ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους - Τουρκική πρόκληση στο παρά πέντε (βίντεο)

MakThes Team10 Ιουλίου 2023

Οριστικοποιήθηκε η σύνθεση των κυβερνητικών κλιμακίων που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τετάρτη 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ με «κύριο πιάτο» στο μενού το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με έμφαση στο Αιγαίο.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού θα κάθονται ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαμπάρ.

Με τις ώρες να μετρούν πλέον αντίστροφα ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει έτοιμος για ένα «παζάρι» σε όλα τα επίπεδα απέναντι στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

«Aνατολίτικο παζάρι» Ερντογάν με ΗΠΑ για τα F-16

Πιέζοντας τις ΗΠΑ υπογείως με ένα «όχι» για την είσοδο της Σουηδίας επιζητά ένα «ναι» για τα F-16, ενώ διανθίζει τα εκβιαστικά διλήμματά του ζητώντας και ένταξη στην ΕΕ προκαλώντας τοποθετήσεις και αντιδράσεις από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

«Πρώτα, ελάτε και ανοίξτε τον δρόμο για την Τουρκία προς την ΕΕ και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο για την Σουηδία, όπως κάναμε και για την Φινλανδία. Το είπα αυτό στον κ. Μπάϊντεν χθες το βράδυ και θα το υπογραμμίσω ξανά στο Βίλνιους», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Με τον Λευκό Οίκο να λέει: «Πάντοτε υποστηρίζαμε και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσδοκίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, είναι θέμα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, επικεντρωνόμαστε στη Σουηδία που είναι έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«Η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες», υπογράμμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Στόχος το «ξεπάγωνα» των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδοκά τα εξής:

•Το άνοιγμα μιας θετικής ατζέντας
•Την έναρξη συζήτησης θεμάτων χαμηλής πολιτικής και
•Την επανέναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

«Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με τη γείτονα χώρα. Από κει και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης. Πιστεύουμε στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Έτοιμος για παζάρι ο Μπάϊντεν

Τις λεπτές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που επίσημα ξεκινά αύριο, στο Βίλνιους προκειμένου η Ουάσιγκτον, η Στοκχόλμη, η Αθήνα και η Άγκυρα να μείνουν ικανοποιημένες, έφερε στο προσκήνιο η αναφορά του Αμερικανού προέδρου περί ταυτόχρονης στρατιωτικής ενίσχυσης της Αθήνας, φωτογραφίζοντας σύμφωνα με αναλυτές το πράσινο φως για τα F-35 αλλά και της Άγκυρας «σκιαγραφώντας» τα F-16 αλλά και ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια… Και έτσι, αυτό που προσπαθώ ειλικρινά να φτιάξω είναι μια κατά τρόπον κοινοπραξία, όπου ενισχύουμε το ΝΑΤΟ τόσο μέσω της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ελλάδας και της Τουρκίας όσο και με την ένταξη της Σουηδία. Αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχει γίνει ακόμα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αμερικανοί βουλευτές, ωστόσο με επιστολή τους στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τονίζουν ότι η όποια πώληση των F-16 που θέλει η Άγκυρα θα πρέπει να γίνει με δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε αυτά να μην χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας.

Δικλείδες ασφάλειας για τα τουρκικά F-16 ζητούν Αμερικανοί βουλευτές

«Εάν εξετάζεται μια συμφωνία για την πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, προτρέπουμε σθεναρά οποιαδήποτε τελική συμφωνία να περιλαμβάνει μηχανισμούς που να προβλέπουν την παύση, την καθυστέρηση ή την απόσυρση της μεταφοράς τέτοιων όπλων, εάν η Τουρκία εμπλακεί σε ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Το σίγουρο είναι ότι στο «οπλισμένο» μέχρι τα δόντια Βίλνιους θα γίνει η πρώτη προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σχεδόν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο ψυχρότητας.

Οι 16 μήνες που μεσολάβησαν μέχρι να «κλείσει» το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν

Η Αθήνα θεωρεί ότι υπάρχει ένα καλό momentum, ανανεωμένα πολίτικα δεόμενα και στις χώρες, αλλά οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές, όπως και οι στόχοι.

Συγκεκριμένα η ατζέντα της Ελλάδας περιλαμβάνει την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εθνικές εκλογές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για αποφυγή εντάσεων, την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Κόκκινη γραμμή», για τον Έλληνα πρωθυπουργό αποτελούν το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ( ΑΟΖ), αλλά και το Κυπριακό.

Τον πρόεδρο της Γαλλίας, Μάνουελ Μακρόν θα συναντήσει ο κ. Μητσοτάκης, πριν την συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τον Καγκελάριο Σολτς μετά από την συνάρτηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Σε επίσημο διπλωματικό επίπεδο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν προβλέπεται συνάντηση Μπάϊντεν – Μητσοτάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης : «Εφαρμόζουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Λετονίας, Κρισιάνις Κάρινς, τον ευχαρίστησε για τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του κι επεσήμανε ότι αποδείχθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα ότι οι ειλικρινά προοδευτικές κεντροδεξιές πολιτικές μπορούν να σταθούν απέναντι στις άδειες υποσχέσεις και τον λαϊκισμό, κάτι που αποτελεί και το μήνυμα της εξασφάλισης μιας δεύτερης θητείας.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν και αντιμετωπίζουμε διαφορετικές προκλήσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό και οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα βέβαια για ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και να αναζητήσουμε μια κοινής αποδοχής και κατανόησης ευρωπαϊκή φόρμουλα.

«Εφαρμόζουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και αποδεικνύουμε ότι όσο λιγότερες βάρκες υπάρχουν στην θάλασσα τόσο λιγότεροι άνθρωποι θα χάνουν την ζωή τους στην θάλασσα. Έχουμε αποτελεσματικά χτυπήσει το επιχειρησιακό μοντέλο των διακινητών στις διαδρομές της ανατολικής Μεσογείου και νομίζω πως αυτό θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά όμως, έγινε γνωστό ότι στις 14 Ιουλίου σχεδιάζεται νατοϊκή άσκηση με τη συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου. Η Αθήνα δέσμευσε με ΝΟΤΑΜ την εν λόγω περιοχή διαμηνύοντας όμως ότι δεν πρέπει να παραβιαστεί ο ελληνικός εναέριος χώρος που φτάνει τα 10 ναυτικά μίλια σε εύρος. Ωστόσο η Τουρκία αντέδρασε και απάντησε πως τα μαχητικά αεροσκάφη της θα πετάξουν μέχρι και τα 6 ν.μ. και μάλιστα θα πετάξουν χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης στο ελληνικό FIR.

Μένει να φανεί εάν η Άγκυρα θα προχωρήσει στην πρώτη πρόκληση στη μετά την περίοδο των φονικών σεισμών όταν και οι διμερείς σχέσεις μπήκαν σε τροχιά εξομάλυνσης.


ξλξηκ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.