ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν πρέπει η ακινησία στο Κυπριακό να γίνει μία νέα πραγματικότητα

MakThes Team20 Ιουλίου 2024

Στις οκτώ παρά τέταρτο έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό στον κήπο του Μεγάρου όπου και φιλοξενείται η εικαστική έκθεση « Νήματα», που συμβολίζει έναν χάρτη της Κύπρου με τις διαδρομές της προσφυγιάς, μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, ανήμερα της «μαύρης επετείου» έχει διπλό στόχο, αφενός τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι βαθιά η συγκίνησή του που βρίσκεται στην Κύπρο, εκπροσωπεί τους Έλληνες απανταχού της γης και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κάνει ό, τι είναι δυνατόν «για να φτάσουμε σε λύση».

O κ. Μητσοτάκης συμφώνησε για το επίπεδο των σχέσεων και τον αμοιβαίο σεβασμό Ελλάδας – Κύπρου και τόνισε ότι δεν πρέπει η ακινησία να γίνει μια νέα πραγματικότητα, ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις υποστήριξης της προέδρου της Κομισιόν.

Δίπλα στο «Δεν ξεχνώ» προσθέτουμε άλλες τρεις λέξεις «ενωνόμαστε, επιμένουμε και αγωνιζόμαστε», είπε καταρχάς στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι «με όπλο την καρδιά και την ωριμότητα του χρόνου συναντάμε τα 50 χρόνια» από την εισβολή. Είμαστε «στην αφετηρία νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Κοιτάμε μπροστά αντλώντας δυνάμεις από την οδυνηρή εμπειρία της εισβολής».

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «τον μισό αιώνα που πέρασε η Κύπρος έγινε σύγχρονη δημοκρατία και στάθηκε όρθια στις ολέθριες επιπτώσεις του “Αττίλα”. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα κράτησε ζωντανό το αίτημα της επανένωσης».

Σήμερα η Κύπρος, είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, «με τη βοήθεια της Αθήνας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλα η πληγή αιμορραγεί»

Είναι σαφής η θέση μας, δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, η θέση μας είναι «μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς στρατό κατοχής».

«Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στη λύση του Κυπριακού, αλλά το ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο δεν υποχωρούμε».

Υπενθύμισε δηλώσεις αυτή την εβδομάδα για την Κύπρο από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι «κάθε απειλή κατά της Κύπρου γίνεται και απειλή κατά της Ευρώπης».

Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος και να επουλωθούν οι πληγές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία.


Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσόρισε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερη χαρά του που για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός της Ελλάδος έρχεται ανήμερα της επετείου της εισβολής για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της στους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας.

«Μπορούμε να φτάσουμε σε λύση τους επόμενους μήνες που είναι κρίσιμοι. Θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις, αλλά και εμείς είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».


Δείτε τις ομιλίες του Κύπριου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού 

https://ertflix.s.llnwi.net/ertlive/ertnews/default/index.m3u8

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.