ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

“Ξενάγηση” στα μνημεία της πόλης μέσω εφαρμογής που αξιοποιεί… την τεχνητή νοημοσύνη

Φανή Σοβιτσλή15 Απριλίου 2021

Μια ακόμη καινοτόμα εφαρμογή που θα προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες κινητών τηλεφώνων και “έξυπνων” συσκευών να περιηγηθούν στα εμβληματικά μνημεία της πόλης, προσθέτει “φαρέτρα” του ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Το… ταξίδι στο χρόνο θα γίνεται μέσα από τη συσκευή, η οποία χάρη στην εφαρμογή που θα κατεβάσουν οι χρήστες, θα εμφανίζει αυτόματα το μνημείο, εικόνες και πληροφορίες για την ιστορία του.

Αυτή τη φορά μάλιστα θα επιστρατευτούν οι τεχνολογίες της Επαυξημένης Πραγματικότητας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς ο χρήστης, συγκεκριμένα ο επισκέπτης ή ο τουρίστας που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη θα… σημαδεύει το μνημείο από όπου περνά, π.χ το Λευκό Πύργο ή τη Ροτόντα για να μάθει ότι το σύμβολο της πόλης λέγεται και «Πύργος του αίματος» και αντίστοιχα να περιεργαστεί τη σκεπή της Ροτόντα, να δει τα ψηφιδωτά στα τοξωτά ανοίγματα της και στον μεγάλο θόλο.

Η εφαρμογή και το πλαίσιο λειτουργίας της που σε πρώτη φάση θα αφορά τα κινητά τηλέφωνα, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ, σε ειδική διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στη διοίκηση του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την πρόεδρο, αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου.

Όπως είπε η ίδια μιλώντας στο makthes.gr το εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Διαδικτυακών Εφαρμογών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ προτίθεται να υλοποιήσει για λογαριασμό του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ), εφαρμογή που θα επιτρέπει στους χρήστες να αντλούν πληροφορίες για τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης απλώς περιδιαβαίνοντας την πόλη και σημαδεύοντας τα αξιοθέατα με το κινητό τους.

Ξενάγηση στο Λευκό Πύργο με οπτικοακουστικά μέσα

Για την υλοποίηση της εφαρμογής, τόνισε η κ. Πατουλίδου, η ερευνητική ομάδα του ΔΙΠΑΕ θα κάνει χρήση των τεχνολογιών της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

«Στόχος είναι η εφαρμογή αυτή να εντοπίζει αυτόματα ένα αξιοθέατο της πόλης, για παράδειγμα τον Λευκό Πύργο, και να ‘ξεναγεί’ τον χρήστη με οπτικοακουστικά μέσα μαθαίνοντας έτσι όλες τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο μνημείο ταξιδεύοντας στον χρόνο με έναν διασκεδαστικό τρόπο» υπογράμμισε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού.

Όλη η προτεινόμενη δράση βασίζεται στην πεποίθηση ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του τουρισμού βελτιώνοντας την εμπειρία του επισκέπτη. Με τον τρόπο αυτό μία σειρά νέων και καινοτόμων ιδεών έρχεται να συνδράμει στην ανάδειξη των μνημείων της Πόλης μέσα από το στάδιο της ανάπτυξης και παραγωγής «ευφυών και διαδραστικών εφαρμογών», φιλικών προς τον χρήστη και προσβάσιμων σε όλους.

Μέσω αυτής της εφαρμογής, τουρίστες μπορούν να εξερευνήσουν τα αξιοθέατα της πόλης, χωρίς περιορισμούς, απλά και μόνο με την χρήση της εφαρμογής.

Ταξίδι εικονικής πραγματικότητας

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο τρία χρόνια ο Οργανισμός Τουρισμού υιοθέτησε δύο εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας για Android και iOS, μέσω των οποίων η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο τον εαυτό της, σ’ όλο τον κόσμο. Οι χρήστες – ταξιδιώτες που καταφθάνουν στην πόλη ή σχεδιάζουν να την επισκεφθούν μπορούν να τις κατεβάσουν στο τάμπλετ ή στο smartphone μέσω του PlayStore ή του AppStore πληκτρολογώντας Thessaloniki VR και Thessaloniki Unesco VR. Mε μάσκα Virtual Reality (ή και χωρίς αυτήν) ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί τρισδιάστατα στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης όπως είναι η Καμάρα, τα Ανάκτορα του Γαλερίου (πλατεία Ναυαρίνου), το Αλατζά Ιμαρέτ, η πλατεία Αριστοτέλους, τα Λαδάδικα, η παραλία, το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλα.

Με την εφαρμογή Thessaloniki Unesco VR, μπορεί να περιηγηθεί στα 15 μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διαθέτει η Θεσσαλονίκη και είναι κυρίως τα παλαιοχριστιανικά και μεταβυζαντινά μνημεία. Είναι ο Λευκός Πύργος, τα τείχη και οι άλλοι πύργοι της πόλης, η Ροτόντα, η Αγία Σοφία και ο Άγιος Δημήτριος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.