Του Ζήση Βογιατζή
Εστία μόλυνσης και παραβατικότητας χαρακτηρίζουν εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Μελενίκου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής. Το κτίριο που έχει πάρει τρεις φορές φωτιά στο παρελθόν, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ενώ καθημερινά τοξικομανείς κάνουν χρήση μέσα σε αυτό. Κάτοικοι της γειτονιάς ζητούν άμεσα την παρέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Το makthes.gr έκανε αυτοψία στο κτίριο, στο οποίο αντικρίσαμε σκουπίδια, σχισμένα ρούχα, ακαθαρσίες, παλιά έπιπλα και στρώματα, καθώς και χρησιμοποιημένες σύριγγες. Η εύκολη πρόσβαση στην παλιά μονοκατοικία, τον έχει μετατρέψει σε χώρο χρήσης ναρκωτικών καθώς και «καταφύγιο» αστέγων.
Κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν φόβους για νέα πυρκαγιά αλλά και για την ασφάλεια των ίδιων και των παιδιών τους, καθώς το κτήριο αποτελεί εν ολίγοις υγειονομική βόμβα. Επίσης η διακίνηση ναρκωτικών και η μικροεγκληματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ροτόντας δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.
Όπως αναφέρει στο makthes.gr διαχειρίστρια γειτονικής πολυκατοικίας του κτιρίου, έχει στείλει στις 19 Μαΐου επιστολή στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, με την οποία ζητά να βρεθεί άμεσα λύση για τον καθαρισμό και το σφράγισμα του χώρου. Όπως η ίδια συμπληρώνει, δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τον δήμαρχο ή κάποιον συνεργάτη του.
Δείτε την επιστολή προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης:
Σύμφωνα με την ίδια, «κάθε μέρα άτομα μπαίνουν στο κτίριο για να κάνουν χρήση διάφορων ουσιών. Ακόμα και στην εποχή καραντίνας γινόταν χαμός μέρα και νύχτα. Υπάρχει αυτό το κακό φαινόμενο της ανομίας, παρότι υπάρχει αστυνόμευση, καθώς είναι επικίνδυνη η περιοχή, αλλά όσο αφορά αυτό το συγκεκριμένο σπίτι δεν έχει γίνει κάποια επιχείρηση».
Παράλληλα, όπως η ίδια σημειώνει, κάτοικοι και επαγγελματίες που έκαναν ανακαινίσεις στους χώρους τους πετάνε στην αυλή του σπιτιού, μπάζα και άχρηστα αντικείμενα, αντί να καλέσουν την αρμόδια υπηρεσία του δήμου. «Αυτή η κατάσταση θα έλεγα ότι υπάρχει πάνω από πέντε χρόνια και έχουν αδιαφορήσει όλοι τους. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι. Φοβόμαστε ακόμα και εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι».
Μια άλλη κάτοικος μας τονίζει πως «τα τελευταία πέντε χρόνια η κατάσταση είναι ανυπόφορη», ενώ είχε ακουστεί ότι το κτίριο επρόκειτο να απαλλοτριωθεί για να μεταμορφωθεί ο χώρος σε πλατεία. Η ίδια συμπληρώνει ότι λόγω της εγκατάλειψης του κτιρίου, δημιουργούνται κίνδυνοι και για τα διπλανά σπίτια, καθώς τις τρεις φορές που υπήρξε πυρκαγιά, εάν η πυροσβεστική δεν είχε επέμβει άμεσα θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί και στις οικίες τους. «Εγώ πάντως τα παιδιά μου φοβάμαι να τα αφήσω να κυκλοφορήσουν και να παίξουν εδώ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ενημερωθούμε που βρίσκεται η κατάσταση. Αν θα καθαριστεί ή αν θα κατεδαφιστεί το κτίριο. Είναι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είναι βιτρίνα για την πόλη μας.Τα μαγαζιά προφανώς και έχουν θέμα. Ειδικά τώρα που φτιάξανε και τον πεζόδρομο που οδηγεί στην Άνω Πόλη».
«Εγώ είμαι οχτώ χρόνια στη γειτονιά, όταν είχα έρθει ήταν κατοικήσιμο» αναφέρει καταστηματάρχης «τα τελευταία 2-3 χρόνια, το βλέπανε οι μετανάστες ακατοίκητο και έμπαιναν να μείνουν. Οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να το σφραγίσουν και να το ασφαλίσουν, με κανένα όμως αποτέλεσμα. Το ίδιο βράδυ μπήκαν σπάζοντας ότι είχε σφραγιστεί». Τονίζει επίσης ότι η εν λόγω κατάσταση επηρεάζει αρνητικά την επιχείρηση του, καθώς λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης δεν έρχονται εύκολα πελάτες.