Μετά από την ορκωμοσία της νέας Βουλής, οι διαδικασίες πλέον τρέχουν για την εκλογή προεδρείου, ώστε να ακολουθήσουν και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι συσκέψεις στο Μαξίμου είναι συνεχείς, ενώ ο πρωθυπουργός συνεχίζει τον κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία, προκειμένου να δοθούν από τον πρωθυπουργό οι κατευθυντήριες γραμμές και να επισημανθούν οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής ανά υπουργείο.
Έτσι, σήμερα Τρίτη 4 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Υπουργείο Υγείας. Ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημερώνεται διαρκώς για τις προτεραιότητες αλλά και τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να λυθούν έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το μακρόπνοο σχέδιο για το νέο ΕΣΥ.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αναμένεται να στείλουν σήμερα κοινό μήνυμα για ένα νέο ΕΣΥ το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, διαψεύδοντας κατηγορηματικά αντιπολιτευτικές αιχμές περί κυβερνητικής πρόθεσης ιδιωτικοποίησης της υγείας και αναλαμβάνοντας εκ νέου τη δέσμευση για υλοποίηση του σχεδίου μέχρι κεραίας και τολμηρά άλματα.
Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα στο Πολιτικής Προστασίας, μιας και βρισκόμαστε εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και στόχος είναι να υπάρξουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα από πέρυσι όπου αποφεύχθηκαν οι μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές. Όλοι οι υπουργοί είναι επιφορτισμένοι να καταρτίσουν επιχειρησιακά σχέδια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δράσεων που περιλαμβάνει ο μπλε φάκελος τον οποίων έλαβαν όλοι και περιγράφεται το έργο με το οποίο έχουν επιφορτιστεί και τα χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων οφείλουν να το ολοκληρώσουν.
Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς και χθες βρέθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο τρεις υπουργοί με άμεσες προτεραιότητες στο νομοθετικό έργο. Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη το νομοσχέδιο για την αντικατάσταση της οριζόντιας μείωσης 30% στις συντάξεις όσων συνεχίζουν να εργάζονται με αναλογικότερης κρατήσεις με βάση το χρόνο εργασίας τους μηνιαίως.
Με την υπουργό Υγείας Νίκη Κεραμέως βρέθηκαν επί τάπητος οι αλλαγές στο Δημόσιο καθώς έχει εμπλοκή στο επιτελικό κράτος 2, το οποίο αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη καθώς στις προτεραιότητες της κυβέρνησης εντάσσεται η ψηφιοποίηση της Παιδείας.
Τι θα πει στις προγραμματικές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός
Την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα ξεκινήσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Ιουλίου, οπότε η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ήδη, όπως έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός, θα ανακοινωθούν μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και την στήριξη των ευάλωτων. Μάλιστα, έχει ήδη πει ότι θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες το «Καλάθι του Νοικοκυριού». «Δεν θα αρκεστούμε μόνο εκεί, θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις μου στη Βουλή, όπου θα μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα πρώτα νομοσχέδια
Τρία τουλάχιστον είναι τα νομοθετήματα που αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα:
- ο νέος νόμος για το επιτελικό κράτος
- η ΠΝΠ για τα επείγοντα ζητήματα Υγείας
- τα οικονομικά μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται:
- Η αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά από 01/01/2024
- Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
- Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027
- Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
- Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
- Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική
- Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται
- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές
- Ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών θα μειωθεί κατά 50%, από 0,2% σε 0,1%.
Κανένας εφησυχασμός στη κυβέρνηση
Η απουσία από την Βουλή ισχυρής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού, όπως επαναλαμβάνει συχνά στους συνεργάτες του ο κ. Μητσοτάκης. Αντιθέτως, στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να αποφευχθούν αστοχίες και να υλοποιηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, ώστε να υλοποιηθούν στο ακέραιο οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Άλλωστε, ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης με την είσοδο 8 συνολικά κομμάτων στα Βουλή τα οποία θα αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση από τα αριστερά ως τα δεξιά, διαγκωνιζόμενα παράλληλα μεταξύ τους για να ενισχύσουν την απήχηση τους, δεν προοιωνίζει μία ανέφελη κοινοβουλευτική περίοδο για την κυβερνητική παράταξη.