ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Βελόπουλος στη «ΜτΚ»: Για κάποιους είναι κακό ένας πολιτικός αρχηγός να εργάζεται

Βαγγέλης Στολάκης23 Οκτωβρίου 2022

Καθημερινά, περνώντας από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν φτάσω στο φανάρι που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Σαλαμίνος, στρίβοντας το κεφάλι από το παράθυρο αριστερά έρχομαι face to face με τον... Κυριάκο Βελόπουλο. Μία πινακίδα δηλαδή με το πρόσωπο του αρχηγού και ιδρυτή της «Ελληνικής Λύσης» που μαρτυρά πως σε εκείνη την οικοδομή βρίσκονται τα γραφεία του κόμματος. «Τα κεντρικά» όπως τονίζει κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας ο ίδιος γιατί όπως εξηγεί «είμαστε κόμμα της Περιφέρειας, το μοναδικό που μπήκε στη Βουλή από την Περιφέρεια» συνεχίζει ο κ. Βελόπουλος.

Είναι Πέμπτη μεσημέρι. Ο Κυριάκος Βελόπουλος μόλις έχει τελειώσει την ραδιοφωνική εκπομπή του. Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, όπως θα περίμενε κανείς, αφού όλες οι εξελίξεις και ειδικά για έναν αρχηγό κόμματος συμβαίνουν στο... κέντρο λήψης των αποφάσεων. Πριν το ραντεβού μας γυρίζω το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο στην συχνότητα που εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός Focus Fm. Τον ακούω να σχολιάζει τις ανατριχιαστικές εξελίξεις της υπόθεσης του βιασμού της 12χρονης που έχει συγκλονίσει την χώρα και να ζητά επαναφορά της θανατικής ποινής. Από εκεί ξεκινήσαμε την κουβέντα μας, μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, στην οποία έδωσε απαντήσεις σε εκείνους και σε εκείνα που κατά καιρούς του «χρεώνουν». Μία συζήτηση πυκνή αφού τα περίπου 37 λεπτά που βλέπω πως ηχογράφησα μετρούν παραπάνω από 4.700 λέξεις.

«Σας άκουσα να μιλάτε για επαναφορά της θανατικής ποινής» ξεκινώ. «Όταν πριν από ένα χρόνο περίπου ο κ. Τσιάρας για πολλοστή φορά έφερε το νέο κανονιστικό πλαίσιο του ποινικού συστήματος, τους είχαμε πει και τους είχαμε προϊδεάσει γι’ αυτό που έρχεται. Είχαμε πει ότι πρέπει να πάμε σε χημικό ευνουχισμό, όπως υπάρχει σε πολλές χώρες στον κόσμο και δεν το δέχτηκαν. Η ποινή των 20 ετών ισόβια που εφάρμοσε η ΝΔ και την ψήφισε αναγκαστικά η Ελληνική Λύση δεν είναι ισόβια γιατί στα δώδεκα έτη το συγκεκριμένο τέρας μπορεί εύκολα να βγει έξω» σχολιάζει ο κ. Βελόπουλος. Και συνεχίζει: «Η προσωπική μου άποψη είναι επαναφορά της θανατικής ποινής σε ορισμένα ζητήματα. Αν ήμουν κυβέρνηση δηλαδή θα έφερνα κατευθείαν το θέμα σε δημοψήφισμα, γιατί έχουμε να κάνουμε με παιδιά» αναφέρει ο κ. Βελόπουλος, επιμένοντας πως βασική θέση του κόμματός του είναι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για να ακούγεται και η άποψη της τοπικής κοινωνίας για θέματα που την απασχολούν. Και συμπληρώνει: «Σε μία εποχή που δυστυχώς, δέκα χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα μαζί με άλλους 300 οικονομικούς ολιγάρχες και κάποιους πολιτικούς μαζί αποφασίζουν για τη χώρα, δεν υπάρχει λογική δημοψηφισμάτων γιατί δεν υπάρχει χώρος δημοκρατικός. Σήμερα η Ελλάδα κυβερνάται από την λογική του Κολωνακίου» επιμένει. Μιλώντας για την επιλογή η έδρα του κόμματος να είναι η Θεσσαλονίκη και όχι η Αθήνα ο κ. Βελόπουλος λέει: «την περιφέρεια την έχει αδικήσει η αθηναϊκή νομενκλατούρα που μοιράζει κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ στους δικούς της ανθρώπους και η περιφέρεια είναι αδικημένη».

«Πολιτικός γιατί θέλω να προσφέρω»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας αναφέρει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες για τις οποίες έχει δεχτεί κριτική. «Για κάποιους είναι κακό ένας πολιτικός αρχηγός να εργάζεται. Για μένα ποινικό και ηθικό αδίκημα είναι να μην εργάζεται ένας πολιτικός και να έχει εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες» αναφέρει. Και συνεχίζει «χαίρομαι που το πολιτικό σύστημα επικρίνει κάποιον που εργάζεται. Γιατί εγώ θα συνεχίσω να εργάζομαι» συμπληρώνοντας ότι οι επιχειρήσεις του απασχολούν περίπου 500 εργαζόμενους. «Πρώτα είμαι επιχειρηματίας και μετά πολιτικό πρόσωπο» τονίζει.

Το αφήγημα των εκλογών

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» μιλώντας στη «ΜτΚ» καλεί τους πολίτες να δώσουν στον ίδιο και το κόμμα του εντολή να κυβερνήσει για μία τετραετία. «Θέλω συνειδητή ψήφο». Αναφερόμενος στο δικό του αφήγημα στο δρόμο προς τις κάλπες ξεκαθαρίζει: «δεν μπορώ να συγκριθώ με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Τα τρία συγκεκριμένα κόμματα που αναφέρατε έχουν τις δικές τους παθογένειες, τα δικά τους εγκληματικά λάθη. Σήμερα πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα γιατί και οι τρεις νομοθέτησαν. Και οι τρεις αποφάσισαν να πάμε στα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά και να κλείσουμε τους λιγνίτες. Αυτοί οι τρεις φταίνε που πληρώνουμε πανάκριβα το ψωμί, τα τσιγάρα, το τυρί ή το ρεύμα» λέει.

Συνεργασίες και... Πούτιν

Περί ενδεχόμενων μετεκλογικών συνεργασιών λέει πως ήδη τα τρία παραπάνω κόμματα συγκυβερνούν, καθώς το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει το 80% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%. «Εμείς ζητάμε εντολή. Ψήφο στην ελληνική λύση» επαναλαμβάνει, σημειώνοντας πως το πρώτο πράγμα που θα κάνει εάν λάβει αυτή την εντολή θα είναι να δώσει έμφαση στην Παιδεία. «Ο ακρογωνιαίος λίθος ενός κράτους και μίας κοινωνίας είναι η Παιδεία. Αν η παιδεία σταθεί ξανά στα πόδια της είναι εύκολο να δημιουργήσεις κοινωνία. Και μετά θα δώσουμε έμφαση στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα» σχολιάζει και φέρνει ως παράδειγμα τον Πούτιν. «Αυτό που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο μπορείς να πεις πολλά και να τον καταγγείλεις για την εισβολή και για όσα απάνθρωπα έχουν γίνει στην Ουκρανία» λέει. Και εξηγεί «από το 2015 ο Πούτιν έκανε έναν πρωτογενή τομέα που του δίνει τη δυνατότητα σήμερα να μη δουλεύει ο ρωσικός λαός. Τι σημαίνει; Ο ρωσικός λαός δεν ρίχνει τον Πούτιν γιατί τα σούπερ μάρκετ του είναι γεμάτα από προϊόντα παρά το γεγονός ότι έχει επιβάλει κυρώσεις η Ευρώπη». Του αντιτείνω πως «ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός για τον Πούτιν είναι ότι πρόκειται περί καθεστώτος». «Είναι καθεστώς» απαντά και μιλά περί προτύπων. «Είναι δηλαδή πρότυπο ο Πούτιν;» ρωτώ. «Στην οικονομική του πολιτική είναι. Για την εισβολή και τον πόλεμο είμαι απέναντι κι εγώ. Το έχω πει» συνεχίζοντας: «Είμαστε το μοναδικό κόμμα, εδώ και τρία χρόνια στην βουλή που επιμένουμε στην κυβέρνηση να κάνει τον αγωγό EastMed που είναι αντιρωσικός. Πως λοιπόν εγώ είμαι φιλορώσος όταν προτείνω έναν καθαρά αντιρωσικό αγωγό».

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο κ. Βελόπουλος ασκεί μεταξύ άλλων σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. «Κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να δώσουν στην Τουρκία τη δυνατότητα να διεκδικεί. Η απάντηση είναι 12 ναυτικά μίλια μαζί με ανακήρυξη ΑΟΖ. Η οριοθέτηση είναι άλλο πράγμα και η ανακήρυξη επίσης άλλο. Σε πρώτο στάδιο κάνεις ανακήρυξη. Μετά είσαι υποχρεωμένος να πας στο Αμβούργο και όχι στη Χάγη». Και συμπληρώνει λόγο αργότερα «Αυτοί μιλούν για Διεθνές Δίκιο κι εμείς μιλάμε για εθνικό συμφέρον. Έχει διαφορά». Σε περίπτωση πάντως θερμού επεισοδίου εύχεται να γίνει... «κανονικός πόλεμος» όπως λέει. «Όσο κι αν φαίνεται περίεργο. Στο θερμό επεισόδιο θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ζόρι την επόμενη μέρα και εκεί θα μοιράσουμε το Αιγαίο, θα πάμε σε συνεκμετάλλευση που θέλει ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο Ερντογάν και η Τουρκία. Καλύτερα να είναι πόλεμος και να χάσουμε σε μια δυνητική ήττα και να καθίσουμε να συζητήσουμε με τους Τούρκους παρά χωρίς να χάσουμε να οδηγηθούμε σε μία εθνική τραγωδία» καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.10.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.