αλλά η απόφαση για την απομάκρυνσή του καθυστέρησε να εκδοθεί για τους γνωστούς γραφειοκρατικούς λόγους. Για τους υπόλοιπους διοικητές οι οριστικές κρίσεις αναμένονται κάπου μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά η εικόνα που υπάρχει, τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη, είναι ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται πολλές αλλαγές.