«Πλάτη» στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, που προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολο στη διαχείριση του, βάζουν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, καλώντας τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να #μείνουν και πάλι σπίτι, φροντίζοντας να μεταφέρουν σε αυτό τις κοινωνικές τους υπηρεσίες.
Οι περισσότεροι είχαν ήδη προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μένοντας διαρκώς σε εγρήγορση, ωστόσο οι αιρετοί εκφράζουν φόβους ότι αυτό σε συνδυασμό με τα ελάχιστα έσοδα που φτάνουν στα δημοτικά ταμεία και την πενιχρή κρατική οικονομική ενίσχυση, θα προκαλέσει νέο κύμα οικονομικής κρίσης, βυθίζοντας σε αβεβαιότητα τους ΟΤΑ.
Παρόλα αυτά, εν μέσω lockdown, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και πάλι οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, στηρίζοντας όλους τους πολίτες, κυρίως τους ηλικιωμένους και τα άτομα που διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον. Ήδη, αρκετοί αναγκάζονται να επεκτείνουν εκ νέου τα ωράρια λειτουργίας των κοινωνικών τους υπηρεσιών, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», επιστρατεύοντας όλο το εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να παρέχει κατ’ οίκον υπηρεσίες στις ευπαθείς ομάδες, ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενεργοποίησε και πάλι τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και τις καινοτόμες υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεπροστασίας για ανήμπορους και ηλικιωμένους.
Ειδικά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο το επόμενο διάστημα, υπάλληλοι του οποίου καλούνται να βοηθήσουν τους ανήμπορους πολίτες, προμηθεύοντας τους φαγητό, φάρμακα και άλλα είδη που έχουν ανάγκη.
Περισσότερα… πολεμοφόδια
Τη νέα μάχη πάντως οι δήμοι αναμένεται να τη δώσουν με περισσότερα πολεμοφόδια, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε ήδη το πράσινο φως στις περιφέρειες και τους δήμους να προσλάβουν άμεσα προσωπικό, με οκτάμηνες συμβάσεις, προκειμένου να συμβάλουν στον αγώνα κατά του κορονοϊού, Γνωστοποίησε μάλιστα ότι οι προσλήψεις θα αφορούν στις υπηρεσίες καθαριότητας και τη στελέχωση δημοτικών ιατρείων και άλλων κέντρων που χρειάζονται στελέχωση από ιατρικό προσωπικό.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε προ ημερών ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος με τους περιφερειάρχες και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα θεσμοθετήσει τις επόμενες ημέρες τη δυνατότητα προσλήψεων από τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε η διαδικασία να αρχίσει άμεσα.
Παράλληλα, ο υπουργός ζήτησε από τους αιρετούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης την αυστηριοποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των περιφερειών σε όλη τη χώρα με σκοπό την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι οι ΟΤΑ των δύο βαθμών θα μπορούν να κάνουν άμεσα προμήθειες υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να προχωρήσουν άμεσα σε προμήθεια υγειονομικού υλικού, προκειμένου να κάνουν δωρεές στο σύστημα υγείας.
«Το υπουργείο Εσωτερικών διευκολύνει με νέα μέτρα και ρυθμίσεις την Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να συμβάλλει στη μάχη ενάντια στην πανδημία» τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά στα αντίστοιχα αιτήματα για πρόσθετο προσωπικό που θα συμβάλλει στους ελέγχους και σε όλες τις αναγκαίες δράσεις δίπλα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Η Αυτοδιοίκηση είναι μια μεγάλη εφεδρεία σε αυτόν το δύσκολο αγώνα για να δώσει νέα δύναμη στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Η Αυτοδιοίκηση προετοιμάστηκε μόνη της»
Την εκτίμηση ότι η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ήταν προετοιμασμένη από την πρώτη φάση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, πόσο μάλλον σήμερα στο δεύτερο κύμα, εξέφρασε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
«Οι δήμοι φρόντισαν να προετοιμαστούν μόνοι τους από την αρχή, δεν τους προετοίμασε κανείς νωρίτερα, ως όφειλε, παρά το γεγονός ότι κλήθηκαν να σηκώσουν μεγάλο βάρος για τη διαχείριση της πανδημίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ σημείωσε μάλιστα ότι παρότι οι δήμοι απέδειξαν στην πράξη ότι είναι ο μόνος θεσμός τους κράτους που μπήκε στα σπίτια των πολιτών, εντούτοις δεν ενισχύθηκαν ούτε οικονομικά, όπως θα έπρεπε, ούτε σε προσωπικό που το χρειάζονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
«Στη Θεσσαλονίκη, όπως αποδεικνύεται τα κρούσματα έχουν περισσέψει. Ως εκ τούτου επηρεάζονται και οι δομές των δήμων, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως η καθαριότητα και οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες αποδυναμώνονται, αφού εργαζόμενοι νόσησαν και νοσούν» επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης.
Υποστήριξε μάλιστα ότι η μάχη κατά του κορονοϊού δίνεται στις τοπικές κοινωνίες και τις γειτονιές και για το λόγο αυτό, είπε βασική προϋπόθεση είναι να μείνει ασφαλές το προσωπικό που παρέχει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες του στους πολίτες.
Κονδύλια με το σταγονόμετρο
Αναφορικά με το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, τόνισε ότι τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ, έχουν ήδη αποστείλει σχετικά αιτήματα στην πολιτεία, ζητώντας την άμεση επιχορήγηση των δήμων, για τους οποίους υπήρξε δέσμευση ότι θα λάβουν δύο δόσεις των ΚΑΠ.
«Εδώ και έξι μήνες πορευόμαστε με ίδιους πόρους και ενώ επρόκειτο να πάρουμε δύο δόσεις των ΚΑΠ, λάβαμε μόλις τα 3/5 της μιας δόσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καϊτεζίδης.
Την ίδια ώρα, όπως είπε, τα ταμεία των δήμων είναι άδεια, εξαιτίας της μη είσπραξης ανταποδοτικών τελών, φόρων κ.ά, από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Παράλληλα, σημείωσε ο ίδιος, οι δήμοι είναι όμως υποχρεωμένοι να παρέχουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (αποκομιδή, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό κ.λπ.) προς τους δημότες και συνακόλουθα να εξοφλούν τις δαπάνες που πραγματοποιούνται, για να παρέχονται οι υπηρεσίες αυτές.
Αποζημίωση σε υπαλλήλους δομών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εργαζομένων των δομών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, λόγω COVID-19, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθεί αποζημίωση για τους εργαζομένους των δημοτικών δομών, αθλητισμού και πολιτισμού που θα μείνουν σε αναγκαστική αργία, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.
«Οι υπάλληλοι αυτοί, που είναι πολυάριθμοι, θα μείνουν ξεκρέμαστοι και αν η πολιτεία δεν αναλάβει να τους αποζημιώσει για το χρόνο που θα μείνουν κλειστές οι δομές, όπως έκανε για εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να καλυφθούν, από τα ταμεία των δήμων και των νομικών τους προσώπων, αφού δεν θα υπάρχουν αντίστοιχα έσοδα» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης. Την πρόταση του αυτή μάλιστα την κατέθεσε και στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΕΔΚ, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το σώμα.
Στην πρώτη σειρά και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας αναλαμβάνει από την πλευρά της η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ήδη τις τελευταίες μέρες, οι υπηρεσίες στις επτά Περιφερειακές Ενότητες θα εξυπηρετούν μόνο ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά τους πολίτες, ενώ μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις θα επιτρέπεται προσέλευση των πολιτών και μόνον κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Παράλληλα, προχωρά σε στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, που είχαν ληφθεί και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως υπηρεσίες τηλεϊατρικής και συμβουλευτικής - ψυχολογικής υποστήριξης για τους ανθρώπους που θα χρειαστεί να #μείνουν και πάλι στο σπίτι για να είναι ασφαλείς.
Μία βασική δράση αφορά στην δωρεάν υπηρεσία τηλεϊατρικής, που λειτούργησε και την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο της οποίας ο γιατρός θα βρίσκεται σε κάθε σπίτι για κάθε πολίτη.
Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης ιατρικών ζητημάτων από το σπίτι, μέσω βιντεοκλήσης που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, μέσω ειδικού συνδέσμου που θα ανακοινωθεί εκ νέου. Ένα σύγχρονο εργαλείο, που είναι πάρα πολύ απλό στη χρήση, για να μπορούν να μείνουν στο σπίτι ο οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις. Η υπηρεσία στην πρώτη φάση της πανδημίας διέθετε γιατρούς τεσσάρων ειδικοτήτων: γενικής ιατρικής, παθολόγους, πνευμονολόγους και παιδιάτρους.
«Η περιφέρεια επεξεργάζεται σειρά πρωτοβουλιών που θα λάβει το επόμενο διάστημα, όπως έγινε και στην πρώτη περίοδο έξαρσης του κορονοϊού, με τηλεϊατρική, υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και υποστήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών» δήλωσε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Τηλεφωνικό κέντρο ψυχολογικής υποστήριξη
Μία ακόμη δράση αφορά στην επαναλειτουργία του Τηλεφωνικού Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής, που ίσχυσε την περασμένη άνοιξη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού στην ψυχολογία των πολιτών, μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Νοεμβρίου 2020