ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι προκλήσεις και τα στοιχήματα του 2019

Νίκος Οικονόμου30 Δεκεμβρίου 2018

«Το 2019 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για τη ΝΔ και την Ελλάδα, η χρονιά που όλοι μαζί ενωμένοι θα ξαναγράψουμε ιστορία, για να αφήσουμε πίσω οριστικά την κρίση. Για τη νίκη της φωτεινής Ελλάδας» ήταν τα λόγια με τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τις εργασίες του 12ου συνεδρίου της ΝΔ.

Η χρονιά που σε λίγες ημέρες αρχίζει θα είναι καθοριστική και για την Ελλάδα και τη ΝΔ, αλλά και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τριπλές εκλογές που θα κρίνουν πολλά. Και με ένα 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Μητσοτάκης είχε να αντιμετωπίσει ουκ ολίγες δοκιμασίες και προκλήσεις.

Τη χρονιά που πέρασε ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να κουμαντάρει το πλοίο που λέγεται «κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» με τον τρόπο που ο ίδιος επέλεξε, δίνοντας τις πινελιές που αυτός ήθελε στο όλο εγχείρημα. 

Οριστικοποίησε το κυβερνητικό πρόγραμμα και έφτιαξε το πλαίσιο των θέσεων πάνω στις οποίες θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού και με το οποίο θα κυβερνήσει, ενώ οριστικοποίησε και με την ομιλία του στο 12ο συνέδριο το στιλ κόμματος που ο ίδιος επιθυμεί. Με αρκετά πλέον έντονες τις αποχρώσεις, τόσο του φιλελευθερισμού όσο και της εικόνας ενός μοντέρνου και λαϊκού κόμματος.

Δεν είναι τυχαίες εδώ και οι δύο από τις τελευταίες κινήσεις που έκανε στο τέλος της χρονιάς, με την επίσκεψη στη στοά των εμπόρων και σε καταστήματα που άνοιξαν και λειτουργούν στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα με κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος. Καθώς και με τη συζήτηση που είχε την ημέρα των Χριστουγέννων με άτομα που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικά.

Διεύρυνση προς το κέντρο

Σε επίπεδο πολιτικό, τα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη είναι χαρακτηριστικά και σηματοδοτούν την πολιτική διεύρυνσης που θέλει να σηματοδοτήσει, με ανοίγματα προς το κέντρο αλλά και προς την κεντροαριστερά με μεταγραφές όπως αυτές του Πέτρου Τατσόπουλου, της Κατερίνας Μάρκου και του Χάρη Θεοχάρη, και με τοποθετήσεις που προϊδεάζουν ότι η ΝΔ θα επιδιώξει συμμαχίες και σε κυβερνητικό επίπεδο, ακόμη και αν καταφέρει να πετύχει την αυτοδυναμία. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη, που επίσης είναι ένας σταθερός υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΝΔ προς το λεγόμενο μεσαίο χώρο, ότι η ΝΔ είχε πετύχει μεγάλες εκλογικές νίκες μόνο όταν προσέλκυε πρόσωπα από το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν και οι φωνές εκείνες που ζητούν να υπάρξει μία αμφίπλευρη διεύρυνση, και προς τα δεξιά, μια κίνηση που θα εξυπηρετηθεί με κινήσεις όπως αυτή της μεταγραφής στη ΝΔ του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αντίθετα, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με πρόσωπα όπως η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, καθώς η Πειραιώς χαρακτήρισε το ενδεχόμενο ως «σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Στο εσωκομματικό επίπεδο υπάρχει σχεδόν απόλυτη ηρεμία. Η συμμαχία με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, υλοποιείται εδώ και μερικούς μήνες, και θα αποτελέσει σταθερή στρατηγική στην πορεία προς τις εκλογές. Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει ένα πρωταγωνιστικό πρόσωπο εντός της ΝΔ, που επίσης έχει επιλέξει την απόλυτη στήριξη προς την ηγεσία της ΝΔ, υπενθυμίζοντας, στις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις που κάνει, την ανάγκη τόνωσης του λαϊκού στοιχείου στην πολιτική της ΝΔ και την ενίσχυση εκείνων των πολιτικών που θα τονώσουν τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες και τάξεις. 

Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά, και αυτός πορεύεται και στηρίζει τη γραμμή που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στραμμένο πιο πολύ το βλέμμα του προς τα εθνικά θέματα, ενώ είναι εμφανής και η υψηλών τόνων κριτική που ασκεί τόσο στην κυβερνητική πρακτική όσο και στο ύφος της εξουσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Θρυαλλίδα εξελίξεων η συμφωνία των Πρεσπών

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα αποτελέσει για τη χρονιά που έρχεται ένα κομβικό πολιτικό γεγονός και θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της κάλπης (εθνικής, αυτοδιοικητικής και ευρωπαϊκής), ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στη ΝΔ τονίζουν ότι σημασία έχει να φύγει η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό και αυτό να συμβεί πριν από την κύρωση της συμφωνίας, προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν για τα εθνικά θέματα στις κάλπες. 

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, που είναι προφανές ότι, ως πρόταση αιφνιδιασμού, δεν πρόκειται να προαναγγελθεί. Πάντως, όπως εκτιμά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά, έχοντας χάσει επί της ουσίας τη δεδηλωμένη. 

Γι’ αυτό και είναι πολλοί στη ΝΔ που εκτιμούν ότι το αργότερο που μπορεί να γίνουν οι εθνικές εκλογές είναι ο μήνας Μάιος, ενώ και το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τους πρώτους μήνες του 2019 κρίνεται ως ιδιαίτερα ισχυρό.

*Δημοσιεύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2018

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.