ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη: Αύξηση 50% στην εξόρυξη λιγνίτη για δύο χρόνια

Σοφία Χριστοφορίδου06 Απριλίου 2022

Για την επόμενη διετία η Ελλάδα θα αυξήσει την εξόρυξη λιγνίτη κατά 50%, προκειμένου η χώρα μας να μειώσει βραχυπρόθεσμα την ενεργειακή της εξάρτηση όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη όπου βρέθηκε για να εγκαινιάσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας, του ομίλου ΕΛΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο η μονάδα «Πτολεμαϊδα 5» θα συνεχίσει να λειτουργεί ως λιγνιτική μονάδα ως το 2028 και αν χρειαστεί, ανάλογα με τη συγκυρία, θα παραμείνουν σε λειτουργία οι πιο σύγχρονες από τις παλιές μονάδες της ΔΕΗ, «Άγιος Δημήτριος» και «Μελίτη 5».

«Καμία παγκόσμια πυρκαγιά δεν μπορεί να σβήσει με εθνικά μέσα» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση που οξύνθηκε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, και πρόσθεσε ότι η χώρα μας πρωτοστατεί στη διαμόρφωση ευρωπαϊκης πολιτικής για ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου και ανώτατη τιμή. Ως προς τα μετρα θωράκισης της χώρας μας είπε ότι είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να προσθέσουμε μια νέα πλωτή δομή για υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Ρεβυθούσα, ότι αναζητούμε νέες πηγές LNG και ταυτόχρονα επιταχύνουμε την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ.

Σε αυτή την «αχαρτογράφητη συγκυρία» η πολιτική μας οφείλει ευέλικτη να προσαρμόζεται στις πρόσκαιρες απαιτήσεις χωρίς να χάνει τον προσανατολισμό της είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον λιγνίτη προσωρινή λύση ανάγκης και διαβεβαιώνοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση οι φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 55% έως 2030, με αιχμή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που όπως είπε είναι η φθηνότερη και ασφαλέστερη μορφή ενέργειας την οποία «ο θεός μας τη χάρισε χωρίς να τσιγγουνεύεται». Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι τα έργα ΑΠΕ θα εγκαθίστανται σε περιοχές που δεν θα υπάρχουν έντονες συγκρούσεις στις τοπικές κοινωνίες, ότι δεν θα παρεμβαίνουν με τρόπο υπερβολικό στο φυσικό τοπίο και δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με άλλες χρήσεις.

«Υποδεχτήκαμε πολλά περισσότερα σχέδια για ΑΠΕ από όσα έχουμε ανάγκη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι ο στόχος τώρα είναι «να προχωρήσουμε σε αδειοδοτική επιτάχυνση και χωροταξική τακτοποίηση». Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά στη θάλασσα. 

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ορόσημο για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου ΕΛΠΕ, στα Λιβερά Κοζάνης, που αποτελεί το μεγαλύτερο της χώρας και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Απολιγνιτοποίηση

Αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση είπε ότι είχε δρομολογηθεί από το 2010, με σταδιακή απόσυρση παλιών λιγνιτικών μονάδων, σχολιάζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση που ψέγει την κυβέρνηση για την πολιτική της για τον λιγνίτη, όταν κυβερνούσε μείωσε 50% την παραγωγή από λιγνίτη, από 19,5 σε 10 τεραβατωρες, χωρίς να προετοιμάσει την επόμενη μερα και τώρα «χύνει κροκοδίλεια δακρυα».

Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η απόφαση σταδιακής μείωσης του λιγνίτη ήταν σωστη και επιβεβλημένη για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους, καθώς υπο κανονικές συνθήκες είναι ακριβότερος του φυσικού αερίου.

Όπως είπε, η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα δεν αναβάλλει τις δράσεις για τη δίκαιη μετάβαση στη δυτική Μακεδονία, χαρακτηρίζοντας την «μια στρατηγική επιλογή» και «είναι προσωπικό μου στοίχημα» και προβλέποντας ότι το μέλλον της δυτικής Μακεδονίας θα είναι καλύτερο από παρόν και το παρελθόν της.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία αξιοποιούνται για να γίνει η περιοχή εξαιρετικά ελκυστική για επενδύσεις. Εξήρε το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη σχετικά με το πράσινο υδρογόνο, ώστε η δυτική Μακεδονία να γίνει κεντρο παραγωγης και διανομής πρασινου υδρογόνου και να αναπτύξει τη σχετική τεχνογνωσία για την οποία υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είπε ότι η Κοζάνη είναι παράδειγμα προς μιμμιση για όλη την Ευρώπη και ότι παραμένει ισχυρός πυλώνας στήριξης του ενεργειακού συστήματος της χώρας, καθώς μεταβαίνει από ένα μοντέλο θνησιγενές, τη «μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη» σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που αξιοποιεί την εργασιακή κουλτούρα της περιοχής. Έπειτα από τα σημερινά εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ, ισχύος, 204 MW, στην περιοχή θα εγκατασταθεί και το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ ισχύος 240 MW, ενώ δρομολογείται το εμβληματικό έργο στον τομέα του υδρογόνου, το white dragon και δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.